Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 12. 12:48 Világ

Kevesebb árut reptetnek, bajban az európai gazdaság

Hat éve, az euróválság óta nem esett olyan gyorsan a légi úton szállított áruk mennyisége Európában, mint idén februárban, ami újabb jele a nyugat-európai gazdaság gyengélkedésének. Az Airports Council International Europe szakmai szervezet adatai szerint februárban 3,3 százalékos volt a visszaesés januárhoz képest, így már négy egymást követő hónapban kitartott a negatív trend.

 

Németországban ennél is borúsabb a kép. A légiáru-forgalom szempontjából legjelentősebb négy repülőtér – Frankfurt, Lipcse/Halle, Köln/Bonn, München – mindegyike visszaesésről számolt be, pedig a korábbi hónapokban mindig volt legalább egy, ahol szerény növekedést tudtak feljegyezni. Ez a négy repülőtér kezeli a német légiáru-forgalom több mint 90 százalékát – emeli ki a Bloomberg cikke.

A visszaesés igazából nem meglepetés, mert az utóbbi hónapokban sorra jöttek az adatok a recessziót már a tavalyi második félévben is csak hajszál híján megúszó német gazdaság gyengélkedéséről. Az elemzők legfeljebb abban nem értenek egyet, hogy egyedi tényezők által okozott átmeneti megingásról van-e szó, vagy tartós lesz a lejtmenet.

Az erős német-magyar gazdasági kapcsolatok miatt ebből elvileg magyar gazdasági lassulás következne, de a tavalyi második félév rácáfolt erre, hiszen rég látott gazdasági növekedést mértek a hazai statisztikusok, egyebek mellett a szolgáltatások erős teljesítményének köszönhetően. Ami ennél is meglepőbb, hogy a német szembeszél ellenére a magyar ipar szintén töretlenül növekszik, ezt megerősítette a legutóbbi, februári adat is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar fogyasztók padlógázt adtak a gazdaságnakMég jobban elröppent a magyar GDP-növekedés a némettől és a hazai termelékenységtől. Nem valószínű, hogy a rekord növekedési ütem sokáig tartható lenne.

A légiáru-forgalom ennek ellenére visszaesett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: márciusban 0,4 százalék, az első negyedév egészében pedig 3,5 százalék volt a mínusz az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az idei első három hónapban 32 ezer tonna árut kezeltek Ferihegyen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Európa légiáru-forgalom liszt ferenc nemzetközi repülőtér németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.