Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

A Szovjetunió felbomlása után az európai kormányok a hadseregeik eszközparkjának leépítésébe fogtak. A hidegháború alatt felhalmozott, nehéz, drágán karbantartható tankokat könnyebb páncélosokra cserélték, melyek alkalmasabbak a különböző békefenntartó missziókra. A 2008-as válság további költségcsökkentésre sarkallta a kormányokat, és mire Vlagyimir Putyin 2014-ben elcsatolta Ukrajnától a Krímet, az európai hadi kiadások történelmi mélypontra süllyedtek.

Aki elad, attól viszont vesznek is, és Freddy Versluys nem félt kinyitni a pénztárcáját. A belga vállalkozó Európa legnagyobb magánkézben lévő páncélos arzenáljának birtokában van, a Guardian írt róla egy nagyobb portét. Versluys a belga hadsereg katonája volt, majd kilenc évig dolgozott annál az egységnél, amely a tankok és a lőszerek minőség-ellenőrzését végezte. 1989-ben csatlakozott az OIP nevű vállalathoz, amely az optikai eszközök piacán mozgott. Itt létrehozta az OIP Land Systems leányvállalatot, mellyel a kiselejtezett haditechnikai eszközöket és járműveket vásárolta fel, abban bízva, hogy egy nap még lesz rá kereslet.

Osztrák eredetű SK-105 Kürassier könnyű harckocsik/páncélvadászok az OIP raktárában. Ausztria szigorú semlegessége miatt ez a típus valószínűleg nem kerülhet Ukrajnába. Fotó: OIP Land Systems

Legnagyobb fogása abból az 50 Leopard 1-es tankból áll, amit a belga kormány adott el még 2014-ben, akkor darabja 37 ezer euróba került. A zsákmány azóta porosodik egy álmos belga kisváros egyik szürke hangárjában, ugyanis a német törvények nem engedték, hogy az egykori német gyártású tankokat Berlin engedélye nélkül újra értékesíthesse bárki. Egészen múlt hétig, amikor Olaf Scholz bejelentette, hogy Németország Leopard 2-es tankokat küld Ukrajnába, és ezzel elméletileg megnyílt a lehetőség a Leopard 1-esek értékesítésére is.

 

A háború kitörése óta Versluys már eladott 46 M113-as páncélozott csapatszállítót az Egyesült Királyságnak, amely aztán ezeket továbbküldte az ukránoknak, és ugyanezt az utat járhatja be további 85 darab M113-as is. Az is felmerült, hogy a belga kormány visszavásárolná a korábban általa értékesített tankokat. A belga védelmi miniszter szerint az OIP nyerészkedni akar az üzleten, az egykor 37 ezer euróért megvett tankok darabját most 500 ezer euróért értékesítené az államnak. Versluys tagadja, hogy a belga kormány megkereste volna őket, szerinte még nekik is fel kell mérni a tankok állapotát, így árról beszélni egyelőre teljesen felesleges. Azt viszont nem tagadta, hogy

az ukrán állami fegyverimportőr már megkereste, illetve a tíz észak-európai országot tömörítő brit Joint Expeditionary Force szintén érdeklődött náluk.

Versluys azt mondta, minden megkeresésre nyitottak, de fair árat fognak kérni, mert az OIP nem jótékonysági szervezet, hangsúlyozva, hogy a tankok megvételével kockázatot vállaltak, valamint a tárolásuk is pénzbe került, de reméli, hogy minél hamarabb Ukrajnába indulhatnak.

Az üzletember azt is megemlítette, hogy 38 darab Geparddal is rendelkeznek. Ezt ő ugyan tanknak mondta, de minden bizonnyal arról a légvédelmi páncélosról van szó, amelyből Németország már 30-at átadott Ukrajnának, és további hetet is odaígért. Az ukrán légvédelmi tüzérek rendkívül elégedettek a típussal, amely különösen hatékony az iráni gyártmányú orosz kamikaze drónok leküzdésében, de a beszámolók szerint már több cirkálórakétát is sikerült lelőniük.

A hírek szerint Németország már Brazíliát és Katart is megkereste, részben hogy visszavásárolja a korábban átadott Gepardokat, részben, hogy lőszert biztosítson Ukrajna számára a típushoz. (Brazília az utóbbit is elutasította.) Ezek szerint viszont sokkal közelebbi Gepard-beszerzési forrás is lenne – korábban a belga hadsereg 55 darabot üzemeltetett a típusból, ezek egy részét vette meg az OIP.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTalán mégis összefér a szigorú semlegesség Ukrajna segítésével SvájcbanSvájc eddig az országban gyártott lőszerek Ukrajnába juttatásának engedélyezését minden esetben elutasította, de elkezdtek kidolgozni egy javaslatot, amely ezt lehetővé tenné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDőlnek a fegyverszállítási tabuk, de mire megy ezzel Ukrajna?Egymást követik a bejelentések a pénteki csúcstalálkozó előtt, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem minden nyugati fegyver igazolta hírnevét UkrajnábanA napokban bejelentett szállításokon túl az is érdekes, hogy milyen fegyverek nem szerepelnek a listán, és mi ennek az oka.

Vállalat Világ gazdaság háború hadiipar harckocsi leopard 1 magánvállalat orosz-ukrán háború Oroszország tank Ukrajna vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.