Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 11. 19:54 Pénz, Világ

Párját ritkítóan halmozza az aranyat az Orbán Viktor által legutóbb felkeresett ország

Üzbegisztán 32 milliárd dollár értékű jegybanki tartalékának kétharmadát teszi ki az arany, miután a központi bankok körében a második legnagyobb aranyvásárlóvá lépett elő az üzbég intézmény az elmúlt negyedév során. A kétharmados arány a legmagasabbak közé tartozik a fejlődő országok körében az Arany Világtanács (World Gold Council) adatai szerint, ami annak tükrében különösképpen figyelemre méltó, hogy több mint három éve vetette fel a jegybank a portfólió sokszínűbbé tételének ötletét – azóta mégis mintegy negyedével nőtt a nemesfém jelentősége a tartalékokban a Bloomberg cikke szerint.

A legnépesebb közép-ázsiai ország jegybankja nem az egyedüli aranyfelhalmozó: az elmúlt negyedévben a központi bankok csaknem 400 tonna aranyat vásároltak fel, ami rekordot jelent, az egy évvel korábbi mennyiség négyszerese. Üzbegisztán – ahol a napokban Orbán Viktor is tárgyalt a közös gázkitermelési lehetőségekről és külkereskedelemről – 26 tonnás vásárlása ugyanakkor a második legnagyobb mennyiség Törökországot követően. Az ország továbbá a tizenegyedik legnagyobb aranykitermelőként évente több mint száz tonna nemesfémet hoz a felszínre, amit a jegybank fel is vásárol: ez az elmúlt tíz hónapban 86,5 tonna mennyiségben történt, így mostanra közel 399 tonna aranykészletet halmozott fel az intézmény.

Ahogy az alábbi grafikonon látni, az arany ennyire kitüntetett szerepe több mint szokatlan, és gyakran olyan országokra jellemző, amelyek szankciókkal vagy a gazdaság szinte teljes szétesésével küzdenek, esetleg politikai okokból nem akarják könnyen használható nyugati keményvalutákban tartani a tartalékok nagyobb részét. Jelenleg Üzbegisztánra egyik sem jellemző, a vezetés az utóbbi években inkább óvatosan nyitni próbált nyugat felé.

Az üzbég jegybankárok a pandémia kitörésekor döntöttek úgy, hogy a tervekkel ellentétben folytatják az aranyvásárlást, ekkoriban ugyanis meredek növekedésbe kezdett a nemesfém ára. A járvány visszaszorulását követően a globális infláció, majd az orosz-ukrán háború kitörése adott újabb lendületet a válságos helyzetekben a befektetők biztos menedékéül szolgáló arany árának. Idén tavasszal viszont ez az amerikai kamatemelések következtében csökkenésbe fordult, aminek hatására az üzbég jegybank el is adott belőle 50 tonnát, de a készlet kiárusításának hamar vége lett, az intézménynél ugyanis ismét a nemesfém árának növekedését prognosztizálják.

Behzod Hamraev, az üzbég jegybank elnökhelyettese szerint az sem jelentene problémát, ha aranyból állna a jegybank összes tartaléka, ez azonban nem fordulhat elő, a készpénzt nem lehet teljesen mellőzni.

Az aranytartalékai bővítése miatt tavaly a Magyar Nemzeti Bankra is jelentős nemzetközi figyelem irányult, miután 63 tonna nemesfém megvásárlásával 94,5 tonnára bővítette az arany állományát. A vásárlás világviszonylatban is jelentős léptékű volt, 2021 első háromnegyed évében az MNB-hez kapcsolódott a jegybanki vásárlások 16 százaléka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ egyik legnagyobb aranyvásárlója a Magyar Nemzeti Bank éves szinten isHat aranyrúdból, amellyel az első háromnegyed évben nőttek a jegybanki tartalékok a világban, majdnem pontosan egy az MNB páncéltermében kötött ki.

Pénz Világ arany aranytartalék jegybank Üzbegisztán Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Stubnya Bence
2022. november 24. 18:33 Pénz, Világ

Nagyon szerette volna idén lezárni a kormány az EU-s pénzek körüli kavarást, de áthúzódhat az ügy 2023-ra

A magyar kormánynak a devizában fizetendő megdrágult energiaimport miatt is fontos lett volna az idei megegyezés, most viszont úgy tűnik, hogy jövőre is folytatódhat az alkudozás.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.