Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 10. 18:47 Világ

Nagy a felháborodás, de mire mennek az ukránok a sok országban betiltott lőszerrel?

Az amerikai védelmi minisztérium pénteken bejelentette, hogy az Ukrajnát segítő 42. fegyverzeti csomag részeként egyebek mellett kazettás lőszereket kap az orosz invázió ellen 17 hónapja küzdő ország.

Miről van szó? Olyan 155 milliméteres tüzérségi gránátokról, amelyek a levegőben 72 kisebb töltetre válnak szét, páncélozatlan célpontokat és páncélosokat is kielégítő eredménnyel pusztítva.

Miért kellenek? Ukrajna már nemcsak saját tüzérségi lőszerkészleteit merítette ki, hanem nyugati támogatóinak hadiipari termelése sem képes tartani az ütemet a felhasználással. Kazettás lövedéket eddig csak Törökországtól kapott Ukrajna, pedig az Egyesült Államoknak milliós készletei vannak belőle.

Mi tartott eddig? A kazettás lőszerek betiltásáról szóló egyezményt a világ több mint száz országa aláírta, de Oroszország, Ukrajna és az Egyesült Államok nincs köztük. Felhasználásukat azonban az utóbbiban is korlátozták, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva dönthetett a szállításról.

Mi a probléma? Sok töltet nem robban fel, és még évtizedekig szedi áldozatait a civil lakosság körében. Nemzetközi megítélésük a taposóaknákéhoz hasonló. Több nyugati emberi jogi szervezet elítélte Biden döntését, a brit kormányfő pedig lebeszélné az ukránokat a lőszertípus alkalmazásáról.

Számokban: az ukránok elvileg olyan lőszert kapnak, amelynek 2,35 százalék alatti a besülési aránya. A New York Times cikke szerint ez azonban legfeljebb ideális körülmények között igaz, a valóságban a hibaarány 10-20 százalék közötti. Az orosz kazettás lőszereknél ez 40 százalék is lehet.

Igen, de: az ukrán megszólalók szerint a kockázatok mérlegelését bízzák rájuk, ők pontosan tudni fogják, hol használják ezeket a lőszereket. Ráadásul az oroszok nagyvárosok ellen is használnak ilyen lőszereket, míg ők csak orosz csapatok ellen fogják alkalmazni, Ukrajna területén.

Katonai pró: Michael Kofman amerikai elemző szerint az elérhetővé tett lőszerkészletnek köszönhetően az ukrán hadsereg tovább folytathatja a tüzérségi felmorzsolást a beásott orosz csapatok és fegyverzet ellen. A kazettás lőszerek az orosz morált is gyengíthetik, és csökkentik az ukrán veszteségeket.

Katonai kontra: a lövészárkok, nehézfegyverek gyakran fasorokban vannak, a fákon fennakadt, lendületet vesztő lövedékek hajlamosak besülni. Sikeres támadás után ezek már az ukrán katonák életét fogják veszélyeztetni.

Mi változik? Drámai fordulat ettől nem várható, de a lőszergyártás felfuttatása mellett ez is egy olyan nyugati lépés, amely megkérdőjelezi a kifárasztásra játszó orosz stratégia életképességét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfojtották az orosz aknák az ukrán támadást, de van jó hír is számukraHónapok óta az volt az egyik legfontosabb kérdés, hogy az ukránok képesek lesznek-e jobban megbirkózni az ellenséges aknamezőkkel, mint az oroszok. Egyelőre nem igazán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás EurópábanSokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára EurópaBeszállítói problémák, valamint a beruházások tőke- és időigénye is akadályozza a hidegháború vége óta veszni hagyott termelési kapacitások visszaépítését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kazettás lőszer lőszer lőszergyártás orosz-ukrán háború tüzérség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.