Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 14. 14:55 Világ

Sötétbe borulhat a világ egyik leggazdagabb része a klímaváltozás miatt

Kalifornia a világ egyik legfejlettebb területe, önállósulva az ötödik legnagyobb gazdaságú ország lenne. Most azonban egy olyan problémával kell szembenéznie, amely a harmadik világra jellemző: rendszeres áramkimaradások fenyegetnek.

Nem arról van szó, hogy a helyi áramtermelők és közművek nem tudnának megbirkózni a feladatukkal, hanem a tavalyi rekord erdőtüzek utóhatásáról. Akkor nem kevesebb, mint 1,8 millió hektár pusztult el a lángokban, és ha az utóbbi másfél évet egyben vizsgáljuk, 123 ember vesztette életét. Bár konkrét események mögött sohasem egyszerű kimutatni a klímaváltozás hatását, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a jelenség miatt szélsőségesebbé váló időjárás fokozza az erdőtüzek pusztító erejét.

A tüzek keletkezésében valószínűleg szerepet játszott a legnagyobb magántulajdonú kaliforniai közműcég, a PG&E, amely a várható, akár a 30 milliárd dollárt is elérő kártérítési kötelezettségek miatt idén csődvédelembe menekült. A vállalatot egyebek mellett azért kritizálták, mert megelőző jelleggel nem áramtalanította hálózatának azokat a részeit, ahol a száraz növényzet és az erős szél kombinációja miatt egyetlen leszakadó vezeték is nagy eséllyel fellobbanthatta a lángokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyvállalati áldozatot szedett az éghajlatváltozásKalifornia legnagyobb magántulajdonú közszolgáltatója részben a klímaváltozás miatt ment csődbe, dollár milliárdokat követelnek rajta az erdőtüzek miatt.

Az általában júniustól decemberig tartó erdőtűzszezon közeledtével a cég most arra készül, hogy ezt megteszi. Így viszont egyes területek akár egy hétig is áram nélkül maradhatnak, amire az ott élő több millió ember többsége egyáltalán nincs felkészülve. Kalifornia kormányzója múlt héten arról beszélt, hogy különösen az idősek miatt aggódik, és 75 millió dollárt (közel 22 milliárd forint) tesznek félre az alkalmazkodás segítésére.

Ez a helyzet remek üzleti lehetőséget jelent a napelemek, valamint a háztartási akkumulátorok gyártói és telepítői számára, különösen, hogy a PG&E 5,4 millió ügyfelének csak a töredéke ruházott be ezekbe a megoldásokba. Ez azonban nem olcsó: a Bloomberg cikke szerint átlagosan 16 400 dollárba (közel ötmillió forint) kerül egy ilyen rendszer.

A közműcég maga is igyekszik segíteni, azt tervezi, hogy szükség esetén tartalék generátorokkal siet az érintett területek segítségére, hogy legalább a létfontosságú létesítményekben legyen áram. Emellett a hálózat karbantartásával, a vezetékek melletti növényzet ritkításával is igyekszik csökkenteni a tűzveszélyt.

A lekapcsolásokat azonban teljesen biztosan nem lehet elkerülni, ezért a cég és az állam is riasztórendszer kiépítésén dolgozik, hogy lehetőleg az áramkimaradás előtt két nappal már mindenkit értesíteni tudjanak. Fontos lenne az is, hogy tudják, kik tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportba az adott területen, ilyenek lehetnek például az idősek és a mozgáskorlátozottak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKötelező lesz napelemet tenni az új építésű házakra KaliforniábanElég radikális megoldásról szavaznak az amerikai államban a zöld energia elterjesztésére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramkimaradás erdőtűz kalifornia klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.