Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 12. 12:34 Pénz

Aranyban tartva a pénz csak akkor őrzi az értékét, ha a dédunokáknak tesszük félre

Majdnem pontosan ötven évvel ezelőtt Richard Nixon amerikai elnök a vasárnap esti tévéműsort megszakítva bejelentette, hogy megszüntetik az arany és a dollár konvertibilitását, a The Wall Street Journal pedig ennek kapcsán megnézte, hogy az azóta külön mozgó arany és dollár vásárlóértéke mennyire követte egymást.

Egészen a bejelentésig unciánként fixen 35 dollárért válthatták aranyra a dollárjukat akár a külföldi jegybankok is, ám ebben jókora veszély volt, hiszen infláció esetén olyan kereslet jött volna létre, hogy megrohamozták volna az amerikai aranykészletet.

Az arany ára ma, azaz 50 évvel később majdnem éppen 50-szer magasabb, és sokan gondolják úgy, hogy az arany véd az inflálódó dollár ellen. A számok azonban ezt nem támasztják alá, hiszen ha így lenne, akkor az arany ára együtt mozogna a fogyasztói árindexekkel. A kettő közötti arány azonban 1 és 8,4 között változott az elmúlt fél évszázadban.

A lap által megszólaltatott szakértők kiemelik, hogy az arany csak nagyon hosszú távon, azaz legalább 100 évet nézve tekinthető stabilnak abból a szempontból, hogy az abban tartott vagyon megtartja a vásárlóértékét.

Ha Nixon bejelentése óta valaki végig aranyban tartotta a pénzét, akkor évi 8,2 százalékos átlagos hozamot érhetett el, ám az S&P 500 index ennél jóval jobban teljesített ugyanezen időszak alatt, a részvényekkel évi 11,2 százalékos átlagos hozamot lehetett elérni, feltételezve, hogy az osztalékot a befektető sosem vette ki, hanem visszaforgatta az értékpapírokba.

Ráadásul a nixoni fordulat utáni tíz év egyfajta korrekciónak is felfogható, és ha ezt nem számítjuk, akkor az arany 40 év alatt csak évi 3,6 százalékot hozott, ezzel szemben az S&P 500 12,2 százalékot teljesített.

Pénz arany befektetés dollár infláció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Gergely Péter
2021. szeptember 20. 17:10 Pénz

Csak rajtunk múlik, nyugdíjazzuk-e a készpénz után a bankkártyát is

Mit tudunk ma kifizetni a hazai banki mobilappokkal? A lehetőségek mostanra szélesre nyíltak, így a labda már egyértelműen az ügyfelek oldalán pattog.

Avatar
2021. szeptember 14. 14:02 Közélet, Pénz

Arra készül a kormány, hogy nem lesz már kiegyezés a választásokig az EU-val

A dollár- és eurókötvény-csomag mérete alapján a kormány azzal számol, hogy a választásokig nem fér hozzá az uniós helyreállítási forrásokhoz.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.