Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 18. 12:17 Világ

Bevásárolt aranyból Szerbia

A szerb nemzeti bank kilenc tonna aranyat vásárolt – jelentette be a napokban a jegybankelnök. Ezzel az ország aranytartaléka 30,4 tonnára emelkedett, amely alig marad el a 31,5 tonnás magyar adattól.

További hasonlóság, hogy a jelek szerint mindkét országban azt követően szánta el magát a jegybank komolyabb mennyiség vásárlására, hogy az első számú vezető erre ösztökélte. Idehaza Orbán Viktor a tavaly őszi nagy bevásárlás előtt egy évvel kezdeményezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank gondolja át az aranystratégiáját. Átgondolta, majd megtízszerezte a tartalékot a korábbi minimális, 3,1 tonnás szintről.

Szerbiában Aleksandar Vucic elnök májusban javasolta az amúgy független jegybanknak, hogy érdemes lenne aranyat venni, és nem is kellett sok idő, hogy hallgassanak rá: október 9-11. között bonyolította le a kilenc tonna megvásárlását az intézmény. Ezek után talán nem meglepő, hogy miként Matolcsy György jegybankelnök a Fidesz tagja 2003 óta, szerb kollégája, Jorgovanka Tabakovic Vucic progresszív pártjának a tagja a Bloomberg cikke szerint.

A vásárlás után a nagyjából 1,4 milliárd dollárt érő aranykészlet a szerb jegybanki tartalék körülbelül tizedét adja. A jegybankelnök szerint egyelőre nem is terveznek további beszerzést. Az októberi vásárlást 1503 dolláros unciánkénti árfolyamon hajtották végre, és összesen 434,3 millió eurót fizettek ki.

Tabakovic azt követően nyilatkozott, hogy a jegybank egy tized százalékponttal, 3,6 százalékra javította az idei gazdasági növekedésre adott becslését. Az intézmény a túl alacsony infláció miatt – a cél 3 plusz/mínusz 1,5 százalék – idén már háromszor csökkentette az alapkamatot. Magyarországról nézve furcsa fejlemény, de legutóbb a friss zöldségek áresésével magyarázta a jegybank a túl alacsony inflációs adatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRepülővel hozta haza a jegybank a háromtonnás aranytartalékotA jegybank saját épületében tárolja a nemzet aranyát, amelyet légi úton hozott haza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Aleksandar Vucic aranytartalék jegybankelnök Szerbia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.