Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. január 5. 15:22 Világ

Nagyon megnehezítik az ukránok dolgát az észak-koreai rakéták

Az amerikai hírszerzés szerint már nemcsak leszállított néhány tucat ballisztikus rakétát Észak-Korea Oroszországnak, hanem az orosz hadsereg már el is kezdte használni ezeket az utóbbi egy hét során. Az első rakéta állítólag egy üres mezőn landolt, a továbbiak sorsáról egyelőre nincs pontos információ, mert azokat a január 2-i nagy rakétatámadás során alkalmazták. (Egy ukrán forrás szerint például Harkiv ellen.)

Az alábbi, az amerikai elnöki hivatal által kiadott térkép az első, december 30-i támadást ábrázolja:

Ez a fejlemény több okból is aggodalomra ad okot Ukrajna számára. A meredek röppályán haladó ballisztikus rakétákat sokkal nehezebb lelőni, mint az idő nagy részében nagyjából vízszintesen haladó cirkálórakétákat, az ukránok légvédelmi rendszerei közül erre csak a Patriot-ütegek képesek.*Illetve ezek mellett az olasz-francia SAMP/T rendszerek is, de ezek alkalmazásáról nemigen van információ, ellentétben a Patriotokkal. Ezek viszont leginkább Kijevet és térségét védik, vagyis az ország döntő része védtelen a ballisztikus rakétatámadásokkal szemben.

Ez eddig azért nem volt olyan nagy baj az ukránok szempontjából, mert ballisztikus rakétákból korlátozottak voltak az orosz készletek, és a gyártókapacitás nagyobb része is – ukrán és nyugati hírszerzési források alapján – cirkálórakéták előállításán dolgozik. A gyártási képessége valószínűleg Észak-Koreának sem túl nagy, de az évek alatt felhalmozott készletek egy részének megvásárlásával érdemben bővülhet az orosz arzenál.

Ha igaza lesz John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivőnek, akkor ez elsősorban az ukrán városok lakossága számára rossz hír, őket fogják az oroszok terrorizálni nagyobb mértékben. Ez kétségtelenül része az orosz stratégiának, de azért nem merül ki ennyiben. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az oroszok ukrán hadiipari üzemeket is támadtak, ennek pedig nagyobb jelentősége van a háború szempontjából.

Ráadásul friss felvételek alapján egy, az ukrajnai háborút követő haditechnikai X-csatorna arról írt, hogy az utóbbi napokban több ukrán ellátóbázist is megtámadtak az oroszok, talán észak-koreai ballisztikus rakétákkal. Ennek következtében több üzemanyagtartály és tanker teherautó is megsemmisült.

Bár a felvételek és a rakéták röppályája alapján a típust nem lehet megállapítani, az önmagában sokatmondó, ha az oroszok már ilyen, nem kiemelkedően fontos célpontokra sem sajnálnak egy ballisztikus rakétát. Ez ugyanis arra utalhat, hogy a készleteik jóval nagyobbak, mint korábban.

Ez főleg akkor lesz így, ha Iránnal is célba érnek a tárgyalásaik, és onnan is vásárolnak ballisztikus rakétákat. Irán fejlesztési-gyártási képességei jól ismertek ezen a téren, például a húszik már számos ilyen – minden bizonnyal iráni gyártmányú – fegyvert indítottak hajók ellen Jemen partjai közelében. (Más kérdés, hogy ezek erre a célra csak erősen korlátozottan alkalmasak.)

Ha rendszeressé válnak az ukrán ellátó bázisok elleni orosz rakétacsapások, az hasonló hatásokkal járhat, mint amikor az ukránok elkezdték használni az amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőket az oroszok ellen: kénytelenek lesznek jobban szétszórni a katonai logisztikájukat, ami nehézkesebbé, kevésbé hatékonyabbá teszi ezt a kritikusan fontos tevékenységet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEldőlt az ukrajnai légi háború egyik legfontosabb kérdéseAz oroszok elkezdték felhasználni a nyár óta felhalmozott rakétakészleteiket. A következő kérdés, hogy bírja-e munícióval az ukrán légvédelem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLesajnált, elfeledett fegyver támadt fel az ukrajnai háborúbanÚgy nézett ki, hogy a légvédelmi gépágyúk felett eljárt az idő, de a drónok tömeges harctéri megjelenése fordulatot hozott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre bizarrabb hírek jönnek az ukrajnai háború legfurcsább csatájárólNehéz megérteni, hogy a sok fronton támadásban lévő oroszok miért képtelenek felszámolni egy maximum pár száz ukrán katona által védett kis hídfőt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ észak-korea orosz-ukrán háború Oroszország rakéták rakétavédelmi rendszer Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.