Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. május 12. 17:05 Világ

Felszívódtak a tartalékok, olcsóbb olajban nem bízhatnak az autósok

Idén áprilisban az üzemanyagok 39 százalékkal kerültek többe Magyarországon, mint egy évvel korábban a hivatalos statisztika szerint, és egyelőre nem is várható, hogy igazán olcsóbbak legyenek.

A benzin és a gázolaj árának három legfontosabb alakítója közül az adótartalom egy előre meghatározott képlet szerint változik, és akkor csökken (konkrétan a jövedéki adó), ha a Brent olajtípus ára az utolsó negyedév átlagában 50 dollár fölé nő. Ezt értelemszerűen azért nem szokták az autósok különösebben érzékelni, mert a hatását ellensúlyozza a drágább olaj.

A dollár-forint árfolyam idén nem sokat változott, szinte pontosan ugyanott van, mint ahol az évet kezdte. Az olaj azonban nagyon nem, a Brent árfolyama az év elején még 50 dollár körül volt, most már viszont a 70 dollárt ostromolja.

Az olajár mozgását persze sosem könnyű előre jelezni, de ha a trendeket hosszú távon mindig meghatározó kereslet-kínálati viszonyokból indulunk ki, akkor az autósok nem számíthatnak megkönnyebbülésre az üzemanyagoknál. A Nemzetközi Energia Ügynökség pont ma állapította meg szokásos havi készletjelentésében, hogy a koronavírus-járvány miatt a fejlett világban felhalmozódott extra olajtartalékok márciusra szinte elfogytak, lényegében visszaálltak a korábban megszokott szintre.

A szervezet szerint idén a világ olajfogyasztása 6 százalékkal, napi 5,4 millió hordóval nő a tavalyi – a járvány miatt alacsonyabb – szinthez képest. Igaz, hozzátették, hogy sok az olyan bizonytalansági tényező, mint az Indiát teljesen váratlanul letaroló újabb fertőzési hullám, ami ahhoz is hozzájárult, hogy az ügynökség némileg csökkentse az idei globális előrejelzését. Eszerint idén egy átlagos napon 96,4 millió hordó olajat használ fel az emberiség.

Ez még mindig elég kényelmes helyzetbe hozza a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetébe tömörült kitermelőket, valamint az OPEC-hez lazább formában kapcsolódó társaikat. Az OPEC+ néven emlegetett kör jelentős termeléscsökkentése főszerepet játszott a korábban felhalmozódott plusztartalékok felszárításában, olyan sikeresen, hogy most már a termelés ütemezett emelését végzik, júliusig összesen napi kétmillió hordóval. Ahogy a Bloomberg írja, választhatnak aközött, hogy ennél is feljebb engedik majd a kitermelést, vagy inkább a magasabb olajárak formájában akarják lefölözni a hasznot.

Az OPEC egyelőre magabiztosnak tűnik, tegnap állt elő egy szintén rendszeres havi jelentésével, amely a szervezeten és társult körén kívüli – tehát rivális – olajtermelés várható alakulásáról szól. Ebben napi 700 ezer hordós növekedéssel számol, ami 200 ezer hordóval kevesebb a korábbi becslésnél. A Wall Street Journal cikke szerint különösen érdekes, hogy az amerikai palaolaj-kitermelők – akik a korábbi években aláásták az OPEC ármeghatározó képességét – esetében a tavalyi napi 800 ezer hordós csökkenés után további 100 ezer hordó mínuszról szól a prognózis. Ez részben még a februári hideghullám számlájára írható, másrészt viszont a tavaly egészen mínusz 40 dollárig eső olajár hatása, hiszen ez teljesen aláásta az ottani befektetések megtérülését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKilencéves csúcsra lőtte az inflációt az üzemanyagok drágulásaA bázishatás miatt lehetett számítani arra, hogy magas lesz az áprilisi inflációs adat, de az 5,1 százalék így is kellemetlen meglepetés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dollár jövedéki adó kőolaj-kitermelés üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.