Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 14. 15:28 Világ

Nagyvállalati áldozatot szedett az éghajlatváltozás

Napok óta beszéltek róla, de egy felügyeleti beadvány nyomán már biztosra vehető, hogy a kaliforniai erdőtüzek miatt január végéig csődvédelembe menekül az állam egyik jelentős közszolgáltató vállalata, a Pacific Gas and Electric Company (PG&E). A New York Times cikke szerint az értékpapír-piaci felügyeletnek eljuttatott dokumentumban az szerepel, hogy a csődvédelem az egyetlen mód a társaság pénzügyi stabilitásának helyreállítására és a szolgáltatás fenntartására.

A tőzsdén jegyzett közszolgáltató helyzete a 2017-18-as, rekordméretű erdőtüzek miatt rendült meg. A kaliforniai törvények szerint, ha bebizonyosodik, hogy a PG&E hálózatából indult ki egy tűz, akkor a szeretteiket és/vagy értékeiket elveszítő károsultak akkor is kártérítést követelhetnek a cégtől, ha az az előírásoknak megfelelően üzemeltette a rendszerét. Azaz hiába végezte el a szükséges karbantartásokat, ha egy leszakadt vezetéke miatt kapott lángra az erdő, akkor fizetnie kell.

Márpedig hatalmas összegekről van szó. A 2017-es és a tavalyi erdőtüzek miatt összesen 30 milliárd dolláros kötelezettsége keletkezhet a cégnek, amely meghaladja a biztosítási keretének és az eszközeinek az értékét. Ennek megfelelően a társaság tőzsdei árfolyama már a tüzek tavaly novemberi kezdete óta mélyrepülésben van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIszonyatos pénzek égnek el az erdőtüzekben, és ez egyre rosszabb lesz az éghajlatváltozás miattCsak az Egyesült Államokban több száz milliárd dollárnyi kárt okoznak az erdőtüzek, és ebben nem is nagyon várható javulás.

A cégvezetés a tavaly novemberi hatalmas erdőtűz óta dolgozik a túlélést szolgáló terveken. Ilyen lenne a földgázrészleg eladása, illetve lobbizott annak a törvénytervezetnek az elfogadásáért, amely megengedné, hogy a kártérítési kötelezettségeket áthárítsa a fogyasztókra. Egyelőre azonban nem fogadták el ezt a jogszabályt.

A nagy 2017-es és 2018-as tüzek okát még nem határozták meg, de tavalyelőtt volt néhány olyan kisebb tűz, amelynél már hivatalosan bebizonyosodott a PG&E felelőssége. Az is rossz jel, hogy a cég beszámolt egy berendezésének hibájáról pont ott és akkor, ahol és amikor a tavalyi tűz elkezdődött.

A céget sokan már azért is kritizálták, amiért nem kapcsolta le az áramszolgáltatást azokon a helyeken és időben, amikor az extrém szárazság erős széllel párosult. Ez ugyanis különösen kedvez a tüzek létrejöttének, ha például egy kidőlő fa leszakít egy vezetéket. Az sem vet jó fényt a vállalatra, hogy megoldatlan biztonsági problémák okoztak 2010-ben egy halálos gázvezeték-robbanást a hálózatában.

A bíróságok előtt minden bizonnyal kiderül, mennyiben felelős a vállalat a történtekért, az viszont egyértelmű, hogy a klímaváltozás kedvez az erdőtüzeknek. Az utóbbi évtized nagyobb részében aszály volt Kaliforniában, a száraz időszakok hosszabbakká és szélsőségesebbekké váltak, így az államra mindig is jellemző erdőtüzek sokkal nagyobb területre terjedtek ki, mint korábban. Azaz túlzás nélkül mondható, hogy a PG&E, 

Kalifornia legnagyobb magántulajdonú közszolgáltatója részben a klímaváltozás miatt ment csődbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűzKutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csőd erdőtüzek kalifornia pg&e Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.