Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 16. 15:20 Közélet, Világ

A Magyarországot bíráló videó helyett sokkal inkább F-16-osokról szólhat a svéd NATO-tagság blokkolása

Két hónapja Orbán Viktor megígérte a svéd NATO-csatlakozás tavaly nyár óta halogatott ratifikálását, most azonban a magyar kormány ismét visszafelé táncol. A kormány legújabban egy 2019-es svéd oktatási segédanyagra hivatkozik, amely szerintük hamis információkra alapozva állítja, hogy Magyarországon gyengül a demokrácia.

  • Ezzel párhuzamosan Törökország is újabb játszmába kezdett a kérdésben. Korábban a Fidesz külpolitikusa elismerte, hogy folyamatosan egyeztetnek az ügyben Ankarával.

Előzmények: az orosz agresszió miatt Svédország a finnekkel együtt úgy döntött, csatlakozik a NATO-hoz. Ezt minden NATO-tagállam több mint egy éve ratifikálta, kivéve Magyarországot és Törökországot.

  • Törökország főleg svédországi kurdok kiadatását követelte, magyar kormánypárti politikusok pedig különféle politikai sérelmeket, kritikus svéd megszólalásokat hoztak fel, úgy tűnt, időhúzó jelleggel. Németh Zsolt később elismerte, hogy végig szorosan egyeztettek a magyar álláspontról a törökökkel.
  • Júniusban ugyanakkor Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor ígéretet tett neki, hogy nem fogjuk késleltetni a svéd NATO-csatlakozását. Erdogan júliusban szintén ígéretet tett az októberi ratifikációra. 

Mi történt most? A friss magyar panasz tárgya egy oktatási segédanyagnak készített 10 perces svéd videó 2019-ből – svédül itt lehet megnézni. A kisfilm azzal foglalkozik, hogy mit tehet az EU, ha egy tagállamban sérül a jogállamiság. A magyarországi riport főleg a CEU elüldözésére, a gender szakok megszüntetésére, valamint az akadémiai és a sajtószabadság korlátozására fókuszál.

  • A segédanyagot opcionálisan használhatják fel a tanárok, az állami tantervnek nem része. Az anyagot a svéd közmédiát is tulajdonló, UR nevű alapítvány készítette, amely független a mindenkori hatalomtól, és közszolgáltatási díjakból tartják fenn. 
  • „Önmagában örömteli hallani, hogy a magyar politikusok figyelik az UR-t, de komoly tudatlanság azt hinni, hogy a svéd politikusok uralkodnának az UR tartalmán” – nyilatkozta az alapítvány vezetője.

Igen, de: egy 2019-es videó, ami nem is része a hivatalos tananyagnak, hajánál fogva előrángatott ürügynek tűnik. A magyar kekeckedést ugyanakkor megmagyarázhatja, hogy az elmúlt napokban Törökország is elkezdte mondogatni, hogy mégsem olyan biztos az a ratifikálás.

Tágabb kontextus: Törökország a svéd NATO-tagság kérdését a jelek szerint összekapcsolja F-16-os vadászgépek vásárlásával. Ankara régóta szeretne venni 40 amerikai F-16-ost, amelyekre Bidentől van ígérete, de a Kongresszus még nem hagyta jóvá az eladásukat. A lebegtetett ratifikálást most megfelelő cserealapnak láthatják.

  • Erdoğan az indiai G20 után arról beszélt, hogy beszéltek Bidennel, és feljött az F-16-osok ügye is. „Ez igazán feldühít minket. Van erre egy válaszom. Ha azt mondod, figyelembe kell venned a Kongresszust, nekem is megvan a saját kongresszusom. Amíg a török országgyűlés nem hagyja jóvá, én sem tudom ratifikálni (a svéd NATO-csatlakozást).”
  • Klasszikus tyúk-tojás probléma ez az elemzők szerint. Miközben az F-16-osok és a svéd NATO-tagság kérdését hivatalosan egyik fél sem kapcsolja össze, Washington többek között a török ratifikálástól teheti függővé a kongresszusi jóváhagyást. Ankara fordítva: a ratifikálás újabb török feltétele, hogy megkapják az amerikai vadászgépeket.

Mi várható? Törökország már így is sok mindent kiharcolt a NATO-ratifikálással, de ha az F-16-osok vásárlását is bele akarják tenni a nem hivatalos csomagba, az további csúszással járhat. A svédek úgy érzik, ők egyszerűen a túszok egy amerikai-török játszmában. Ha így van, Magyarország sokadik mellékszereplőként jelenik meg a színen, előrángatva egy irreleváns segédanyagot.

  • Hogy ez a magyar külpolitika számára hol kifizetődő, egyelőre nem látni. David Pressmann amerikai nagykövet mindenesetre egy másik vadászgépet, a magyar légierő svéd Gripenjeinek karbantartási költségeit dobta be érvként, amikor arról beszélt: „Magyarország jól tudja, milyen előnyökkel jár Svédország NATO-tagsága”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háborúval Törökországnak megnőtt a geopolitikai súlya, és ezt megpróbálja aprópénzre váltaniInterjú Egeresi Zoltán Törökország-szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz árfolyam ismeretlen mélységekben, az infláció 80 százalék, hogyan tarthat ki mégis Törökország?Az érthetetlen monetáris politika súlyos károkat okoz, de a magánszektor dinamizmusa és az erős export miatt még talpon van a török gazdaság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz abbahagyni az unortodox gazdaságpolitikát, újabb mélységekbe zuhant a török líraÖrülhetnek az Isztambulba vagy Antalyába készülő turisták és a török exportőrök, az átlagtörök pénze viszont ütemesen veszít az értékéből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ F-16 külpolitika NATO Svédország Szijjártó Péter Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 12:55 Közélet

Senki nem tudja, ki fogja befejezni a 10 éve tervezett Budapest-Belgrád vasútvonalat

A kínai partnerek nem folytatják a munkát Budapest és Belgrád között, Mészáros Lőrinc cége is inkább a győri fővonal javításán dolgozik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.