Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 17. 09:55 Világ

Talán mégis összefér a szigorú semlegesség Ukrajna segítésével Svájcban

Svájc eddig az országban gyártott lőszerek Ukrajnába juttatásának engedélyezését minden esetben elutasította, de az ország parlamentjének felsőházában elkezdtek kidolgozni egy javaslatot, amely ezt lehetővé tenné – írja a Bloomberg.

Az országot hónapok óta egyre erősebb nemzetközi kritika éri, amiért a szigorú semlegesség jegyében minden olyan kérést elutasít, amely az országban gyártott lőszerek Ukrajnába szállítására vonatkozott. (A fegyvereknél és lőszereknél a gyártó ország szinte mindig kiköti, hogy az engedélye kell a reexporthoz.) Még tavaly áprilisban a Rheinmetall javasolta a német kormánynak, hogy a vállalat raktáraiban porosodó száz Marder lövészpáncélost adják át Ukrajnának, a lőszerekkel kapcsolatban kellett volna a svájci engedély, amely nem érkezett meg.

Ennek akkor még nem volt nagy jelentősége, mert a német kormány amúgy is csak nemrég jelentette be, hogy átad 40 Mardert Ukrajnának. A már leszállított 30 Gepard légvédelmi páncélossal kapcsolatban azonban már kellemetlen volt, hogy Svájc szintén megtagadta az Oerlikon által gyártott lőszerkészlet átadásának jóváhagyását. Bár más eredetű lőszerrel tudnak harcolni a páncélosok – nagyon eredményesen, különösen az iráni eredetű orosz drónokkal szemben –, a harckészség fenntartása érdekében a Rheinmetall elkezdett felkészülni a Gepardok 35 milliméteres lőszerének gyártására, a cég vezérigazgatója a napokban azt mondta, hogy az első adagot júniusban-júliusban tudják leszállítani.

Látszik, hogy a svájci hadiipart piacvesztés fenyegeti, annál is inkább, mert most minden nyugati döntéshozó számára egyértelmű vált: a svájci eredetű hadfelszereléssel akkor sem rendelkezhetnek szabadon, ha olyan egyértelmű nemzetközi agresszió áldozatát akarják segíteni, mint Ukrajna. És persze nem csak a németek futottak bele ebbe, a napokban egy spanyol szállítást is a svájci vétó akadályozott meg.

Akár üzleti, akár morális okokból, de a helyzet már kezd kényelmetlenné válni Svájcnak, ezért olyan szabályok kidolgozása kezdődött el, amely „saját exportellenőzési rendszert működtető demokratikus országok egy csoportjának” lehetővé tenné, hogy svájci hozzájárulás nélkül rendelkezzenek az országban gyártott hadi készleteikkel. Ha erről nem kell konzultálni a svájci kormánnyal, akkor az ráadásul nyugodtan mondhatja, hogy neki nincs köze a fegyver/lőszerszállítási döntéshez, „minket meg sem kérdeztek” erről.

A Neue Zürcher Zeitung szerint a felsőházban februárban kialakulhat az egyetértés a liberális, centrista és szélsőjobbos politikusok előterjesztéséről, az alsóházban azonban a baloldali pártok blokkolhatják a folyamatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna menetelne, kérdés, meddig fizeti AmerikaAz újabb fegyverszállítások ellenére vannak olyan hangok Nyugaton, miszerint hosszabb távon korlátozni kell az ukrajnai háborús célokat és az ukrán haderő támogatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegérkezett a kemény tél az ukrán csataterekre, de ki tudja jobban kihasználni?A téli viszonyok minden katona dolgát megnehezítik, stratégiai szinten viszont nagy előnybe kerülhet a képzettebb és jobb morállal rendelkező hadsereg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadiipar lőszer lőszergyártás orosz-ukrán háború Svájc Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.