Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 8. 11:43 Világ

Nehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára Európa

Ukrajna lerohanása előtt a legtöbb elemző és döntéshozó meg volt róla győződve, hogy a nagy háborúk kora soha nem tér vissza, így az ezek megvívásához nélkülözhetetlen ipari bázisra sincs szükség. Az orosz agresszió aztán rácáfolt erre, az Európában a második világháború óta nem látott intenzitású harcokban az ukrán hadsereg átlagosan naponta 5-6 ezer tüzérségi lövedéket használ fel, az orosz pedig mintegy 20 ezret.

Ukrajna egy ideje csak a nyugati világ támogatásával tudja tartani ezt az ütemet, ami már a NATO-tagállamok lőszerkészleteit és ipari kapacitásait is próbára teszi. Ahogy a Financial Times írja, az Ukrajna által egy nap alatt felhasznált ötezer tüzérségi lőszer megegyezik egy kisebb európai ország éves beszerzésével békeidőben.

A brit üzleti lap körképéből kiderül, hogy több európai lőszergyártó vállalat is a termelése felfuttatásába fogott, de ezt egyebek mellett beszállítói problémák nehezítik. A norvég és a finn állam közös tulajdonában lévő, Norvégiában lőszereket és kézből indítható rakétahajtású fegyvereket gyártó Nammo vezérigazgatója arról beszélt az újságnak, hogy egyes részegységek iránt olyan nagy lett az igény, hogy a szállítási idő hónapokról évekre nőtt.

Az egyebek mellett a német Rheinmetallnak és a brit BAE Systemsnek is beszállító Eurenco vezérigazgató-helyettese példaként a salétromsavat említette, amelyre szükségük van a robbanóanyagok gyártásához, ám beszerzése nehézkessé vált, mivel az egyebek mellett ezt is előállító műtrágyagyárak tavaly visszafogták termelésüket Európában a magas gázárak miatt. Az egyebek mellett tüzérségi gránátok fémhüvelyeit előállító brit Denroy vezérigazgatója szintén a speciális anyagok beszerzésének nehézségeiről beszélt. „Ezeket egyes vállalatok csak évente egy vagy két szériában gyártják, és ha lemaradtál erről, akkor várnod kell” – magyarázta Kevin McNamee.

A Rheinmetall a lap kérdésére arról számolt be, hogy újraindított korábban leállított lőszergyártósorokat, Magyarországon pedig az állammal közösen épít egy üzemet közepes és nagy kaliberű lőszerek gyártására. Erről a veszprémi gyárról azonban tudható, hogy csak jövőre kezd termelni, azaz egy ideig még nem fogja enyhíteni az európai lőszerínséget.

A brit Chemring vezetője arról számolt be, hogy néhány ügyfelük aziránt érdeklődött, lehetséges lenne-e bizonyos anyagok termelését két-háromszorosára növelni. Az egyebek mellett robbanóanyagokat gyártó vállalat szerint ugyan mostanra sok beszállítói probléma már megoldódott, ám kapacitásukat a korábbi igényekhez méretezték, ennek érdemi növelése pedig nagyon beruházás- és időigényes.

A beruházások nagy tőkeigénye miatt több vállalatvezető is arról beszélt, hogy át kellene térni a többéves szerződésekre az állami beszerzéseknél, mert így könnyebb lenne megoldani a finanszírozást. A Nammo tavaly több mint háromszorosára növelte a beruházásainak volumenét 2021-hez képest, ami még az amúgy eredményesen működő vállalat számára is óriási teher volt.

A BAE Systems számára a stabilitás adott, hiszen januárban kezdte teljesíteni 15 évre szóló szerződését a brit hadsereggel. Ám ennek tartalma még nem reflektál az ukrajnai háború miatt megnövekedett igényekre, az ezzel kapcsolatos tárgyalások pedig már hónapok óta húzódnak. A létszám növelése azonban így is megkezdődött – sok más védelmi ipari vállalathoz hasonlóan -, a cég állandó és ideiglenes jelleggel is vett fel dolgozókat, a három nagy lőszergyára jelenleg heti öt napon termel, két vagy három műszakban.

Közben az Egyesült Államokban is felpörgetik a legnagyobb számban használt 155 milliméteres kaliberű lőszer gyártását havi 14 ezerről 90 ezerre, ám ehhez két évre van szükség. Így ha a NATO továbbra is talpon akarja tartani az ukrán hadsereget, akkor az európai lőszergyártást is növelni kell.

Az alábbi videó az amerikai lőszergyártás folyamatát mutatja, amelyről nemrég a New York Times írt részletes riportot:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem minden nyugati fegyver igazolta hírnevét UkrajnábanA napokban bejelentett szállításokon túl az is érdekes, hogy milyen fegyverek nem szerepelnek a listán, és mi ennek az oka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadsereg lőszer lőszergyártás orosz-ukrán háború tüzérség Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.