Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 14. 11:23 Közélet

Németországban már érzik a zord időket, Magyarországon mintha mi sem történt volna

Érdekes módon szétvált Magyarország és legnagyobb beruházónk és egyben exportpiacunk, Németország gazdasági növekedésének iránya az idei harmadik negyedévben, derült ki a ma közzétett adatokból. Miközben Németországban erősen behúzta a féket a gazdaság, és 2014 óta először visszaesett a GDP negyedéves alapon (mínusz 0,2 százalék), addig Magyarországon éppen hogy gyorsult a GDP bővülése, negyedéves alapon 1,2 százalékra. Ilyen nagy különbség a két ország negyedéves GDP-növekedése között 2012 eleje óta nem volt (és akkor is Németország javára).

 

Mint fent látható, Németország 2010 és 2013 között lényegesen gyorsabban növekedett Magyarországnál, 2013-ban viszont fordult kocka, és szinte minden negyedévben Magyarország bővült gyorsabban. Igaz, ez a két ország fejlettségbeli különbsége és a Magyarországra beáramló, a GDP-t pörgető uniós források miatt elvárható, ráadásul a különbség mértéke átlagosan nem volt túl nagy, így felzárkózásról érdemben nem beszélhetünk.

A magyar GDP a KSH közlése szerint minden gazdaság ágazat, de különösen a szolgáltató szektor teljesítménye miatt bővült. A német GDP-adatok viszont a német statisztikai hivatal szerint a külkereskedelem visszaesése miatt voltak ilyen gyengék: miközben az import nőtt, addig az export – főleg a Távol-Keletre, és főként a járműveké – visszaesett. A német autóexport a magyar gazdaság számára is nagyon fontos, hiszen éppen ebben az értékláncban lettünk egyre fontosabb szereplők.

A világgazdasági mozgások felé nagyon érzékeny német gazdaságban tehát már érezhető a széljárás változása, Magyarországon viszont még – vélhetően a belső kereslet és kormányzati szektor miatt – egyáltalán nem. Kétséges, hogy ez sokáig így maradhat.

Más keleti EU-országokban is jól mennek a dolgok, legalábbis egyelőre. Az Eurostat felé eddig jelentő országok közül Lengyelország, Románia és Lettország gyorsabban (negyedéves alapon 1,7, 1,8, illetve 1,9 százalék), Szlovákia pedig Magyarországhoz hasonló mértékben bővült (1,1 százalék). Éves növekedésben hasonló a helyzet, Lengyelország (5,7 százalék) mellett Magyarország is élbolyban van az 5 százalékos növekedéssel. A másik oldalon viszont Németország mellett Olaszországban is elfogyott a növekedés (0 százalék negyedéves alapon), és a francia gazdaság sem ad túlzott életjeleket (0,4 százalékos növekedés). Emiatt az eurózóna egésze gyengén teljesít.

Közélet export gdp Magyarország németország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.

Torontáli Zoltán
2019. február 12. 15:48 Közélet

Mi van akkor, ha felveszed Orbán kamatmentes 10 millióját, de nem szülsz gyereket?

Nehéz megmondani, hogy mi lesz, de elég könnyen elképzelhető olyan megoldás, hogy megéri egyszerűen nem megszülni a beígért gyereket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.

2019. február 12. 08:57 Vállalat

Audi sztrájk: nem mindegy, hogy mi mennyi

Jól hangzik a félmilliós átlagfizetés, de egy betanított munkás alapbére feleennyi lehet. A sztrájk nemcsak a pénzről, hanem a szabadidőről és a kiszámítható munkáról is szólt.