Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 30. 17:50 Adat

Meleg volt a szeptember, lassan hozzászokhatunk plusz egy nyári hónaphoz

Bár az utolsó néhány nap nem ezt mutatta, az időjárás szempontjából szerencsésen alakult az idei szeptember: a hónap első három hetében nyárias, sokszor 30 fok fölötti meleg volt, amit többnyire hétvégente is élvezni lehetett.

Mindez a statisztikák tükrében is szembetűnő, ugyanis a jelentősebb magyar városokban a szeptemberi átlaghőmérséklet 15,2-16,5 Celsius-fok között alakul, amihez képest idén 17,6-19,6 Celsius-fokos átlagot mértek*Az adatokat ma töltöttem le, így az idei szeptember utolsó egy-két (egyébként hűvösebb) napja kimaradt a számításból.. A hőérzetet ráadásul tovább fokozhatta, hogy az ország több pontján az elmúlt három évben tapasztaltakhoz képest is jelentősen melegebb volt idén szeptemberben.

 


Az ábra arról is árulkodik, hogy az elmúlt tíz évben 2011-ben, 2012-ben, illetve 2016-ban volt csak hasonlóan meleg az első őszi hónap. Tehát rendkívüliként talán már túlzás lenne jellemezni az idei őszkezdet melegét, de szokványosnak semmiképpen sem tekinthető.

A következő ábrán pedig jól látszik (érdemes ki-be kapcsolgatni a városok idősorainak megjelenítését, hogy egy-egy adatsor jobban látszódjon), hogy a historikus, múlt századi adatok között is akadnak (akár jóval) magasabbak az idei átlaghőmérsékletnél, de az 1950-es, 60-as évekig még csak meglehetősen ritkán, aztán egyre gyakrabban.

 

 

A városokat azért is érdemes külön vizsgálni, mert ez alapján kiderül, hogy a szeptemberek felmelegedése az ország déli részét kevésbé érinti, mint az északit. Míg 1901 és 2020 között Budapesten, Debrecenben és Szombathelyen átlagosan évenként 0,01 Celsius-fokot meghaladó mértékben nőttek a szeptemberi átlaghőmérsékletek, addig Pécsen és Szegeden ilyen trendszerű változás nem látszik.

 

A felmelegedés mostanra az ország növénytakaróját is kezdi átformálni, miközben a hazai mezőgazdaságra is egyre nagyobb fenyegetést jelent – a megváltozó időjárási viszonyok első áldozatai között például a fenyőerdők és a krumpliültetvények is ott lehetnek. A jelenség a magyar lakosság számára sem közömbös, a társadalom nagy részét aggasztja az éghajlatváltozás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz éghajlatváltozás javában pusztítja a magyar erdőket, a fenyőktől és a bükkfától elbúcsúzhatunkHarminc éven belül az erdőterületek drasztikusan fognak csökkenni, és megjelenik a Magyarországon eddig ismeretlen füves pusztaság, a sztyepp.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar mezőgazdaságot az elsők között száríthatja el a klímaváltozásA déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve a klímaváltozásnak Európában. A szárazság várhatóan harmadával csökkenti a termésátlagokat. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok háromnegyede aggódik a klímaváltozás miattA decemberi ENSZ klímacsúcs előtt felmérték, hogyan vélekedik az európai lakosság az éghajlatváltozásról.

Adat éghajlat éghajlatváltozás felmelegedés időjárás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2021. július 27. 06:45 Adat, Vállalat

A negyedik hullám árnyékában épp csak lábadozik a magyar szállodaipar

Katasztrofális volt a legnagyobb hotelcégeknek 2020, és most is csak egy hajszállal jobbak a kilátások. Nagy a bizonytalanság, a korábbi nyereségre még éveket kell várni.

Váczi István
2021. július 23. 17:00 Adat, Közélet

Török csellel üti helyre a Sinopharm-fiaskót a kormány

Augusztus elején akár 700 ezer ember is megrohamozhatná az orvosokat harmadik oltásért, de attól nem kell tartani, hogy gyorsan elfogy a Pfizer.

Stubnya Bence
2021. július 23. 10:23 Adat

A harmadik leginkább túlsúlyos uniós tagállam vagyunk, a csehekkel holtversenyben

A felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka számít túlsúlyosnak. Máltán a legrosszabb a helyzet, Olaszországban a legjobb.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

Avatar
2021. augusztus 1. 07:20 Közélet, Pénz

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen állapotok között indult el a forint, épp 75 éve

Magyarország szó szerint romokban hevert, az államnak súlyos fizetési kötelezettségei voltak, bevétele viszont alig. A pengőt fel kellett áldozni.

Avatar
2021. július 31. 17:06 Világ

Párizs megmutatja, mit lehetne kezdeni az olyan városi sztrádákkal, mint a budapesti Rákóczi út

Nagy fejlesztések jönnek a Champs-Élysées-n, nemcsak környezetkímélőbbé, de a belváros számára jövedelmezőbbé is tennék a területet.