Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. március 22. 16:36 Adat

Az euróválság óta nem nézett ki ilyen rosszul a német gazdaság

Nehéz idők várhatók a magyar gazdaság exportvezérelt részében, ugyanis tovább romlottak a német gazdasági kilátások. Az IHS Markit márciusi jelentésében a német és a francia átfogó beszerzési menedzsment index (BMI) is elmaradt a várttól, főleg a feldolgozóipar gyenge eredményei miatt.

A német feldolgozóipari BMI 44,7 ponton áll, ami több mint hatéves mélypontot jelent (és jócskán elmarad a piac növekedését a csökkenésétől elválasztó 50,0-s határtól.) Ugyanebben a mutatóban a franciáknál 48,8 pontot mértek, ez – a tavaly decemberi adatoktól eltekintve – 2016 óta nem állt ilyen alacsonyan. Az IHS elemzői szerint a német ipar visszaesése a Brexit bizonytalanságával, az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok nehézségeivel és az autógyártó szektor lassulásával magyarázhatóak.

Az eurózóna számai is ehhez hasonlóan alakultak, és bár az átfogó BMI továbbra is 50 pont felett áll, tovább csökkent a februári 51,9-hez képest, 51,3-ra. A majdnem hatéves mélyponton lévő feldolgozóipari index a közel stagnáló 49,4-ről majdnem két pontot esett, 47,7-re. A fejleményeket az új megrendelések hónapok óta tartó csökkenésével magyarázták a közgazdászok, de jelezték, hogy a szolgáltatóipar számai továbbra is erősek, a növekedés lassulásának ellenére is.

Az eurózóna adataiból az következik az elemzés szerint, hogy a második negyedévben még gyengébb lehet a növekedés, illetve aggodalomra adhat okot, hogy egyre több cég fogja vissza munkaerő-felvételi terveit, és várhatóan a befektetéseit is újragondolja. Az IHS Markit szerint emiatt az is megkérdőjelezhető, hogy 2019-ben tud-e több mint 1 százalékot nőni a gazdaság az eurózónában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar fogyasztók padlógázt adtak a gazdaságnakMég jobban elröppent a magyar GDP-növekedés a némettől és a hazai termelékenységtől. Nem valószínű, hogy a rekord növekedési ütem sokáig tartható lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index euróválság export német gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.