Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. augusztus 8. 13:32 Adat

Enyhült az infláció, de még mindig érthetetlen, hogy mi történik a zöldségekkel

Várható volt, hogy amikor a gazdaság lendületvesztéséről érkeznek hírek, akkor enyhülni fog az utóbbi hónapokban egyre erősebbé vált inflációs nyomás is. Ez így is lett, júliusban 3,3 százalékra esett az éves áremelkedés, ami áprilisban és májusban még a 4 százalékot súrolta, derült ki a KSH közléséből.

Elsősorban a tartós fogyasztási cikkek árának 1,4 százalékos visszaesése mutatja, hogy valami nem pörög már annyira a gazdaságban, de a szolgáltatások áremelkedése is lassult. Az globális piactól függő üzemanyagárak is visszahúzták az inflációt. Az élelmiszerek viszont továbbra is lendületesen drágulnak, éves alapon már hatszázalékos volt az áremelkedés. Most már érezhető a disznóhús drágulása – éves alapon 15 százalékos a sertéscombé -, aminek a kínai sertéspestis az oka. De a legnagyobb mértékben továbbra is a zöldségek ára emelkedik, igaz, ezek csak 1 százalékát adják a fogyasztói kosárnak (az élelmiszereknek is csak a 4 százalékát).

Hogy mennyire kiugró ennek a néhány zöldségnek az árváltozása, azt jelzi az alábbi ábra, amely a legtöbbet változó árú termékeket mutatja.

 

Ha hosszú távú ármozgásokat nézünk, látható, hogy vannak termékek, amelyek árai adózási változások miatt ugrottak (ponty, csirke), van, ami a világgazdasági árat követi (benzin), és vannak szezonális élelmiszerek is (narancs-citrom és alma, illetve ellentétesen az uborka-paradicsom). A krumpli-káposzta-hagyma hármas viszont gyakorlatilag Föld körüli pályára állt.

További fontos gazdaságstatisztikai hírek: 6,1 százalékkal csökkent az export júniusban, az ipari termelés pedig ugyanekkor 1,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Ezek az adatok megerősítik, hogy a német gazdasági gyengeség kezd begyűrűzni Magyarországra is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy bajban van a német ipar, és ez már Magyarországon is érződikMost már számok is mutatják, hogy megakadt a magyar ipar lendülete.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fogyasztói árindex infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.