Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 22. 13:33 Világ

Nem minden nyugati fegyver igazolta hírnevét Ukrajnában

Egymást követik a bejelentések, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban – így foglaltuk össze csütörtök reggeli cikkünkben a pénteki, Ukrajnát hadfelszereléssel segítő országok németországi találkozójának előzményeit, és a lényeg ezt követően sem változott, miközben persze sok, előzetesen csak lebegtetett felajánlás hivatalossá vált.

A svéd csomaggal kapcsolatban például biztossá vált, hogy tucatnyi Archer önjáró löveget és 50 darab CV90-es lövészpáncélost tartalmaz, és mivel mindkét fegyver kifejezetten jó hírnévnek örvend, valószínűleg jó hasznukat veszik majd az ukránok. Szintén bejelentették a legújabb amerikai csomag tartalmát, amelyből az Avenger légvédelmi rendszert, valamint a 90 Stryker kerekes páncélozott csapatszállítót és az 59 Bradley gyalogsági harcjárművet érdemes kiemelni. (Utóbbiak minden bizonnyal a korábban bejelentett 50 darabon felül értendők.)

Hiányzik viszont a listáról az GLSDB 150 kilométeres hatótávolságú rakéta, amelynek átadását sokan biztosra vették a Politico szerda esti cikke után. Nem kizárt, hogy ez fizikailag nem áll még rendelkezésre – korábban nem érkezett rá rendelés -, pedig ez az egyik olyan fegyver, amelynek azonnali és látványos hatása lehetne a harcok menetére. Az amerikai Abrams tankok hiánya nem számít meglepetésnek, és ez egyben azt is jelenti, hogy a Leopard 2-es harckocsik átadása körüli huzavona is tovább folytatódik. (Ennek hátteréről részletesen írtunk csütörtöki cikkünkben.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDőlnek a fegyverszállítási tabuk, de mire megy ezzel Ukrajna?Egymást követik a bejelentések a pénteki csúcstalálkozó előtt, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban.

Két fegyver hiánya olyan szempontból lehet feltűnő, hogy korábbi csomagokban viszonylag gyakran szerepeltek. Mostani hiányuk talán a kétséges harctéri teljesítményükkel függhet össze, amelyről pár napja a CNN közölt egy cikket. Az egyik a Switchblade 300-as kamikaze drón, amely nagy felhajtást kapott, amikor az ukrán arzenálba került, de a CNN katonai forrásai szerint egyértelműen csalódás a teljesítménye. Ugyan a napokban is jelent meg felvétel lövészárokban lévő orosz katonák elleni bevetéséről, de ez aránylag ritkának számít, ráadásul a szóban forgó katonákat már előtte alaposan helybenhagyta az ukrán tüzérség. Korábban az ukránok kísérleteztek azzal, hogy páncélosok ellen alkalmazzák ezt a drónt, nem túl nagy sikerrel – igaz, ezt eleve páncélozatlan célok elleni bevetésre szánta a gyártó. Páncélosok ellen a még kiforratlan Switchblade 600 szolgálna, de ennek ukrajnai bevetéséről egyelőre nincs bizonyíték.

A másik, a CNN cikkében említett, nem teljesen pozitív megítélésű fegyver az M777-es vontatott tarack. Ezt az ukrán tüzérek kifejezetten szeretik, ám a hírek szerint hajlamosak túlhasználni, a megengedettnél több lövést leadva rövid idő alatt, ami miatt a cső nagyon gyorsan elhasználódik. Igaz, ez elvileg nem kellene, hogy meglepetést okozzon, hiszen ez minden tüzérségi fegyverre elmondható, de az M777-es valószínűleg érzékenyebb az átlagnál. (Egyébként pár hónapja a német Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveggel kapcsolatban is jelentek meg hasonló hírek.)

Emellett a túlélőképességgel akadnak gondok: a leszállított 152 darab M777-es közül 28 már bizonyítottan megsemmisült, további három pedig megrongálódott. Ez persze nem kifejezetten a fegyver hibája, hanem abból fakad, hogy a kiterjedt drónhasználat miatt mindkét oldal felderítése sokkal gyorsabb és jobb, mint bármikor korábban. Egy vontatott löveget pedig csak sokkal lassabban lehet elvinni egy tüzelőállásból, mint amire egy önjáró löveg képes, így könnyebben eléri az ellenség csapása.

Az ukránok számára jó hír, hogy a már említett svéden túl is érkezett ilyen felajánlás: a dánok átadják teljes, 19 darabos Ceasar-készletüket Ukrajnának. De persze az ukránok a vontatott tarackokat sem fogják visszautasítani, az észtek például egyaránt küldenek nyugati (FH-70) és szovjet (D-30) eredetű lövegeket. Ráadásul ezek mindegyike szolgál már Ukrajnában, így nem terheli meg még jobban a rengeteg típus ellátásával küzdő ukrán műszaki-logisztikai rendszert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél éve nem értek el ekkora sikert az oroszok a háborúbanAz utóbbi hónapok kudarcai után egy 10 ezres város elfoglalását is lelkesen ünneplik az oroszok, fontosabb azonban, hogy közben ki szenved arányaiban nagyobb veszteségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna menetelne, kérdés, meddig fizeti AmerikaAz újabb fegyverszállítások ellenére vannak olyan hangok Nyugaton, miszerint hosszabb távon korlátozni kell az ukrajnai háborús célokat és az ukrán haderő támogatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Világ fegyverek fegyverzet háború orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.