Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. május 7. 15:26 Tech, Világ

Kötelező lesz napelemet tenni az új építésű házakra Kaliforniában

Átlagosan 25-30 ezer dollárral, azaz átszámolva 6,5 – 8 millió forinttal drágulhat 2020-tól a családi házak építése Kaliforniában. Az áremelkedést az idézheti elő, hogy az állam energetikai bizottsága szerdán várhatóan megszavazza a rendeletet, ami alapján két év múlva már kötelező lesz minden új építésű házra napelemet szerelni.

A mesterséges költségemelésnek a háztulajdonosokra nézve lehet egy jó oldala is, igaz, csak hosszabb távon: becslések szerint a napelemek – legalább – 25 éves élettartama alatt összesen 50-60 ezer dollárral kevesebb rezsit fog kifizetni egy átlagos fogyasztónak számító amerikai család.

A kötelezettség alól csak az kaphat felmentést, aki olyan helyre építkezik, ahol a tető nem alkalmas napelemek telepítésére, mert például túl árnyékos a felület.

Egyelőre nem világos, hogy mekkora kapacitást kell beépíteni a házakba, csak annyit tudni, hogy a rendelet nem megy odáig, hogy a rezsi teljes kiváltását írja elő. Ám az benne van a tervekben, hogy a Tesla Powerwallhoz hasonló energiatárolási megoldásokat ösztönözzék. Ezek olyan nagy kapacitású akkumulátorok, amelyek képesek tárolni a villamos energiát, például azért, hogy a napsütéses órákban megtermelt áramot éjszaka is fel lehessen használni. Ezek a szerkezetek abban is segíthetnek, hogy egy háztartás minél jobban függetlenítse magát az energetikai hálózattól.

Ez lesz az első amerikai állam, ahol a napelemeket kötelezővé teszik, ám a szakértők azért megjegyzik, Kaliforniában ez nem túl meredek elképzelés, hiszen a napos órák száma meglehetősen nagy. Más államokban, ahol nem ennyire jó a napelemek megtérülése, sokkal radikálisabb megoldás lenne egy hasonló kötelezettség előírása.

Ahogy az Engadget írja, az új építésű kaliforniai házaknak jelenleg csak 20 százalékát tervezik napelemmel. Ez pedig azt jelenti, hogy a 100 százalékos kötelezettség hirtelen ötszörösére növeli a piacot, a tervezők és kivitelezők nagy örömére. A megugró kereslet ugyanakkor a napelem árának általános csökkenéséhez is vezethet, és ez végső soron egész Amerikában lefelé nyomhatja a lakosság költségeit, hiszen egységes piacról van szó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ áram ház házépítés kalifornia napelem Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.