Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 10. 18:47 Világ

Nagy a felháborodás, de mire mennek az ukránok a sok országban betiltott lőszerrel?

Az amerikai védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy az Ukrajnát segítő 42. fegyverzeti csomag részeként egyebek mellett kazettás lőszereket kap az orosz invázió ellen 17 hónapja küzdő ország.

Miről van szó? Olyan 155 milliméteres tüzérségi gránátokról, amelyek a levegőben 72 kisebb töltetre válnak szét, páncélozatlan célpontokat és páncélosokat is kielégítő eredménnyel pusztítva.

Miért kellenek? Ukrajna már nemcsak saját tüzérségi lőszerkészleteit merítette ki, hanem nyugati támogatóinak hadiipari termelése sem képes tartani az ütemet a felhasználással. Kazettás lövedéket eddig csak Törökországtól kapott Ukrajna, pedig az Egyesült Államoknak milliós készletei vannak belőle.

Mi tartott eddig? A kazettás lőszerek betiltásáról szóló egyezményt a világ több mint száz országa aláírta, de Oroszország, Ukrajna és az Egyesült Államok nincs köztük. Felhasználásukat azonban az utóbbiban is korlátozták, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva dönthetett a szállításról.

Mi a probléma? Sok töltet nem robban fel, és még évtizedekig szedi áldozatait a civil lakosság körében. Nemzetközi megítélésük a taposóaknákéhoz hasonló. Több nyugati emberi jogi szervezet elítélte Biden döntését, a brit kormányfő pedig lebeszélné az ukránokat a lőszertípus alkalmazásáról.

Számokban: az ukránok elvileg olyan lőszert kapnak, amelynek 2,35 százalék alatti a besülési aránya. A New York Times cikke szerint ez azonban legfeljebb ideális körülmények között igaz, a valóságban a hibaarány 10-20 százalék közötti. Az orosz kazettás lőszereknél ez 40 százalék is lehet.

Igen, de: az ukrán megszólalók szerint a kockázatok mérlegelését bízzák rájuk, ők pontosan tudni fogják, hol használják ezeket a lőszereket. Ráadásul az oroszok nagyvárosok ellen is használnak ilyen lőszereket, míg ők csak orosz csapatok ellen fogják alkalmazni, Ukrajna területén.

Katonai pró: Michael Kofman amerikai elemző szerint az elérhetővé tett lőszerkészletnek köszönhetően az ukrán hadsereg tovább folytathatja a tüzérségi felmorzsolást a beásott orosz csapatok és fegyverzet ellen. A kazettás lőszerek az orosz morált is gyengíthetik, és csökkentik az ukrán veszteségeket.

Katonai kontra: a lövészárkok, nehézfegyverek gyakran fasorokban vannak, a fákon fennakadt, lendületet vesztő lövedékek hajlamosak besülni. Sikeres támadás után ezek már az ukrán katonák életét fogják veszélyeztetni.

Mi változik? Drámai fordulat ettől nem várható, de a lőszergyártás felfuttatása mellett ez is egy olyan nyugati lépés, amely megkérdőjelezi a kifárasztásra játszó orosz stratégia életképességét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfojtották az orosz aknák az ukrán támadást, de van jó hír is számukraHónapok óta az volt az egyik legfontosabb kérdés, hogy az ukránok képesek lesznek-e jobban megbirkózni az ellenséges aknamezőkkel, mint az oroszok. Egyelőre nem igazán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára EurópaBeszállítói problémák, valamint a beruházások tőke- és időigénye is akadályozza a hidegháború vége óta veszni hagyott termelési kapacitások visszaépítését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kazettás lőszer lőszer lőszergyártás orosz-ukrán háború tüzérség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.