Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

A hadsereget is bevethetik Svédországban az eszkalálódó erőszak ellen, a kormány a korábbi rossz migrációs politikát okolja a bűnbandák közötti leszámolások miatt. A magyar propaganda állításaival szemben Svédország annyira nem a woke központja, hogy a jobboldali kormány éppen háborút hirdet a migránsnegyedekből kinövő bűnözés ellen.

Mi történt? 12-en haltak már meg szeptemberben fegyveres erőszak miatt, most fél nap alatt két embert lelőttek, egy frissen végzett tanárnő pedig bombatámadásban halt meg Svédországban. A valamikor békésnek ismert Svédországban nem tudják kontrollálni a bűnszervezeteket, Európában itt az egyik legtöbb a lőfegyveres gyilkosság. A kormány most teljes paradigmaváltást hirdetett meg.

Háttér: vagy 40 bűnszervezetet tartanak számon Svédországban, tagjaik zöme bevándorló hátterű. A gyerekek között is toboroznak, két hete egy 13 éves fiú is meghalt a leszámolásokban.

  • A szeptemberi tombolás a drogbizniszben utazó Foxtrot bandán belüli hatalmi harccal függ össze, melynek vezetője, a Kurd Róka néven ismert Rawa Majid egyfajta skandináv Escobar akar lenni. Őt néhány hete megpróbálták lelőni, mire ő megölette riválisa anyját. Azóta terjed a vérbosszú spirálja, véletlen áldozatok is vannak. Egy Foxtrot dicsőítő svéd gengszterrap a hangulat kedvéért:

Reakciók: az erőszakhullám miatt Kristersson miniszterelnök szózatot intézett a nemzethez, és összehívta a rendőrség és a hadsereg vezetőit.

  • Azt ígéri, minden eszközzel véget vetnek a bandák közötti háborúknak, amiért a párhuzamos társadalmak kialakulását tartja felelősnek.
  • Szigorítják a törvényeket, és úgy módosítanak, hogy a hadsereg is bevethető legyen. „A svéd jogszabályok vagy békére, vagy háborúra vonatkoznak, és nincs szabályozás a szürke területekre, mint a csoportos erőszakra” – mondta, változást ígérve.
  • A példátlan svédországi bűnözés ellen Dánia is felajánlotta a segítségét, a többi skandináv ország is tart a svéd bandák exportjától.

Politikai kontextus: Svédországot középjobb kisebbségi koalíció vezeti, amit kívülről támogatnak a radikális jobboldali Svéd Demokraták. Ők éles antimigrációs kampánnyal kaptak tavaly 20 százalékot, de most még az ellenzéki szocdemek is a hadsereg bevetését kérik a bandák ellen.

  • Bár a svéd politikai elit ez alapján nem nevezhető éppen migrációpártinak, a magyar kormánypropaganda a „migránsbűnözésre” hivatkozva hangoztatja azt, hogy Svédország valójában mennyire nem mintademokrácia, és olyan képet festenek róla, mintha továbbra is támogatnák a tömeges bevándorlást.
  • Magyarország a svéd NATO-csatlakozás akadályozásával nagyrészt a törököket követi, akik pedig a Washingtonnal vívott játszmájukban használják túszként a svédeket. Törökország érvként főleg svédországi kurdok kiadatását követelte.
  • Ezért is érdekes, hogy Róka, az erőszakhullámot indító Foxtrot vezetője Törökországban vett letelepedési kötvényt a szervezett bűnözésből származó vagyonából. Most is onnan ad parancsot a gyilkosságokra, a török hatóságok ugyanis a hivatalos kérés ellenére nem adták ki tavaly Svédországnak, a svédektől kapott megfigyelési adatait viszont a gyanú szerint kiszivárogtatták neki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Magyarországot bíráló videó helyett sokkal inkább F-16-osokról szólhat a svéd NATO-tagság blokkolásaOrbán Viktor júniusban ígéretet tett arra, hogy nem fogjuk késleltetni a svédek NATO-csatlakozását, egy törökországi vadászgépbeszerzés mégis bekavart.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrogbandák leszámolásai határozzák meg a svéd választás előtti napokatVasárnap országgyűlési választások lesznek Svédországban, a kampány véghajráját egyértelműen olyan témák dominálják, amelyek a jobboldali pártoknak kedveznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadsereg Svédország szervezett bűnözés Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.