Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. május 29. 11:10 Adat

Sok eladatlan készlettel várja a nagy visszaesést a magyar gazdaság

Befékezett a magyar gazdaság az első negyedévben, de a súlyos visszaesés még nem bontakozott ki a maga teljességében, derült ki a KSH részletes GDP-adataiból.

A lenti ábra azt mutatja, hogy az éves növekedéshez mennyit adott hozzá vagy vett el belőle az adott tétel a felhasználási oldalon. Mint látható, a háztartások fogyasztása, amit a zöld szín jelöl, egyáltalán nem esett vissza még, az előző évtized közepénél kezdődött fellendülésben megszokott módon adott hozzá a GDP-bővüléséhez. Ez a kirúgási hullám és az általános válsághangulat miatt a második negyedévtől kezdve biztosan lefelé veszi az irányt. 

 

Ugyanakkor a többi területen már az első negyedévben látszottak a problémák. Az utóbbi időben durván emelkedő beruházások most már csak stagnáltak, a nettó export pedig visszaesett. Ez utóbbinak oka az, hogy míg az export már csökkent (többek között a durván visszaeső szolgáltatásexport, azaz a turizmus miatt), addig a belső fogyasztás által hajtott import még mindig nőtt.

Némi aggodalomra ad okot, hogy a 2,2 százalékos éves növekedésből 1,5 százalékért a készletezés felel, tehát a cégek raktárában halmozódnak a még el nem adott termékek. Mint a lenti ábrán látható, először volt olyan, hogy egy negyedévben a feldolgozóipari készlet a szektor termelése értének kétszeresénél is nagyobb volt.

 

Ez a szint már több mint egy éve magas, de a globális és európai visszaesés előtt különösen nagy probléma lehet, hogy ilyen sok készlet van a cégeknél.

Adat gdp készlet Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Bucsky Péter
2020. október 27. 10:03 Adat, Támogatói tartalom

Minden tizedik forintunkat már online költöttük idén

A koronavírus-járvány az online kereskedelemben óriási növekedést hozott Magyarországon.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fontos

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.