Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. augusztus 29. 14:07 Világ

Annyira sok pénzt csinál a dán súlycsökkentő gyógyszer, hogy már az hajtja az ország gazdasági növekedését

A súlycsökkentő gyógyszerként is használható Ozempicnek köszönhetően annyira megugrott a dán Novo Nordisk részvényeinek ára, hogy a második legértékesebb európai vállalattá vált a luxusipari Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) mögött, a világon pedig a húsz legnagyobb cég közé tartozik.

  • A Novo Nordisk részvényeinek az ára közel 70 százalékkal nőtt az elmúlt évben, és a cég felfutásának köszönhető Dánia 1,9 százalékos gazdasági növekedésének kétharmadához is hozzájárult. A dán központi bank is részben a súlycsökkentőknek köszönhetően tudja alacsonyabban tartani az alapkamatot.
  • A dán cég profitja az év első felében 45 százalékkal, 39 milliárd dán koronára (2000 milliárd forintra) nőtt a tavalyi évhez képest. A súlycsökkentők annyira népszerűek az USA-ban, hogy nehezen tudja kielégíteni a kínálatot. A TikTok-on 1,2 milliárd megtekintés van azokon a videókon, amelyeken a gyógyszer hashtagje szerepet.

Előzmények: a Novo Nordisk a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége, amely alapvetően inzulinnal foglalkozik, az amerikai Eli Lilly-vel és a francia Sanofival hármasban uralja az inzulingyártást. A Novo Nordisk nagyjából tíz éve fejlesztette ki az inzulinszerű injekciót, amely heti egyszer befecskendezve stabilizálja a vércukorszintet, mellékhatásaként ugyanakkor a fogyás is beindul, mivel csökkenti a testzsírt és elnyomja az éhségérzetet.

  • A súlycsökkentőt Ozempic néven kezdték el forgalmazni az USA-ban 2017-ben, majd később a magasabb hatóanyagtartalmú Wegovy is megjelent a piacon. Utóbbi eladásai háromszorosára nőttek egy év alatt az USA-ban.

Alulnézet: a két súlycsökkentő használatáról több amerikai híresség is nyíltan beszélt, Elon Musk például a Wegovy-nak – és a koplalásnak – köszönhetően közel 14 kilót fogyott.

Miért fontos ez? Az elhízás az egyik legtöbb embert érintő egészségügyi probléma a világon. AZ EU-ban a lakosság 53 százaléka túlsúlyos, tehát 25-öt meghaladja a testömeg-indexe. Egy 165 centis nőnél ez nagyjából 68 kg-t jelent, egy 175 centis férfinál pedig nagyjából 77 kg-t. Az uniós lakosság 16 százaléka pedig elhízott (tehát 30-nál nagyobb a testtömeg-indexe).

  • Magyarországon a legnagyobb az elhízott lakosság aránya az EU-ban Málta után, a magyar lakosság közel negyede ilyen.

Igen, de: az említett súlycsökkentő gyógyszerek használatának egyrészt nagyon komoly egészségügyi kockázata van, másrészt pont az óriási kereslet miatt pont azok elől vásárolhatják fel, akiknek a cukorbetegsége miatt van rá szüksége.

Számokban: az Ozempic Magyarországon vényköteles, azaz csak orvos írhatja fel 2-es típusú cukorbetegeknek szigorú protokoll mellett. A tb is támogatja, de nem kiemelten. Az állam 36 ezer forintért szerez be egy dobozt, ebben négy adag van, a támogatással pedig közel 11 ezer forintba kerül a gyógyszertárakban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gyógyszeripar Novo Nordisk Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.