Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 8. 11:43 Világ

Nehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára Európa

Ukrajna lerohanása előtt a legtöbb elemző és döntéshozó meg volt róla győződve, hogy a nagy háborúk kora soha nem tér vissza, így az ezek megvívásához nélkülözhetetlen ipari bázisra sincs szükség. Az orosz agresszió aztán rácáfolt erre, az Európában a második világháború óta nem látott intenzitású harcokban az ukrán hadsereg átlagosan naponta 5-6 ezer tüzérségi lövedéket használ fel, az orosz pedig mintegy 20 ezret.

Ukrajna egy ideje csak a nyugati világ támogatásával tudja tartani ezt az ütemet, ami már a NATO-tagállamok lőszerkészleteit és ipari kapacitásait is próbára teszi. Ahogy a Financial Times írja, az Ukrajna által egy nap alatt felhasznált ötezer tüzérségi lőszer megegyezik egy kisebb európai ország éves beszerzésével békeidőben.

A brit üzleti lap körképéből kiderül, hogy több európai lőszergyártó vállalat is a termelése felfuttatásába fogott, de ezt egyebek mellett beszállítói problémák nehezítik. A norvég és a finn állam közös tulajdonában lévő, Norvégiában lőszereket és kézből indítható rakétahajtású fegyvereket gyártó Nammo vezérigazgatója arról beszélt az újságnak, hogy egyes részegységek iránt olyan nagy lett az igény, hogy a szállítási idő hónapokról évekre nőtt.

Az egyebek mellett a német Rheinmetallnak és a brit BAE Systemsnek is beszállító Eurenco vezérigazgató-helyettese példaként a salétromsavat említette, amelyre szükségük van a robbanóanyagok gyártásához, ám beszerzése nehézkessé vált, mivel az egyebek mellett ezt is előállító műtrágyagyárak tavaly visszafogták termelésüket Európában a magas gázárak miatt. Az egyebek mellett tüzérségi gránátok fémhüvelyeit előállító brit Denroy vezérigazgatója szintén a speciális anyagok beszerzésének nehézségeiről beszélt. „Ezeket egyes vállalatok csak évente egy vagy két szériában gyártják, és ha lemaradtál erről, akkor várnod kell” – magyarázta Kevin McNamee.

A Rheinmetall a lap kérdésére arról számolt be, hogy újraindított korábban leállított lőszergyártósorokat, Magyarországon pedig az állammal közösen épít egy üzemet közepes és nagy kaliberű lőszerek gyártására. Erről a veszprémi gyárról azonban tudható, hogy csak jövőre kezd termelni, azaz egy ideig még nem fogja enyhíteni az európai lőszerínséget.

A brit Chemring vezetője arról számolt be, hogy néhány ügyfelük aziránt érdeklődött, lehetséges lenne-e bizonyos anyagok termelését két-háromszorosára növelni. Az egyebek mellett robbanóanyagokat gyártó vállalat szerint ugyan mostanra sok beszállítói probléma már megoldódott, ám kapacitásukat a korábbi igényekhez méretezték, ennek érdemi növelése pedig nagyon beruházás- és időigényes.

A beruházások nagy tőkeigénye miatt több vállalatvezető is arról beszélt, hogy át kellene térni a többéves szerződésekre az állami beszerzéseknél, mert így könnyebb lenne megoldani a finanszírozást. A Nammo tavaly több mint háromszorosára növelte a beruházásainak volumenét 2021-hez képest, ami még az amúgy eredményesen működő vállalat számára is óriási teher volt.

A BAE Systems számára a stabilitás adott, hiszen januárban kezdte teljesíteni 15 évre szóló szerződését a brit hadsereggel. Ám ennek tartalma még nem reflektál az ukrajnai háború miatt megnövekedett igényekre, az ezzel kapcsolatos tárgyalások pedig már hónapok óta húzódnak. A létszám növelése azonban így is megkezdődött – sok más védelmi ipari vállalathoz hasonlóan -, a cég állandó és ideiglenes jelleggel is vett fel dolgozókat, a három nagy lőszergyára jelenleg heti öt napon termel, két vagy három műszakban.

Közben az Egyesült Államokban is felpörgetik a legnagyobb számban használt 155 milliméteres kaliberű lőszer gyártását havi 14 ezerről 90 ezerre, ám ehhez két évre van szükség. Így ha a NATO továbbra is talpon akarja tartani az ukrán hadsereget, akkor az európai lőszergyártást is növelni kell.

Az alábbi videó az amerikai lőszergyártás folyamatát mutatja, amelyről nemrég a New York Times írt részletes riportot:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem minden nyugati fegyver igazolta hírnevét UkrajnábanA napokban bejelentett szállításokon túl az is érdekes, hogy milyen fegyverek nem szerepelnek a listán, és mi ennek az oka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadsereg lőszer lőszergyártás orosz-ukrán háború tüzérség Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.