Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 11. 19:54 Pénz, Világ

Párját ritkítóan halmozza az aranyat az Orbán Viktor által legutóbb felkeresett ország

Üzbegisztán 32 milliárd dollár értékű jegybanki tartalékának kétharmadát teszi ki az arany, miután a központi bankok körében a második legnagyobb aranyvásárlóvá lépett elő az üzbég intézmény az elmúlt negyedév során. A kétharmados arány a legmagasabbak közé tartozik a fejlődő országok körében az Arany Világtanács (World Gold Council) adatai szerint, ami annak tükrében különösképpen figyelemre méltó, hogy több mint három éve vetette fel a jegybank a portfólió sokszínűbbé tételének ötletét – azóta mégis mintegy negyedével nőtt a nemesfém jelentősége a tartalékokban a Bloomberg cikke szerint.

A legnépesebb közép-ázsiai ország jegybankja nem az egyedüli aranyfelhalmozó: az elmúlt negyedévben a központi bankok csaknem 400 tonna aranyat vásároltak fel, ami rekordot jelent, az egy évvel korábbi mennyiség négyszerese. Üzbegisztán – ahol a napokban Orbán Viktor is tárgyalt a közös gázkitermelési lehetőségekről és külkereskedelemről – 26 tonnás vásárlása ugyanakkor a második legnagyobb mennyiség Törökországot követően. Az ország továbbá a tizenegyedik legnagyobb aranykitermelőként évente több mint száz tonna nemesfémet hoz a felszínre, amit a jegybank fel is vásárol: ez az elmúlt tíz hónapban 86,5 tonna mennyiségben történt, így mostanra közel 399 tonna aranykészletet halmozott fel az intézmény.

Ahogy az alábbi grafikonon látni, az arany ennyire kitüntetett szerepe több mint szokatlan, és gyakran olyan országokra jellemző, amelyek szankciókkal vagy a gazdaság szinte teljes szétesésével küzdenek, esetleg politikai okokból nem akarják könnyen használható nyugati keményvalutákban tartani a tartalékok nagyobb részét. Jelenleg Üzbegisztánra egyik sem jellemző, a vezetés az utóbbi években inkább óvatosan nyitni próbált nyugat felé.

Az üzbég jegybankárok a pandémia kitörésekor döntöttek úgy, hogy a tervekkel ellentétben folytatják az aranyvásárlást, ekkoriban ugyanis meredek növekedésbe kezdett a nemesfém ára. A járvány visszaszorulását követően a globális infláció, majd az orosz-ukrán háború kitörése adott újabb lendületet a válságos helyzetekben a befektetők biztos menedékéül szolgáló arany árának. Idén tavasszal viszont ez az amerikai kamatemelések következtében csökkenésbe fordult, aminek hatására az üzbég jegybank el is adott belőle 50 tonnát, de a készlet kiárusításának hamar vége lett, az intézménynél ugyanis ismét a nemesfém árának növekedését prognosztizálják.

Behzod Hamraev, az üzbég jegybank elnökhelyettese szerint az sem jelentene problémát, ha aranyból állna a jegybank összes tartaléka, ez azonban nem fordulhat elő, a készpénzt nem lehet teljesen mellőzni.

Az aranytartalékai bővítése miatt tavaly a Magyar Nemzeti Bankra is jelentős nemzetközi figyelem irányult, miután 63 tonna nemesfém megvásárlásával 94,5 tonnára bővítette az arany állományát. A vásárlás világviszonylatban is jelentős léptékű volt, 2021 első háromnegyed évében az MNB-hez kapcsolódott a jegybanki vásárlások 16 százaléka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ egyik legnagyobb aranyvásárlója a Magyar Nemzeti Bank éves szinten isHat aranyrúdból, amellyel az első háromnegyed évben nőttek a jegybanki tartalékok a világban, majdnem pontosan egy az MNB páncéltermében kötött ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ arany aranytartalék jegybank Üzbegisztán Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Bukovszki András
2024. július 20. 05:39 Pénz

Még nem győztük le az inflációt

Hiába az elsőre kedvezőnek tűnő kép, ha a számok mögé nézünk, látszik, hogy az infláció alakulása tartogathat még kellemetlen meglepetéseket.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.