Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 14. 11:11 Világ

Alig tudják tartani a lépést a járvány pusztításával a krematóriumok Indiában

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt olyan hírek jöttek Indiából, hogy a szokásosnál sokkal kevesebb a halálozás, a krematóriumok üzemeltetői a munkaidő és a fizetések csökkentésére készülnek. A koronavírus-járvány terjedését ugyan nehezen lehetett megítélni a hivatalos adatok alapján, viszont a kijárási korlátozások miatt sokkal kevesebben haltak meg balesetekben és gyilkosságokban.

Mostanra óriásit fordult a helyzet, pedig még néhány héttel ezelőtt is úgy tűnt, hogy az ország meglepően jól birkózik meg a járvánnyal. Igaz, egyes becslések szerint a koronavírus megjelenése előtt is csak a halálesetek 20-30 százalékát dokumentálták megfelelően, ám mostanra már a hivatalos adatok alapján is egyértelmű, hogy tombol a járvány Indiában.

Kedden az ország közel 162 ezer új fertőzöttről és 879 halálesetről számolt be, ami a januári napi átlag több mint négyszerese. A járvány kitörésétől számított közel 13,9 millió esettel India újra a második legfertőzöttebb országnak számít az Egyesült Államok mögött, Brazíliát megelőzve. (A lakosságarányos adatok természetesen teljesen mást mutatnak.)

A válságos helyzetet jól mutatja, hogy most – éles ellentétben az egy évvel ezelőttivel – az indiai krematóriumok és temetők alkalmazottai alig bírják a munkát. A Bloomberg cikke szerint az ország különböző részein működő hat hamvasztó dolgozói is megerősítették, hogy a koronavírus pusztítása miatt kell helyenként a nap 24 órájában működtetni a kemencéket.

Egy Gudzsarát államban működő krematórium vezetője azt nyilatkozta, hogy míg korábban napi 15-20 holttestet kellett elhamvasztaniuk, most 80-100-at hoznak naponta a hozzátartozók. Ő ráadásul arra számít, hogy a helyzet még rosszabb lesz, a város (Szúrat) kórházai ugyanis nem képesek több beteget fogadni.

Sajnos a kilátás országszerte hasonló, ugyanis az utóbbi hetekben hatalmas tömegek verődtek össze választási gyűléseken, fesztiválokon és zarándoklatokon. Ez kedvez a koronavírus terjedésének, ráadásul a hírek szerint Indiában is kialakult egy fertőzőképesebb mutáció, pontosabban egyesült két, már korábban is létező változat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDelhiben a lakosság többsége átesett a koronavíruson, de egy brazil város példája mutatja, hogy nincs közel a nyájimmunitásA kétmilliós Manausban hiába kapta el a lakosság 76 százaléka a koronavírust, most újra tombol a járvány, vélhetően egy új variáns miatt.

Világ halálozás india járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hobot Péter
2021. szeptember 22. 17:44 Világ

A Csendes-óceánon nyíltan izmozik egymással a világ két legnagyobb gazdasági hatalma

A kínai fegyverkezést az ország gazdasági növekedése hajtja, ami nyugatról nézve most már komolyan fenyegető lett.

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Avatar
2021. szeptember 21. 15:01 Világ

Az hagyján, hogy az acélgyár leáll, de még sör sem lesz Angliában

Egyre többen aggódnak az elszállt gázárak és a leálló gyárak miatt Angliában, a földgázhiány a vágóhídakat és sörfőzdéket is rosszul érintheti.

Fontos

Avatar
2021. szeptember 24. 16:33 Közélet

Már szinte zsebben van az szja-visszatérítés, de ebben semmi meglepő nincs

A magyar gazdaságnak a földbe kellene állnia, hogy ne teljesüljön a gyerekes családoknak egyszeri pénzesőt hozó kritérium - írja elemző szerzőnk.

Váczi István
2021. szeptember 24. 06:33 Közélet

Bécsben főpályaudvar is kijött annyiból, mint amennyiért Budapesten Mészáros Lőrinc pár kilométer vasutat fejleszt

Nemzetközi példák alapján nehéz belátni, miért kerül annyiba a Déli Körvasút egyik szakasza, mint amennyit az állam a teljes magyar vasúti rendszerre költ egy évben.

Stubnya Bence
2021. szeptember 23. 17:01 Tech

Ha van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld meg

A termékhiány és a késés idén nagyon benne van a pakliban.