Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 27. 09:12 Pénz, Világ

Nehéz abbahagyni az unortodox gazdaságpolitikát, újabb mélységekbe zuhant a török líra

Örülhetnek az Isztambulba vagy Antalyába készülő turisták és a török exportőrök, az átlagtörök pénze viszont ütemesen veszít az értékéből. A várakozásoktól elmaradó múlt heti kamatemelés még fel is gyorsította a líra zuhanását.

Mi történt? A török líra újabb mélypontra jutott hétfőre, és még nem látszik, hol a folyamat vége (bár ma éppen erősödött egy kicsit). A török valuta értéke 80 százalékát vesztette el az elmúlt öt évben.

Számokban: az árfolyam Erdogan második fordulós győzelme után lépte át a 20 líra/amerikai dollárt, hétfő délután pedig már a 26-ot is elérte. 2010-ben még 1,5 líráért lehetett kapni egy dollárt, de 2020-ban is még 7 körül volt az árfolyam.

Okok: a török gazdaság ugyan továbbra is pörög, de súlyos finanszírozási és egyensúlyi problémái vannak. Az infláció elsősorban Erdogan monetáris politikája miatt szökött az egekbe, a csúcson hivatalosan 85 százalék volt, jelenleg 40 százalékos.

  • A török elnök unortodox tagadásban van: nem hisz a magas kamatok inflációcsökkentő hatásában, a kiemelkedő inflációt ezért tartósan alacsony kamatlábbal akarja letörni, abszolút sikertelenül. Érvelése szerint a magas kamatszint az uzsorakamat iszlám tilalmába ütközik.

Várakozások és csalódások: a májusi választások előtt az volt a domináns elemzői várakozás, hogy Erdogan újabb győzelme után jöhet a pénzügyi konszolidáció, annak ellenére is, hogy ő maga mindig azt hangoztatta, hogy nem lesz érdemi változás.

  • A választási sikere utáni személyi döntéseket is pozitívan fogadta a piac. Az új pénzügyminiszter, Mehmet Şimşek a nemzetközi normákhoz való fokozatos visszatérésről beszélt, a nemzeti bank új vezetőjét, Hafize Gaye Erkant pedig Amerikából hozták haza.

Kevesellt korrekció: a jegybank múlt csütörtökön két év után először emelt alapkamatot, 8,5-ről 15 százalékra. Az elemzők többsége azonban legalább 20 százalékra számított, míg a Goldman Sachs egyenesen az inflációs szintnek megfelelő 40 százalékot tartott volna megfelelőnek.

  • A várakozásoktól elmaradó, a piacok által már előzetesen beárazott kamatemelés nem nyugtatta meg a kedélyeket, a líra a csütörtöki kamatdöntés óta több mint 8 százalékot vesztett ismét az értékéből.

Kormányzati magyarázat: a piacbarátnak számító új pénzügyminiszter a fokozatosság elvét hangsúlyozza, ő a nem kívánt mellékhatások elkerülésének szándékával indokolja, hogy nem egyszerre, hanem több lépcsőben, kiszámítható módon közelítik az alapkamatot az inflációs szinthez.

Mi várható? A következő hónapokra a Societe Generale londoni elemzője kétszer 500 bázispontos újabb emelést vár, ez alapján a nyár végére 25 százalék körül lehet a kamatszint.

Politikai kétségek: a pesszimista elemzők szerint ugyanakkor Erdogan továbbra sem elkötelezett a kiszámítható monetáris politika mellett, és csak a korábbról ismert politikai ciklusát folytatja. 2021-ben, az utolsó kamatemelések után néhány hónappal távoznia kellett az akkori bankelnöknek és pénzügyminiszternek, majd az alapkamatot levitték, az infláció pedig újabb szárnyalásba kezdett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVéget érhet a nagy unortodox gazdasági kísérlet a választások után TörökországbanAz ellenzéki elnökjelölt a szokványos gazdaságpolitika felé terelné vissza az országot, Erdoğannak pedig a mozgástere fogyhat el a kampány után.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHasonló mértékű pusztítást sem láttak még a földrengésnél segítő magyar mérnökökA műegyetemi oktatók előbb a mentések biztonságosabbá tételén dolgoztak, azóta pedig azt mérik fel, hogy melyik épület menthető, és melyiket kell mindenképp elbontani Kahramanmaraşban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon drágán megfizettek a törökök a semmibe vett építési szabályokértSok sérült épületben hiányoztak a statikailag szükséges acéltartó elemek, és nem volt elegendő beton, ami felett a hatóságok hajlamosak voltak szemet hunyni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ alapkamat infláció recep tayyip erdogan török líra Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Pálos Máté
2023. szeptember 26. 14:25 Pénz

A Mol után az OTP is betörhet a legnagyobb régiós piacra

Az OTP mércéjével is jelentős felvásárlás lenne a lengyel Valobank megszerzése és a lengyel működés megkezdése.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.