Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 16. 15:20 Közélet, Világ

A Magyarországot bíráló videó helyett sokkal inkább F-16-osokról szólhat a svéd NATO-tagság blokkolása

Két hónapja Orbán Viktor megígérte a svéd NATO-csatlakozás tavaly nyár óta halogatott ratifikálását, most azonban a magyar kormány ismét visszafelé táncol. A kormány legújabban egy 2019-es svéd oktatási segédanyagra hivatkozik, amely szerintük hamis információkra alapozva állítja, hogy Magyarországon gyengül a demokrácia.

  • Ezzel párhuzamosan Törökország is újabb játszmába kezdett a kérdésben. Korábban a Fidesz külpolitikusa elismerte, hogy folyamatosan egyeztetnek az ügyben Ankarával.

Előzmények: az orosz agresszió miatt Svédország a finnekkel együtt úgy döntött, csatlakozik a NATO-hoz. Ezt minden NATO-tagállam több mint egy éve ratifikálta, kivéve Magyarországot és Törökországot.

  • Törökország főleg svédországi kurdok kiadatását követelte, magyar kormánypárti politikusok pedig különféle politikai sérelmeket, kritikus svéd megszólalásokat hoztak fel, úgy tűnt, időhúzó jelleggel. Németh Zsolt később elismerte, hogy végig szorosan egyeztettek a magyar álláspontról a törökökkel.
  • Júniusban ugyanakkor Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor ígéretet tett neki, hogy nem fogjuk késleltetni a svéd NATO-csatlakozását. Erdogan júliusban szintén ígéretet tett az októberi ratifikációra. 

Mi történt most? A friss magyar panasz tárgya egy oktatási segédanyagnak készített 10 perces svéd videó 2019-ből – svédül itt lehet megnézni. A kisfilm azzal foglalkozik, hogy mit tehet az EU, ha egy tagállamban sérül a jogállamiság. A magyarországi riport főleg a CEU elüldözésére, a gender szakok megszüntetésére, valamint az akadémiai és a sajtószabadság korlátozására fókuszál.

  • A segédanyagot opcionálisan használhatják fel a tanárok, az állami tantervnek nem része. Az anyagot a svéd közmédiát is tulajdonló, UR nevű alapítvány készítette, amely független a mindenkori hatalomtól, és közszolgáltatási díjakból tartják fenn. 
  • „Önmagában örömteli hallani, hogy a magyar politikusok figyelik az UR-t, de komoly tudatlanság azt hinni, hogy a svéd politikusok uralkodnának az UR tartalmán” – nyilatkozta az alapítvány vezetője.

Igen, de: egy 2019-es videó, ami nem is része a hivatalos tananyagnak, hajánál fogva előrángatott ürügynek tűnik. A magyar kekeckedést ugyanakkor megmagyarázhatja, hogy az elmúlt napokban Törökország is elkezdte mondogatni, hogy mégsem olyan biztos az a ratifikálás.

Tágabb kontextus: Törökország a svéd NATO-tagság kérdését a jelek szerint összekapcsolja F-16-os vadászgépek vásárlásával. Ankara régóta szeretne venni 40 amerikai F-16-ost, amelyekre Bidentől van ígérete, de a Kongresszus még nem hagyta jóvá az eladásukat. A lebegtetett ratifikálást most megfelelő cserealapnak láthatják.

  • Erdoğan az indiai G20 után arról beszélt, hogy beszéltek Bidennel, és feljött az F-16-osok ügye is. „Ez igazán feldühít minket. Van erre egy válaszom. Ha azt mondod, figyelembe kell venned a Kongresszust, nekem is megvan a saját kongresszusom. Amíg a török országgyűlés nem hagyja jóvá, én sem tudom ratifikálni (a svéd NATO-csatlakozást).”
  • Klasszikus tyúk-tojás probléma ez az elemzők szerint. Miközben az F-16-osok és a svéd NATO-tagság kérdését hivatalosan egyik fél sem kapcsolja össze, Washington többek között a török ratifikálástól teheti függővé a kongresszusi jóváhagyást. Ankara fordítva: a ratifikálás újabb török feltétele, hogy megkapják az amerikai vadászgépeket.

Mi várható? Törökország már így is sok mindent kiharcolt a NATO-ratifikálással, de ha az F-16-osok vásárlását is bele akarják tenni a nem hivatalos csomagba, az további csúszással járhat. A svédek úgy érzik, ők egyszerűen a túszok egy amerikai-török játszmában. Ha így van, Magyarország sokadik mellékszereplőként jelenik meg a színen, előrángatva egy irreleváns segédanyagot.

  • Hogy ez a magyar külpolitika számára hol kifizetődő, egyelőre nem látni. David Pressmann amerikai nagykövet mindenesetre egy másik vadászgépet, a magyar légierő svéd Gripenjeinek karbantartási költségeit dobta be érvként, amikor arról beszélt: „Magyarország jól tudja, milyen előnyökkel jár Svédország NATO-tagsága”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háborúval Törökországnak megnőtt a geopolitikai súlya, és ezt megpróbálja aprópénzre váltaniInterjú Egeresi Zoltán Törökország-szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz árfolyam ismeretlen mélységekben, az infláció 80 százalék, hogyan tarthat ki mégis Törökország?Az érthetetlen monetáris politika súlyos károkat okoz, de a magánszektor dinamizmusa és az erős export miatt még talpon van a török gazdaság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz abbahagyni az unortodox gazdaságpolitikát, újabb mélységekbe zuhant a török líraÖrülhetnek az Isztambulba vagy Antalyába készülő turisták és a török exportőrök, az átlagtörök pénze viszont ütemesen veszít az értékéből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ F-16 külpolitika NATO Svédország Szijjártó Péter Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.