Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Az egyre gyakoribb szélsőséges erdőtüzek jelentősen megnövelhetik a szén-dioxid-kibocsátást a világban, ami pedig megnehezítheti a párizsi klímaegyezmény célkitűzésének elérését is, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius fok alatt maradjon – figyelmeztetnek klímakutatók.

Ám olyan szakértők is vannak, akik ezzel nem értenek egyet, szerintük az erdőtüzekből származó károsanyag-kibocsátás eltörpül ahhoz képest, ami az emberi tevékenységekből ered.

A BBC cikke szerint, ha az országok jelenlegi emisszió-csökkentő ígéreteit nézzük, az az évszázad végéig 3 Celsius fokkal növelheti a globális felmelegedés mértékét, ami pedig kimondottan veszélyes következményekkel járna, beleértve a tengerszint emelkedését, a szárazságokat, az erdőtüzeket és más szélsőséges természeti eseményeket.

Az erdőtüzek során felszabaduló károsanyag-kibocsátást sem hagyhatjuk figyelmen kívül, különösen most, hogy világszerte heves tűzvészeket látunk – mondta Ramon Vallejo, aki a Barcelonai Egyetemen a tűz ökológiáját kutatja.

Ugyan a becslések különböznek és még mindig sok bizonytalanságot rejtenek, egyes szakértők szerint az erdőtüzek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásnak 20 százalékáért is felelhetnek. Ez az arány durván 30 százalékra nőhet az évszázad végéig az éghajlatváltozástól függően.

A tűzvészek dupla csapást jelentenek a környezetnek, ugyanis egyrészt csökken az erdőterületek nagysága, amelyek megkötik a szén-dioxidot, másrészt az erdőtüzek tovább növelik a károsanyag-kibocsátást

 – mondta a NASA Goddard Űrközpontjának tudósa, William Lau.

Egy idei másik tanulmány ugyanakkor azt találta, hogy az erdőtüzekből felszabaduló szén-dioxid éves mennyisége csökkent az utóbbi 80 évben. Ennek oka, hogy az elmúlt évtizedekben az erdőterületek és szavannák nagy részét termőföldekké alakították át, így az erdőtüzek is mérséklődtek. A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy ez a csökkenés nem volt jelentős.

Szakértők szerint ennek az az oka, hogy egyre hevesebbek és egyre nagyobb területet érintenek a tűzvészek, éppen ezért is aggódnak most a szén-dioxid-kibocsátás növekedése miatt. A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly elérte a 32,5 milliárd tonnát a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint.

Eddig ugyanakkor nem számszerűsítették, hogy a mostanában történt erdőtüzek mekkora kibocsátással jártak. Vannak becslések, miszerint tavaly az észak-kaliforniai erdőtüzek egy hét alatt annyi szén-dioxid-kibocsátással jártak, mint amennyit az összes autó és teherautó kibocsát az államban egy év alatt. Ezért is tartanak attól egyes szakértők, hogy az emissziócsökkentési célokat nem sikerül majd tartani.

Ugyan a leggyakrabban Kalifornia és Ausztrália kerül be a hírekbe az erdőtüzek miatt, más régiók is érintettek a heves tűzvészekben. Európában például 1900 óta nem volt olyan halálos tűzvész, mint idén Görögországban, ahol 91 ember vesztette életét az erdőtüzekben. Tavaly Portugáliában és Spanyolországban közel 70 ember halt meg a szélsőséges természeti eseményben.

Idén még Svédországban is volt erdőtűz, ami igazán extrémnek számít.

A Meteorológiai Világszervezet szerint 30 ezer hektárnyi erdőterület égett el a skandináv országban.

Indonéziában 2015 szeptembere és októbere között 11,3 millió tonna szén-dioxid szabadult fel a tűzvész során egy nap alatt az ENSZ szerint. Ehhez képest az egész EU-ban a fosszilis üzemanyagok égetéséből csak 8,9 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás jön létre egy nap alatt.

Egy új tanulmányból kiderült, hogy a Föld legészakibb részén fekvő, tűleveles – úgynevezett boreális – erdői az elmúlt 10 ezer évben nem tapasztalt mértékben égnek el.

Egy másik, a Nature Communications folyóiratban publikált kutatás pedig arra jutott, hogy ha a globális hőmérséklet három fokkal nő, Európában a Földközi-tenger térségében 100 százalékkal is nőhetnek az erdőtüzek. Ha 1,5 Celsius fokkal nőne a hőmérséklet, az 40 százalékkal több erdőtüzet okozhat a becslés szerint. Ugyan a prognózist nem tudták a világ más részeire is kiterjeszteni, a jelentés egyik szerzője szerint világszerte hasonlóan növekedhet az erdőtüzek száma a felmelegedés közben.

Kutatók ráadásul arra is figyelmeztetnek, hogy miközben a felmelegedés miatt gyakoribbak az erdőtüzek, a tűzvészek hatására felgyorsul a felmelegedés is.

Más környezetvédelmi szakértők szerint ugyanakkor az erdőtüzekből származó károsanyag-kibocsátás még mindig kicsi az emberi tevékenységekből származó emisszióhoz képest. Pieter Tans, az USA Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóságának munkatársa szerint valószínű, hogy a kaliforniai erdőtüzekből származó kibocsátás legfeljebb csak néhány százalékát teszi ki annak, amennyit az Egyesült Államok évente kibocsát az energiatermelésből, a fűtésből, hűtésből, illetve a közlekedésből.

Thomas Smith, a London School of Economics professzora hasonlóan vélekedik, szerinte a kaliforniai erdőtüzek nagy valószínűséggel jelentéktelenek a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz való hozzájárulásuk tekintetében. Emellett felhívta a figyelmet, hogy minden pillanatban vannak hasonló méretű erdőtüzek a világon, mint a kaliforniai, ami csak abban különbözik a többitől, hogy lakóterületeket érint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.