Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 14. 11:23 Közélet

Németországban már érzik a zord időket, Magyarországon mintha mi sem történt volna

Érdekes módon szétvált Magyarország és legnagyobb beruházónk és egyben exportpiacunk, Németország gazdasági növekedésének iránya az idei harmadik negyedévben, derült ki a ma közzétett adatokból. Miközben Németországban erősen behúzta a féket a gazdaság, és 2014 óta először visszaesett a GDP negyedéves alapon (mínusz 0,2 százalék), addig Magyarországon éppen hogy gyorsult a GDP bővülése, negyedéves alapon 1,2 százalékra. Ilyen nagy különbség a két ország negyedéves GDP-növekedése között 2012 eleje óta nem volt (és akkor is Németország javára).

 

Mint fent látható, Németország 2010 és 2013 között lényegesen gyorsabban növekedett Magyarországnál, 2013-ban viszont fordult kocka, és szinte minden negyedévben Magyarország bővült gyorsabban. Igaz, ez a két ország fejlettségbeli különbsége és a Magyarországra beáramló, a GDP-t pörgető uniós források miatt elvárható, ráadásul a különbség mértéke átlagosan nem volt túl nagy, így felzárkózásról érdemben nem beszélhetünk.

A magyar GDP a KSH közlése szerint minden gazdaság ágazat, de különösen a szolgáltató szektor teljesítménye miatt bővült. A német GDP-adatok viszont a német statisztikai hivatal szerint a külkereskedelem visszaesése miatt voltak ilyen gyengék: miközben az import nőtt, addig az export – főleg a Távol-Keletre, és főként a járműveké – visszaesett. A német autóexport a magyar gazdaság számára is nagyon fontos, hiszen éppen ebben az értékláncban lettünk egyre fontosabb szereplők.

A világgazdasági mozgások felé nagyon érzékeny német gazdaságban tehát már érezhető a széljárás változása, Magyarországon viszont még – vélhetően a belső kereslet és kormányzati szektor miatt – egyáltalán nem. Kétséges, hogy ez sokáig így maradhat.

Más keleti EU-országokban is jól mennek a dolgok, legalábbis egyelőre. Az Eurostat felé eddig jelentő országok közül Lengyelország, Románia és Lettország gyorsabban (negyedéves alapon 1,7, 1,8, illetve 1,9 százalék), Szlovákia pedig Magyarországhoz hasonló mértékben bővült (1,1 százalék). Éves növekedésben hasonló a helyzet, Lengyelország (5,7 százalék) mellett Magyarország is élbolyban van az 5 százalékos növekedéssel. A másik oldalon viszont Németország mellett Olaszországban is elfogyott a növekedés (0 százalék negyedéves alapon), és a francia gazdaság sem ad túlzott életjeleket (0,4 százalékos növekedés). Emiatt az eurózóna egésze gyengén teljesít.

Közélet export gdp Magyarország németország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2019. február 22. 06:53 Közélet

Szinte biztosan törvényt sért a fideszes médiaalapítvány, de a hatóság nem lát problémát

Egy jogi kiskapuval próbálták meg elérni, hogy a törvényben rögzítettnél több rádiója is lehessen a KESMA-nak, de porszem került a gépezetbe.

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Jandó Zoltán
2019. február 20. 12:18 Közélet, Pénz

Egy szerződés, aminek minden oldala 700 millió adóforintba kerül

Alig több mint két év alatt 56 milliárd forint ment el a kék plakátokkal és mostanában Soros György arcképével fémjelzett kampányokra.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.