Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

A hadsereget is bevethetik Svédországban az eszkalálódó erőszak ellen, a kormány a korábbi rossz migrációs politikát okolja a bűnbandák közötti leszámolások miatt. A magyar propaganda állításaival szemben Svédország annyira nem a woke központja, hogy a jobboldali kormány éppen háborút hirdet a migránsnegyedekből kinövő bűnözés ellen.

Mi történt? 12-en haltak már meg szeptemberben fegyveres erőszak miatt, most fél nap alatt két embert lelőttek, egy frissen végzett tanárnő pedig bombatámadásban halt meg Svédországban. A valamikor békésnek ismert Svédországban nem tudják kontrollálni a bűnszervezeteket, Európában itt az egyik legtöbb a lőfegyveres gyilkosság. A kormány most teljes paradigmaváltást hirdetett meg.

Háttér: vagy 40 bűnszervezetet tartanak számon Svédországban, tagjaik zöme bevándorló hátterű. A gyerekek között is toboroznak, két hete egy 13 éves fiú is meghalt a leszámolásokban.

  • A szeptemberi tombolás a drogbizniszben utazó Foxtrot bandán belüli hatalmi harccal függ össze, melynek vezetője, a Kurd Róka néven ismert Rawa Majid egyfajta skandináv Escobar akar lenni. Őt néhány hete megpróbálták lelőni, mire ő megölette riválisa anyját. Azóta terjed a vérbosszú spirálja, véletlen áldozatok is vannak. Egy Foxtrot dicsőítő svéd gengszterrap a hangulat kedvéért:

Reakciók: az erőszakhullám miatt Kristersson miniszterelnök szózatot intézett a nemzethez, és összehívta a rendőrség és a hadsereg vezetőit.

  • Azt ígéri, minden eszközzel véget vetnek a bandák közötti háborúknak, amiért a párhuzamos társadalmak kialakulását tartja felelősnek.
  • Szigorítják a törvényeket, és úgy módosítanak, hogy a hadsereg is bevethető legyen. „A svéd jogszabályok vagy békére, vagy háborúra vonatkoznak, és nincs szabályozás a szürke területekre, mint a csoportos erőszakra” – mondta, változást ígérve.
  • A példátlan svédországi bűnözés ellen Dánia is felajánlotta a segítségét, a többi skandináv ország is tart a svéd bandák exportjától.

Politikai kontextus: Svédországot középjobb kisebbségi koalíció vezeti, amit kívülről támogatnak a radikális jobboldali Svéd Demokraták. Ők éles antimigrációs kampánnyal kaptak tavaly 20 százalékot, de most még az ellenzéki szocdemek is a hadsereg bevetését kérik a bandák ellen.

  • Bár a svéd politikai elit ez alapján nem nevezhető éppen migrációpártinak, a magyar kormánypropaganda a „migránsbűnözésre” hivatkozva hangoztatja azt, hogy Svédország valójában mennyire nem mintademokrácia, és olyan képet festenek róla, mintha továbbra is támogatnák a tömeges bevándorlást.
  • Magyarország a svéd NATO-csatlakozás akadályozásával nagyrészt a törököket követi, akik pedig a Washingtonnal vívott játszmájukban használják túszként a svédeket. Törökország érvként főleg svédországi kurdok kiadatását követelte.
  • Ezért is érdekes, hogy Róka, az erőszakhullámot indító Foxtrot vezetője Törökországban vett letelepedési kötvényt a szervezett bűnözésből származó vagyonából. Most is onnan ad parancsot a gyilkosságokra, a török hatóságok ugyanis a hivatalos kérés ellenére nem adták ki tavaly Svédországnak, a svédektől kapott megfigyelési adatait viszont a gyanú szerint kiszivárogtatták neki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Magyarországot bíráló videó helyett sokkal inkább F-16-osokról szólhat a svéd NATO-tagság blokkolásaOrbán Viktor júniusban ígéretet tett arra, hogy nem fogjuk késleltetni a svédek NATO-csatlakozását, egy törökországi vadászgépbeszerzés mégis bekavart.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrogbandák leszámolásai határozzák meg a svéd választás előtti napokatVasárnap országgyűlési választások lesznek Svédországban, a kampány véghajráját egyértelműen olyan témák dominálják, amelyek a jobboldali pártoknak kedveznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadsereg Svédország szervezett bűnözés Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.