Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 12. 12:34 Pénz

Aranyban tartva a pénz csak akkor őrzi az értékét, ha a dédunokáknak tesszük félre

Majdnem pontosan ötven évvel ezelőtt Richard Nixon amerikai elnök a vasárnap esti tévéműsort megszakítva bejelentette, hogy megszüntetik az arany és a dollár konvertibilitását, a The Wall Street Journal pedig ennek kapcsán megnézte, hogy az azóta külön mozgó arany és dollár vásárlóértéke mennyire követte egymást.

Egészen a bejelentésig unciánként fixen 35 dollárért válthatták aranyra a dollárjukat akár a külföldi jegybankok is, ám ebben jókora veszély volt, hiszen infláció esetén olyan kereslet jött volna létre, hogy megrohamozták volna az amerikai aranykészletet.

Az arany ára ma, azaz 50 évvel később majdnem éppen 50-szer magasabb, és sokan gondolják úgy, hogy az arany véd az inflálódó dollár ellen. A számok azonban ezt nem támasztják alá, hiszen ha így lenne, akkor az arany ára együtt mozogna a fogyasztói árindexekkel. A kettő közötti arány azonban 1 és 8,4 között változott az elmúlt fél évszázadban.

A lap által megszólaltatott szakértők kiemelik, hogy az arany csak nagyon hosszú távon, azaz legalább 100 évet nézve tekinthető stabilnak abból a szempontból, hogy az abban tartott vagyon megtartja a vásárlóértékét.

Ha Nixon bejelentése óta valaki végig aranyban tartotta a pénzét, akkor évi 8,2 százalékos átlagos hozamot érhetett el, ám az S&P 500 index ennél jóval jobban teljesített ugyanezen időszak alatt, a részvényekkel évi 11,2 százalékos átlagos hozamot lehetett elérni, feltételezve, hogy az osztalékot a befektető sosem vette ki, hanem visszaforgatta az értékpapírokba.

Ráadásul a nixoni fordulat utáni tíz év egyfajta korrekciónak is felfogható, és ha ezt nem számítjuk, akkor az arany 40 év alatt csak évi 3,6 százalékot hozott, ezzel szemben az S&P 500 12,2 százalékot teljesített.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz arany befektetés dollár infláció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.