Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 11. 19:54 Pénz, Világ

Párját ritkítóan halmozza az aranyat az Orbán Viktor által legutóbb felkeresett ország

Üzbegisztán 32 milliárd dollár értékű jegybanki tartalékának kétharmadát teszi ki az arany, miután a központi bankok körében a második legnagyobb aranyvásárlóvá lépett elő az üzbég intézmény az elmúlt negyedév során. A kétharmados arány a legmagasabbak közé tartozik a fejlődő országok körében az Arany Világtanács (World Gold Council) adatai szerint, ami annak tükrében különösképpen figyelemre méltó, hogy több mint három éve vetette fel a jegybank a portfólió sokszínűbbé tételének ötletét – azóta mégis mintegy negyedével nőtt a nemesfém jelentősége a tartalékokban a Bloomberg cikke szerint.

A legnépesebb közép-ázsiai ország jegybankja nem az egyedüli aranyfelhalmozó: az elmúlt negyedévben a központi bankok csaknem 400 tonna aranyat vásároltak fel, ami rekordot jelent, az egy évvel korábbi mennyiség négyszerese. Üzbegisztán – ahol a napokban Orbán Viktor is tárgyalt a közös gázkitermelési lehetőségekről és külkereskedelemről – 26 tonnás vásárlása ugyanakkor a második legnagyobb mennyiség Törökországot követően. Az ország továbbá a tizenegyedik legnagyobb aranykitermelőként évente több mint száz tonna nemesfémet hoz a felszínre, amit a jegybank fel is vásárol: ez az elmúlt tíz hónapban 86,5 tonna mennyiségben történt, így mostanra közel 399 tonna aranykészletet halmozott fel az intézmény.

Ahogy az alábbi grafikonon látni, az arany ennyire kitüntetett szerepe több mint szokatlan, és gyakran olyan országokra jellemző, amelyek szankciókkal vagy a gazdaság szinte teljes szétesésével küzdenek, esetleg politikai okokból nem akarják könnyen használható nyugati keményvalutákban tartani a tartalékok nagyobb részét. Jelenleg Üzbegisztánra egyik sem jellemző, a vezetés az utóbbi években inkább óvatosan nyitni próbált nyugat felé.

Az üzbég jegybankárok a pandémia kitörésekor döntöttek úgy, hogy a tervekkel ellentétben folytatják az aranyvásárlást, ekkoriban ugyanis meredek növekedésbe kezdett a nemesfém ára. A járvány visszaszorulását követően a globális infláció, majd az orosz-ukrán háború kitörése adott újabb lendületet a válságos helyzetekben a befektetők biztos menedékéül szolgáló arany árának. Idén tavasszal viszont ez az amerikai kamatemelések következtében csökkenésbe fordult, aminek hatására az üzbég jegybank el is adott belőle 50 tonnát, de a készlet kiárusításának hamar vége lett, az intézménynél ugyanis ismét a nemesfém árának növekedését prognosztizálják.

Behzod Hamraev, az üzbég jegybank elnökhelyettese szerint az sem jelentene problémát, ha aranyból állna a jegybank összes tartaléka, ez azonban nem fordulhat elő, a készpénzt nem lehet teljesen mellőzni.

Az aranytartalékai bővítése miatt tavaly a Magyar Nemzeti Bankra is jelentős nemzetközi figyelem irányult, miután 63 tonna nemesfém megvásárlásával 94,5 tonnára bővítette az arany állományát. A vásárlás világviszonylatban is jelentős léptékű volt, 2021 első háromnegyed évében az MNB-hez kapcsolódott a jegybanki vásárlások 16 százaléka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ egyik legnagyobb aranyvásárlója a Magyar Nemzeti Bank éves szinten isHat aranyrúdból, amellyel az első háromnegyed évben nőttek a jegybanki tartalékok a világban, majdnem pontosan egy az MNB páncéltermében kötött ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ arany aranytartalék jegybank Üzbegisztán Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Pálos Máté
2023. szeptember 26. 14:25 Pénz

A Mol után az OTP is betörhet a legnagyobb régiós piacra

Az OTP mércéjével is jelentős felvásárlás lenne a lengyel Valobank megszerzése és a lengyel működés megkezdése.

Váczi István
2023. szeptember 25. 04:34 Közélet, Pénz

Másfél éven belül eldőlhet, Európában marad-e Magyarország

Orbán Viktor és Nagy Márton is a növekedés évének hirdette meg 2024-et, de elkerüli-e az ország a következő években, hogy török vagy latin-amerikai spirálba kerüljön?

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.