Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Lengyelország nem küld több fegyvert bilaterális alapon Ukrajnának a gabonakereskedelmi vita eszkalálódása miatt. A lengyel kormány egyúttal további ukrán termékek kitiltását is kilátásba helyezte.

Előzmények: mivel az orosz haditengerészet nagyrészt elzárja az ukrán gabonaexport hagyományos tengeri útvonalait, a megtámadott országnak szárazföldi útvonalakat kellett találnia, így – noha elvileg csak tranzitról lett volna szó – hatalmas mennyiségű gabona árasztotta el a lengyel, magyar és szlovák piacot. Az EU viszont most feloldotta a fenti országok termelőit védő gabonaimport-korlátozásokat, de a három ország saját hatáskörben ezt felülírta.

  • Igen, de így ezek az országok megszegik az EU egységes belső piacára vonatkozó szabályozásokat, amiből hosszú belső EU-s jogi vita származhat. 
  • Ukrajna a három országot a WTO-nál, vagyis a Világkereskedelmi Szervezetnél is bepanaszolta.

Meghatározó körülmény, hogy Lengyelországban október 15-én tartják a parlamenti választásokat, és a kormányzó jobbközép PiS (Jog és Igazságosság) a bejelentéssel a szélsőjobboldal felé kacsintgató vidéki szavazóknak tehetett gesztust.

Számokban:Kiel Institute összegzése szerint Lengyelország a katonai segítségnyújtási listán a hatodik helyen áll, 3,3 milliárd dollár értékű támogatással. 

 
  • A Lengyelországból Ukrajnába érkező GDP-arányos összesített bilaterális támogatás 0,7 százalék volt – viszonyításul: Dániában és Észtországban ez 1 százalék fölött van, Magyarországon alacsony, 0,03 százalék –, az EU-támogatásból Lengyelországra eső rész a GDP-arányában pedig 0,6 százalék.
  • A teljes lengyel összesített – tehát nem csak katonai – segítségnyújtást az intézet 4,3 milliárd euróra teszi, ami a globális listán a nyolcadik legmagasabb összeg. A listát az EU és az Egyesült Államok vezeti 84,8 milliárd és 69,5 milliárd euróval, őket Németország követi 20,9 milliárd euróval. Lengyelország előtt szerepel például Japán és Kanada. 

Mi várható? A két ország közötti feszültség tapintható, ugyanakkor a legfontosabb kérdés, hogyan alakul a lengyel választás után a viszony. Amint azt a lengyel kormányzati kommunikáció a bejelentésről szóló első cikkek után gyorsan hangsúlyozta: Lengyelország már odaadta Ukrajnának a szovjet tankjait és a 14 MiG-29-es vadászrepülőt, így valójában nincs több felajánlható fegyvere.

  • Az Oryx összegzése szerint a lengyel fegyverszállítmányok jelentős nagyságúak voltak eddig, leszállítottak Ukrajnának közel 500 harci járművet, köztük tankokat, gyalogsági harcjárműveket, önjáró lövegeket és rakéta-sorozatvetőket. Néhány – nem szovjet eredetű – fegyverrendszernél még folyamatban vannak a szállítások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fegyvervásárlás gabona háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.