Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 27. 09:12 Pénz, Világ

Nehéz abbahagyni az unortodox gazdaságpolitikát, újabb mélységekbe zuhant a török líra

Örülhetnek az Isztambulba vagy Antalyába készülő turisták és a török exportőrök, az átlagtörök pénze viszont ütemesen veszít az értékéből. A várakozásoktól elmaradó múlt heti kamatemelés még fel is gyorsította a líra zuhanását.

Mi történt? A török líra újabb mélypontra jutott hétfőre, és még nem látszik, hol a folyamat vége (bár ma éppen erősödött egy kicsit). A török valuta értéke 80 százalékát vesztette el az elmúlt öt évben.

Számokban: az árfolyam Erdogan második fordulós győzelme után lépte át a 20 líra/amerikai dollárt, hétfő délután pedig már a 26-ot is elérte. 2010-ben még 1,5 líráért lehetett kapni egy dollárt, de 2020-ban is még 7 körül volt az árfolyam.

Okok: a török gazdaság ugyan továbbra is pörög, de súlyos finanszírozási és egyensúlyi problémái vannak. Az infláció elsősorban Erdogan monetáris politikája miatt szökött az egekbe, a csúcson hivatalosan 85 százalék volt, jelenleg 40 százalékos.

  • A török elnök unortodox tagadásban van: nem hisz a magas kamatok inflációcsökkentő hatásában, a kiemelkedő inflációt ezért tartósan alacsony kamatlábbal akarja letörni, abszolút sikertelenül. Érvelése szerint a magas kamatszint az uzsorakamat iszlám tilalmába ütközik.

Várakozások és csalódások: a májusi választások előtt az volt a domináns elemzői várakozás, hogy Erdogan újabb győzelme után jöhet a pénzügyi konszolidáció, annak ellenére is, hogy ő maga mindig azt hangoztatta, hogy nem lesz érdemi változás.

  • A választási sikere utáni személyi döntéseket is pozitívan fogadta a piac. Az új pénzügyminiszter, Mehmet Şimşek a nemzetközi normákhoz való fokozatos visszatérésről beszélt, a nemzeti bank új vezetőjét, Hafize Gaye Erkant pedig Amerikából hozták haza.

Kevesellt korrekció: a jegybank múlt csütörtökön két év után először emelt alapkamatot, 8,5-ről 15 százalékra. Az elemzők többsége azonban legalább 20 százalékra számított, míg a Goldman Sachs egyenesen az inflációs szintnek megfelelő 40 százalékot tartott volna megfelelőnek.

  • A várakozásoktól elmaradó, a piacok által már előzetesen beárazott kamatemelés nem nyugtatta meg a kedélyeket, a líra a csütörtöki kamatdöntés óta több mint 8 százalékot vesztett ismét az értékéből.

Kormányzati magyarázat: a piacbarátnak számító új pénzügyminiszter a fokozatosság elvét hangsúlyozza, ő a nem kívánt mellékhatások elkerülésének szándékával indokolja, hogy nem egyszerre, hanem több lépcsőben, kiszámítható módon közelítik az alapkamatot az inflációs szinthez.

Mi várható? A következő hónapokra a Societe Generale londoni elemzője kétszer 500 bázispontos újabb emelést vár, ez alapján a nyár végére 25 százalék körül lehet a kamatszint.

Politikai kétségek: a pesszimista elemzők szerint ugyanakkor Erdogan továbbra sem elkötelezett a kiszámítható monetáris politika mellett, és csak a korábbról ismert politikai ciklusát folytatja. 2021-ben, az utolsó kamatemelések után néhány hónappal távoznia kellett az akkori bankelnöknek és pénzügyminiszternek, majd az alapkamatot levitték, az infláció pedig újabb szárnyalásba kezdett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVéget érhet a nagy unortodox gazdasági kísérlet a választások után TörökországbanAz ellenzéki elnökjelölt a szokványos gazdaságpolitika felé terelné vissza az országot, Erdoğannak pedig a mozgástere fogyhat el a kampány után.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHasonló mértékű pusztítást sem láttak még a földrengésnél segítő magyar mérnökökA műegyetemi oktatók előbb a mentések biztonságosabbá tételén dolgoztak, azóta pedig azt mérik fel, hogy melyik épület menthető, és melyiket kell mindenképp elbontani Kahramanmaraşban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon drágán megfizettek a törökök a semmibe vett építési szabályokértSok sérült épületben hiányoztak a statikailag szükséges acéltartó elemek, és nem volt elegendő beton, ami felett a hatóságok hajlamosak voltak szemet hunyni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ alapkamat infláció recep tayyip erdogan török líra Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.