Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Lengyelország nem küld több fegyvert bilaterális alapon Ukrajnának a gabonakereskedelmi vita eszkalálódása miatt. A lengyel kormány egyúttal további ukrán termékek kitiltását is kilátásba helyezte.

Előzmények: mivel az orosz haditengerészet nagyrészt elzárja az ukrán gabonaexport hagyományos tengeri útvonalait, a megtámadott országnak szárazföldi útvonalakat kellett találnia, így – noha elvileg csak tranzitról lett volna szó – hatalmas mennyiségű gabona árasztotta el a lengyel, magyar és szlovák piacot. Az EU viszont most feloldotta a fenti országok termelőit védő gabonaimport-korlátozásokat, de a három ország saját hatáskörben ezt felülírta.

  • Igen, de így ezek az országok megszegik az EU egységes belső piacára vonatkozó szabályozásokat, amiből hosszú belső EU-s jogi vita származhat. 
  • Ukrajna a három országot a WTO-nál, vagyis a Világkereskedelmi Szervezetnél is bepanaszolta.

Meghatározó körülmény, hogy Lengyelországban október 15-én tartják a parlamenti választásokat, és a kormányzó jobbközép PiS (Jog és Igazságosság) a bejelentéssel a szélsőjobboldal felé kacsintgató vidéki szavazóknak tehetett gesztust.

Számokban:Kiel Institute összegzése szerint Lengyelország a katonai segítségnyújtási listán a hatodik helyen áll, 3,3 milliárd dollár értékű támogatással. 

 
  • A Lengyelországból Ukrajnába érkező GDP-arányos összesített bilaterális támogatás 0,7 százalék volt – viszonyításul: Dániában és Észtországban ez 1 százalék fölött van, Magyarországon alacsony, 0,03 százalék –, az EU-támogatásból Lengyelországra eső rész a GDP-arányában pedig 0,6 százalék.
  • A teljes lengyel összesített – tehát nem csak katonai – segítségnyújtást az intézet 4,3 milliárd euróra teszi, ami a globális listán a nyolcadik legmagasabb összeg. A listát az EU és az Egyesült Államok vezeti 84,8 milliárd és 69,5 milliárd euróval, őket Németország követi 20,9 milliárd euróval. Lengyelország előtt szerepel például Japán és Kanada. 

Mi várható? A két ország közötti feszültség tapintható, ugyanakkor a legfontosabb kérdés, hogyan alakul a lengyel választás után a viszony. Amint azt a lengyel kormányzati kommunikáció a bejelentésről szóló első cikkek után gyorsan hangsúlyozta: Lengyelország már odaadta Ukrajnának a szovjet tankjait és a 14 MiG-29-es vadászrepülőt, így valójában nincs több felajánlható fegyvere.

  • Az Oryx összegzése szerint a lengyel fegyverszállítmányok jelentős nagyságúak voltak eddig, leszállítottak Ukrajnának közel 500 harci járművet, köztük tankokat, gyalogsági harcjárműveket, önjáró lövegeket és rakéta-sorozatvetőket. Néhány – nem szovjet eredetű – fegyverrendszernél még folyamatban vannak a szállítások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fegyvervásárlás gabona háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.