Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 30. 17:50 Adat

Meleg volt a szeptember, lassan hozzászokhatunk plusz egy nyári hónaphoz

Bár az utolsó néhány nap nem ezt mutatta, az időjárás szempontjából szerencsésen alakult az idei szeptember: a hónap első három hetében nyárias, sokszor 30 fok fölötti meleg volt, amit többnyire hétvégente is élvezni lehetett.

Mindez a statisztikák tükrében is szembetűnő, ugyanis a jelentősebb magyar városokban a szeptemberi átlaghőmérséklet 15,2-16,5 Celsius-fok között alakul, amihez képest idén 17,6-19,6 Celsius-fokos átlagot mértek*Az adatokat ma töltöttem le, így az idei szeptember utolsó egy-két (egyébként hűvösebb) napja kimaradt a számításból.. A hőérzetet ráadásul tovább fokozhatta, hogy az ország több pontján az elmúlt három évben tapasztaltakhoz képest is jelentősen melegebb volt idén szeptemberben.

 


Az ábra arról is árulkodik, hogy az elmúlt tíz évben 2011-ben, 2012-ben, illetve 2016-ban volt csak hasonlóan meleg az első őszi hónap. Tehát rendkívüliként talán már túlzás lenne jellemezni az idei őszkezdet melegét, de szokványosnak semmiképpen sem tekinthető.

A következő ábrán pedig jól látszik (érdemes ki-be kapcsolgatni a városok idősorainak megjelenítését, hogy egy-egy adatsor jobban látszódjon), hogy a historikus, múlt századi adatok között is akadnak (akár jóval) magasabbak az idei átlaghőmérsékletnél, de az 1950-es, 60-as évekig még csak meglehetősen ritkán, aztán egyre gyakrabban.

 

 

A városokat azért is érdemes külön vizsgálni, mert ez alapján kiderül, hogy a szeptemberek felmelegedése az ország déli részét kevésbé érinti, mint az északit. Míg 1901 és 2020 között Budapesten, Debrecenben és Szombathelyen átlagosan évenként 0,01 Celsius-fokot meghaladó mértékben nőttek a szeptemberi átlaghőmérsékletek, addig Pécsen és Szegeden ilyen trendszerű változás nem látszik.

 

A felmelegedés mostanra az ország növénytakaróját is kezdi átformálni, miközben a hazai mezőgazdaságra is egyre nagyobb fenyegetést jelent – a megváltozó időjárási viszonyok első áldozatai között például a fenyőerdők és a krumpliültetvények is ott lehetnek. A jelenség a magyar lakosság számára sem közömbös, a társadalom nagy részét aggasztja az éghajlatváltozás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz éghajlatváltozás javában pusztítja a magyar erdőket, a fenyőktől és a bükkfától elbúcsúzhatunkHarminc éven belül az erdőterületek drasztikusan fognak csökkenni, és megjelenik a Magyarországon eddig ismeretlen füves pusztaság, a sztyepp.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar mezőgazdaságot az elsők között száríthatja el a klímaváltozásA déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve a klímaváltozásnak Európában. A szárazság várhatóan harmadával csökkenti a termésátlagokat. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok háromnegyede aggódik a klímaváltozás miattA decemberi ENSZ klímacsúcs előtt felmérték, hogyan vélekedik az európai lakosság az éghajlatváltozásról.

Adat éghajlat éghajlatváltozás felmelegedés időjárás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Hajdu Miklós
2021. december 3. 15:35 Adat

Fordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutás

Úgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Fontos

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.