Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. december 10. 14:20 Pénz, Világ

A világ egyik legnagyobb aranyvásárlója a Magyar Nemzeti Bank éves szinten is

December elején derült ki, hogy az ír jegybank a megelőző időszak során két tonnával, közel harmadával növelte az aranytartalékát, ami az első változás több mint egy évtized óta. Cikkében a Bloomberg ezt egyértelműen az euróövezetben is egyre magasabb inflációval hozza összefüggésbe, az intézmény szóvivője viszont semmilyen tájékoztatást nem volt hajlandó adni azzal kapcsolatban, hogy mi motiválta a vásárlást.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) utólag ennél nyíltabb szokott lenni, igaz, az esetében arányaiban és mennyiségében is sokkal nagyobb vásárlásokról volt szó az utóbbi években. Ez a minimális, 3 tonnás szintről éveken át nem változott Matolcsy György 2013-as jegybankelnökké választása után sem, 2018-ban első lépésben is csak annyi történt, hogy a tartalékot Londonból hazahozták Magyarországra.

Ekkor még nem igazán volt érthető a lépés motivációja, hiszen ennyi aranynak elhanyagolható volt a részaránya a jegybanki tartalékokban. Még ugyanebben az évben aztán megtízszerezte, 31,5 tonnára növelte aranytartalékát az intézmény. A bevásárlás pedig idén folytatódott, amikor az MNB 94,5 tonnára emelte az aranytartalékot. Ezt követően a nyáron a jegybank egy forgatható képet is közzétett a tartalék tárolási körülményeiről.

A 63 tonnás vásárlás világviszonylatban is az egyik legjelentősebb idén, ezt az amerikai hírügynökség is kiemelte cikkében, az Arany Világtanács statisztikájára hivatkozva. Ez a szervezet minden negyedévben közzétesz egy összefoglaló jelentést a világ aranypiaci folyamatairól, benne a jegybanki vásárlások alakulásáról is. Ezek mindegyik már véget ért idei negyedévben nettó vásárlók voltak, a második negyedévben a magyar mellett a thai és a brazil nemzeti bank vásárlásait emelte ki az Arany Világtanács.

Az első háromnegyed évben a világ jegybankjai valamivel több mint 400 tonna aranyat vettek (pontosabban az eladások és a vásárlások különbsége volt ennyi), vagyis az MNB felelt a vásárlások közel 16 százalékáért. Vagyis nem sok híján hat aranyrúdból, amellyel bővültek szeptember végéig a tartalékok, egy az MNB páncéltermében kötött ki. Az utolsó negyedévben – hacsak nem vásárol újra a magyar jegybank – ugyan csökkenni fog ez az arány, de így is biztosra lehet venni, hogy 2021 legnagyobb aranyvásárlói között lesz az MNB.

A jegybank a vásárlás kapcsán tavaly áprilisban azt írta, hogy „a globálisan megugró államadósságok vagy az inflációs félelmek megjelenése tovább erősítik az arany nemzetstratégiai jelentőségét, menedékeszköz szerepét és értékmegőrző funkcióját”, pedig az inflációs félelmek csak ezt követően erősödtek meg igazán. Az más kérdés, hogy az arany értékőrző szerepe csak eléggé hosszú távon nézve igaz, arra nincs garancia, hogy ha pár éven belül akarná eladni a jegybanki vezetés, akkor jól járna vele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranyban tartva a pénz csak akkor őrzi az értékét, ha a dédunokáknak tesszük félreA számok nem támasztják alá, hogy rövidebb távon az arannyal meg lehetne őrizni a pénz vásárlóértékét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMatolcsyék aranyrudakkal és 11 méteres csodaszarvassal díszítik a PostapalotátA harcoló medve-bika és a felhőből kiugró aranyoroszlánok után ezúttal gigantikus csodaszarvast és egy a „gazdaság dinamikáját absztraháltan" megjelenítő szobrot rendelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRepülővel hozta haza a jegybank a háromtonnás aranytartalékotA jegybank saját épületében tárolja a nemzet aranyát, amelyet légi úton hozott haza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ arany Arany Világtanács aranyrúd aranytartalék Magyar Nemzeti Bank mnb Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.