Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. május 29. 11:10 Adat

Sok eladatlan készlettel várja a nagy visszaesést a magyar gazdaság

Befékezett a magyar gazdaság az első negyedévben, de a súlyos visszaesés még nem bontakozott ki a maga teljességében, derült ki a KSH részletes GDP-adataiból.

A lenti ábra azt mutatja, hogy az éves növekedéshez mennyit adott hozzá vagy vett el belőle az adott tétel a felhasználási oldalon. Mint látható, a háztartások fogyasztása, amit a zöld szín jelöl, egyáltalán nem esett vissza még, az előző évtized közepénél kezdődött fellendülésben megszokott módon adott hozzá a GDP-bővüléséhez. Ez a kirúgási hullám és az általános válsághangulat miatt a második negyedévtől kezdve biztosan lefelé veszi az irányt. 

 

Ugyanakkor a többi területen már az első negyedévben látszottak a problémák. Az utóbbi időben durván emelkedő beruházások most már csak stagnáltak, a nettó export pedig visszaesett. Ez utóbbinak oka az, hogy míg az export már csökkent (többek között a durván visszaeső szolgáltatásexport, azaz a turizmus miatt), addig a belső fogyasztás által hajtott import még mindig nőtt.

Némi aggodalomra ad okot, hogy a 2,2 százalékos éves növekedésből 1,5 százalékért a készletezés felel, tehát a cégek raktárában halmozódnak a még el nem adott termékek. Mint a lenti ábrán látható, először volt olyan, hogy egy negyedévben a feldolgozóipari készlet a szektor termelése értének kétszeresénél is nagyobb volt.

 

Ez a szint már több mint egy éve magas, de a globális és európai visszaesés előtt különösen nagy probléma lehet, hogy ilyen sok készlet van a cégeknél.

Adat gdp készlet Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2020. július 5. 07:55 Adat

Holland biciklisek, norvég e-autósok? Mi jobban tudjuk, hogyan kell zölden közlekedni

Ma már mindenki környezetbarátnak akar látszani, de a zöld közlekedésben a közép-európai országok sokkal előrébb járnak, mint a nyugatiak.

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Hajdu Miklós
2020. június 28. 07:29 Adat

Akkor érdekli az embereket a koronavírus, amikor épp lezárások vannak, de akkor nagyon

Már messze nem érdekli az embereket annyira a koronavírus, mint a csúcson. Még azokban az országokban sem, ahol még mindig növekszik az esetek száma.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.