Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. március 4. 13:07 Adat, Világ

Történelmi csúcson a szén-dioxid-kibocsátás, főleg Kína és India miatt

Mi történt? 2023-ban az előző évhez képest 1,1 százalékkal nőtt, és ezzel történelmi csúcsra emelkedett a globális szén-dioxid-kibocsátás a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) friss jelentése szerint.

Előzmények: 2022-ben az előző évhez képest 1,3 százalékkal nőtt a kibocsátás.

Alulnézet: kiemelkedő mértékben nőtt a kibocsátás Kínában és Indiában, ahol a járvány utáni gazdasági helyreállás kibocsátástöbblete ellensúlyozta az egyéb területeken elért csökkenést.

  • A fejlett gazdaságokban 4,5 százalékkal csökkent a kibocsátás, elérve az elmúlt 50 év legalacsonyabb szintjét. Ehhez a megújulók terjedése, az energiahatékonysági intézkedések és az ipari termelés gyengélkedése járult hozzá.

Igen, de: a megújuló energiaforrások terjedése továbbra is túlságosan csak a fejlett gazdaságokra és Kínára jellemző, ezért az IEA nagyobb nemzetközi erőfeszítéseket sürget a beruházások növelésére a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban.

Felülnézet: a 2023-as kibocsátásnövekedés 40 százalékát az okozta, hogy az aszály miatt számos országban a kieső vízerőművek helyett fosszilis energiaforrások égetéséből kellett energiát nyerni.

  • Trendszerűen ugyanakkor folytatódik a globális kibocsátás növekedésének lassulása.
  • „A járvány, az energiaválság és a geopolitikai instabilitás mind azt a potenciált hordozták magukban, hogy meghiúsítsák a tisztább és biztonságosabb energiarendszerek kiépítésére irányuló erőfeszítéseket. Ehelyett számos gazdaságban az ellenkezőjét tapasztaltuk” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez" - hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgásaA fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA villanyautó-dömping ellenére lassan terjednek a megújuló energiaforrások a közlekedésbenNőtt az EU-ban a megújuló energiaforrások aránya a közlekedésben 2013 és 2022 között, de nem elég gyorsan a kitűzött cél eléréséhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ india Kína klímaváltozás szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.