Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 14. 11:11 Világ

Alig tudják tartani a lépést a járvány pusztításával a krematóriumok Indiában

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt olyan hírek jöttek Indiából, hogy a szokásosnál sokkal kevesebb a halálozás, a krematóriumok üzemeltetői a munkaidő és a fizetések csökkentésére készülnek. A koronavírus-járvány terjedését ugyan nehezen lehetett megítélni a hivatalos adatok alapján, viszont a kijárási korlátozások miatt sokkal kevesebben haltak meg balesetekben és gyilkosságokban.

Mostanra óriásit fordult a helyzet, pedig még néhány héttel ezelőtt is úgy tűnt, hogy az ország meglepően jól birkózik meg a járvánnyal. Igaz, egyes becslések szerint a koronavírus megjelenése előtt is csak a halálesetek 20-30 százalékát dokumentálták megfelelően, ám mostanra már a hivatalos adatok alapján is egyértelmű, hogy tombol a járvány Indiában.

Kedden az ország közel 162 ezer új fertőzöttről és 879 halálesetről számolt be, ami a januári napi átlag több mint négyszerese. A járvány kitörésétől számított közel 13,9 millió esettel India újra a második legfertőzöttebb országnak számít az Egyesült Államok mögött, Brazíliát megelőzve. (A lakosságarányos adatok természetesen teljesen mást mutatnak.)

A válságos helyzetet jól mutatja, hogy most – éles ellentétben az egy évvel ezelőttivel – az indiai krematóriumok és temetők alkalmazottai alig bírják a munkát. A Bloomberg cikke szerint az ország különböző részein működő hat hamvasztó dolgozói is megerősítették, hogy a koronavírus pusztítása miatt kell helyenként a nap 24 órájában működtetni a kemencéket.

Egy Gudzsarát államban működő krematórium vezetője azt nyilatkozta, hogy míg korábban napi 15-20 holttestet kellett elhamvasztaniuk, most 80-100-at hoznak naponta a hozzátartozók. Ő ráadásul arra számít, hogy a helyzet még rosszabb lesz, a város (Szúrat) kórházai ugyanis nem képesek több beteget fogadni.

Sajnos a kilátás országszerte hasonló, ugyanis az utóbbi hetekben hatalmas tömegek verődtek össze választási gyűléseken, fesztiválokon és zarándoklatokon. Ez kedvez a koronavírus terjedésének, ráadásul a hírek szerint Indiában is kialakult egy fertőzőképesebb mutáció, pontosabban egyesült két, már korábban is létező változat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDelhiben a lakosság többsége átesett a koronavíruson, de egy brazil város példája mutatja, hogy nincs közel a nyájimmunitásA kétmilliós Manausban hiába kapta el a lakosság 76 százaléka a koronavírust, most újra tombol a járvány, vélhetően egy új variáns miatt.

Világ halálozás india járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 11:26 Világ

Százezer forintnak megfelelő alapjövedelemről kezdtek beszélgetni Lengyelországban

A felmérések szerint a lengyelek 91 százaléka nem hagyna fel a munkával, ha megkapná az összeget.

Torontáli Zoltán
2021. május 7. 09:37 Világ

Egy év alatt átlagosan 700 ezer forinttal lettek drágábbak a használt autók Ausztriában

A járvány miatt sokkal kevesebb az eladó, és bizonyos szegmensekben jóval több a potenciális vevő.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.