Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 23. 17:38 Pénz

A szemétszállítókéhoz hasonló rezsitámogatást szeretnének a postások is

Habár a budapesti szemétszállítók konfliktusa az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel megegyezéssel zárult, ahogy arról nemrég részletesebben is írtunk, a béremelések elmaradása a hónapról hónapra növekvő inflációtól a reálbérek masszív csökkenését és újabb feszültségeket vetít előre a munkaerőpiacon.

Potenciálisan ilyen munkahely lehet az ország legnagyobb foglalkoztatója, a Magyar Posta is, ahol a legfrissebb, augusztusra vonatkozó adatok szerint csaknem 26400-an dolgoztak, és ahol a Postás Szakszervezet egyszeri, 100 ezer forintos rezsitámogatást szeretne az alkalmazottaknak, amihez hasonló a szemétszállítók és az FKF közötti megegyezés részét is képezte.

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a 100 ezer forintos rezsitámogatással kapcsolatos tárgyalások még folyamatban vannak, és a szakszervezet célja továbbra is az, hogy további kifizetést tudjon kiharcolni a munkavállalók számára.

A Magyar Postánál jelenleg is az a hároméves megállapodás a bértárgyalások alapja, ami még 2021-ben jött létre a posta és két szakszervezet között. Ebben 2021-ben négy, 2022-ben kilenc, 2023-ban pedig két százalékos alapbérfejlesztésről egyeztek meg. Idén egy egyszeri, a rezsitámogatástól független százezer forintos jutattásról már sikerült megállapodni. Tóth Zsuzsanna ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezt idén a decemberi fizetésekkel együtt küldik majd ki a dolgozóknak, és a juttatást lehet SZÉP-kártyára kérni, ami magasabb nettó értéket jelent.

Az idei évre, a három éves periódus alatt legmagasabbnak számító 9 százalékos emelés is reálbércsökkenést jelentene, ha teljesülne a jegybank idei évre vonatkozó 13,5-14,5 százalékos inflációs várakozása. Ugyanakkor mivel az év eleji 20 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum emelések a munkavállalók jelentős részét érintették – főleg a fizikai állományba tartozókat -, illetve a bértorlódás elkerülése érdekében 16 ezer dolgozó kapott az év elején pluszban átlagosan 5,3 százalékos további bruttó béremelést, a postai dolgozók jelentős részének volt inflációt követő, vagy afeletti az idei béremelése.

A postai keresetek ismeretében nem lehetünk elégedettek ezzel a ténnyel, mert a nemzetgazdasági átlaghoz képest jelentős lemaradás leküzdése a feladatunk

– írta megkeresésünkre Tóth Zsuzsanna. A bérek reálértékének csökkenése tehát idén nem jelentős probléma az ország legnagyobb foglalkoztatójánál, jövőre viszont már komolyan felmerül ennek a kockázata, és a hároméves megállapodás első éve sem segített ehhez a célhoz közelebb jutni. 

Az alábbi ábrán látszik, hogy trendszerűen a fizikai és szellemi állomány bérei is távolodtak az átlagfizetésektől, és a legtöbb magyar fizetésről jobban árulkodó medián*A medián az a középérték, amelytől mindkét irányban ugyanannyi adat található. bér szintjétől is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar munkavállalók fele legfeljebb annyit keres, mint egy betanított munkásNagyon nincs rendben a bérszerkezet, ha pedig egy fejlett nyugati országhoz hasonlítjuk az adatainkat, akkor különösen látványossá válik a probléma súlyossága.

A szakszervezet szerint a bérhelyzet összefüggésben van a felső ábrán látható állománycsökkenéssel is, ami különösen a logisztikai és a kézbesítési területen nehezíti meg a cégnél maradók munkáját, hiszen jóval kevesebb embernek kell ugyanannyi feladatot elvégeznie.

 

A Magyar Posta nyilvános céges beszámolói alapján a fizikai állomány átlagos alapbére 2020 és 2021 között még csökkent is (amit viszont ellensúlyozott, hogy a béren kívüli juttatások több mint duplájukra nőttek). A csökkenés azért is figyelemre méltó, mert a 2021. július 1-től érvényes bérmegállapodás 4 százalékos bérfejlesztést tartalmazott, ami az év egészére viszonyítva 2 százalékos emelésnek felel meg.

Kérdésünkre Tóth Zsuzsanna a látszólagos ellentmondást az átlagbérek belüli bérszerkezet változásával magyarázta, konkrétan az alapbéren felül elérhető jövedelmek csökkenésével.

A jegybank legfrissebb infláció előrejelzése alapján jövőre 11,5-14 százalékos infláció várható. Ilyen drágulás mellett a hároméves megállapodásban foglalt kétszázalékos emelés 10-12 százalékos reálbércsökkenést jelentene.

Tóth Zsuzsanna ezzel kapcsolatban megjegyezte, a jövő évi bérekre vonatkozó egyeztetések megkezdése folyamatban van, és ezeken a két százalékos adatot kiindulópontnak tekintik, viszont „céljuk, hogy a munkavállalók bére az emelkedő inflációs közegben a vásárlóerejét meg tudja őrizni”.

Erre a szakszervezet értelmezésében lehetőséget adhat a hároméves megegyezésben rögzített alapelv, ami szerint a Magyar Posta vállalja, hogy ha Magyarország főbb gazdasági mutatóinak változása indokolttá teszi, tárgyal a megegyezés részleteinek módosításáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába emelnek bért év közben is, megeszi a magyar fizetéseket a drágulásA kétarcúvá váló munkaerőpiacon az emberek egy része már annak is örül, ha megmarad a munkahelye. Az infláció miatt elszállnak a bérigények, ebből jövőre nagy konfliktusok, de brutális reálbércsökkenés is lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérek infláció munkaerőpiac reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.