Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 9. 12:02 Világ

A plázák ideje lejárt, mondják Varsóban, és kettőt máris lakóházzá alakítanak át

Bontásra ítéltek három nagy, 90-es években tervezett és épített varsói bevásárlóközpontot és multifunkciós épületeket hoznak létre a helyükön. Az új épületekben vegyesen alakítanak ki lakásokat és kereskedelmi célra bérelhető helyiségeket.

A Notesfrompoland.com cikke szerint a járvány is hozzájárult, hogy az Atrium nevű céghez tartozó plázák átalakítása mellett döntöttek. A pandémia alatt ugyanis a lengyel kormány döntése alapján a plázáknak be kellett zárniuk, a boltoknak viszont ideiglenesen nem kellett bérleti díjat fizetniük, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozta a bevásárlóközpontokat üzemeltető cégeket. Bár az átalakítást a cég már régebb óta tervezte, Marcin Olech, a cég képviselője szerint a járvány felerősítette a modernizáció szándékát.

Marlena Happach, a varsói építészeti és várostervezési iroda vezetője a három épületet egy „letűnt kor maradványának” nevezte.

Az a benyomásom, hogy a nagyszabású, kizárólag kereskedelmi funkciókkal bíró épületek kora lezárult

– mondta. A plázák helyén épülő épületek alsó szintjein a tervek alapján boltokat és szolgáltatásokat befogadó helyiségeket, felső szintjein pedig lakásokat alakítanak majd ki. A város fő útvonalaihoz közel eső ingatlanokban ezek mellett szálláshelyeket és irodákat is építenek.

Az Atrium egy másik általa üzemeltetett pláza mellett is tervez bérlakásokat építeni, bár a Promenada nevű bevásárlóközpontot nem tervezik lebontani. A cég valójában már két éve tárgyalt a városi hatóságokkal az átalakításról, de az engedélyeztetési eljárás eléggé körülményes a többfunkciós épületeknél. Az Atrium ezért is hozta nyilvánosságra a terveit.

Lengyelországban az elmúlt időszak hatalmas építőipari fellendülést hozott. Az új lakások építése négy évtizedes csúcsot ért el a közelmúltban. A lengyel statisztikai hivatal adatai alapján 2020-ban a 38 milliós országban csaknem 222 ezer lakást adtak át. Összehasonlításképpen, a 9,8 milliós Magyarországon tavaly a KSH adatai alapján 11 éves rekordot döntve 28 ezer lakás épült: egy olyan évben tehát, amikor mindkét országban rekordon volt az építések száma,

népességarányosan több mint kétszer annyi lakás épült Lengyelországban, mint Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban úgy pörög a lakásépítés, hogy 15 éves rekordokat döntSzeptemberben 17 ezer projekt indult be, ennél összesen is alig több új lakás épült Magyarországon 2018-ban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMelyik fővárosi irodaházból lehetne könnyen lakóház?Elég furcsa helyzet alakult ki, mert minél korszerűbb egy irodaház, annál nehezebb átalakítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ építőipari ingatlan lakás Lengyelország pláza Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.