Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Számokban: a tegnapi unciánkénti 2464,82 dolláros rekordot ma 2482,29 dollárra sikerült javítani. Ezek a napon belüli csúcsok, az alábbi grafikonon a korábbi nap végi záróárak szerepelnek.

Miért fontos ez? Az arany az emberiség egyik legősibb kereskedési és kincsképző eszköze, amely ugyan rengeteget veszített jelentőségéből az utóbbi száz évben, de így is sokan tartják benne megtakarításuk egy részét átlagemberektől egészen jegybankokig.

Tágabb kontextus: a korábbi évtizedekben gyakran válságos időszakokban drágult az arany, részben történelmi reflexek miatt, részben azért, mert jellegéből adódóan nem lehet pénznyomtatással elinflálni az értékét.

  • A nyugaton tartott orosz jegybanki devizatartalékok befagyasztása óta felértékelődött az a tulajdonsága is, hogy a dollárral vagy az euróval szemben az otthon lévő aranytartalékra nem tudják más országok rátenni a kezüket vagy korlátozni a használatát.
  • Ez újabb lökést adott a már korábban is lendületet vett jegybanki aranyvásárlásoknak, ami az emelkedés egyik alapvető oka.

Igen, de: az arany nem kamatozik, ezért az utóbbi két év magas hozamkörnyezetében elvileg csökkennie kellett volna az árának. Ennek elmaradása valószínűleg a geopolitikai feszültségekre és az erős ázsiai lakossági keresletre vezethető vissza.

Mit mondanak ők? Jó esélye van annak, hogy a lakossági megtakarítások egy része aranyba és ezüstbe áramlik majd Kínában, és ez a folyamat már valószínűleg el is kezdődött, ezért is tűnik érzéketlennek a reálkamatszintek változására az arany árfolyama – írta nemrég Zsiday Viktor tőkepiaci szakember.

Alulnézet: a Magyar Nemzeti Bank 2018-ban és 2021-ben is bevásárolt aranyból, így jelenleg szép felértékelődést tarthat számon a közel 95 tonnás aranytartalékon.

Mi következik? A jelenlegi piaci várakozások szerint szeptemberben elkezdi csökkenteni irányadó kamatát az amerikai jegybank, ami folytatódása esetén folyamatosan segítheti újabb és újabb csúcsokra az aranyat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPárját ritkítóan halmozza az aranyat az Orbán Viktor által legutóbb felkeresett országA legutóbbi vásárlások után Üzbegisztán jegybanki tartalékainak már a kétharmadát teszi ki az arany, ami kivételesen magas arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ egyik legnagyobb aranyvásárlója a Magyar Nemzeti Bank éves szinten isHat aranyrúdból, amellyel az első háromnegyed évben nőttek a jegybanki tartalékok a világban, majdnem pontosan egy az MNB páncéltermében kötött ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranyban tartva a pénz csak akkor őrzi az értékét, ha a dédunokáknak tesszük félreA számok nem támasztják alá, hogy rövidebb távon az arannyal meg lehetne őrizni a pénz vásárlóértékét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBevásárolt aranyból SzerbiaA szerb nemzeti bank kilenc tonna aranyat vásárolt – jelentette be a napokban a jegybankelnök. Ezzel az ország aranytartaléka 30,4 tonnára emelkedett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz arany Arany Világtanács aranytartalék jegybankok kamatszint Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2024. október 21. 15:53 Pénz

Ki törhet be a két óriás mellé az elhízás elleni készítmények piacára?

Az Eli Lilly és a Novo Nordisk pozíciója aligha van veszélyben, az utánuk következő helyezések sorsa az évtized második felében dőlhet el.

Váczi István
2024. október 18. 15:16 Pénz

Újabb álomhatárt tört át az arany, örülhet a nemrég bevásárló magyar jegybank

Idén már több mint 31 százalékkal drágult a nemesfém, és könnyen lehet, hogy még nincs vége az emelkedésnek.

Stubnya Bence
2024. október 17. 14:09 Közélet, Pénz

Nem lesz olcsóbb a repülés a reptéri adó eltörlésétől

Környezetvédelmi lett az extraprofitként indult adó 2022-ben, jövőre viszont kivezetik az egészet. Leginkább a diszkont légitársaságok járhatnak ezzel jól.

Fontos

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.

Holtzer Péter
2024. október 19. 06:04 Podcast

Már azt sem tudjuk pontosan, hogy hány gyerek jár a magyar iskolákba

Egyre kevesebbet tudunk a közoktatásról, pedig szakpolitikai elemzések nélkül át sem lehet gondolni, hogy mit kellene hosszú távon csinálni.