Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 17. 09:55 Világ

Talán mégis összefér a szigorú semlegesség Ukrajna segítésével Svájcban

Svájc eddig az országban gyártott lőszerek Ukrajnába juttatásának engedélyezését minden esetben elutasította, de az ország parlamentjének felsőházában elkezdtek kidolgozni egy javaslatot, amely ezt lehetővé tenné – írja a Bloomberg.

Az országot hónapok óta egyre erősebb nemzetközi kritika éri, amiért a szigorú semlegesség jegyében minden olyan kérést elutasít, amely az országban gyártott lőszerek Ukrajnába szállítására vonatkozott. (A fegyvereknél és lőszereknél a gyártó ország szinte mindig kiköti, hogy az engedélye kell a reexporthoz.) Még tavaly áprilisban a Rheinmetall javasolta a német kormánynak, hogy a vállalat raktáraiban porosodó száz Marder lövészpáncélost adják át Ukrajnának, a lőszerekkel kapcsolatban kellett volna a svájci engedély, amely nem érkezett meg.

Ennek akkor még nem volt nagy jelentősége, mert a német kormány amúgy is csak nemrég jelentette be, hogy átad 40 Mardert Ukrajnának. A már leszállított 30 Gepard légvédelmi páncélossal kapcsolatban azonban már kellemetlen volt, hogy Svájc szintén megtagadta az Oerlikon által gyártott lőszerkészlet átadásának jóváhagyását. Bár más eredetű lőszerrel tudnak harcolni a páncélosok – nagyon eredményesen, különösen az iráni eredetű orosz drónokkal szemben –, a harckészség fenntartása érdekében a Rheinmetall elkezdett felkészülni a Gepardok 35 milliméteres lőszerének gyártására, a cég vezérigazgatója a napokban azt mondta, hogy az első adagot júniusban-júliusban tudják leszállítani.

Látszik, hogy a svájci hadiipart piacvesztés fenyegeti, annál is inkább, mert most minden nyugati döntéshozó számára egyértelmű vált: a svájci eredetű hadfelszereléssel akkor sem rendelkezhetnek szabadon, ha olyan egyértelmű nemzetközi agresszió áldozatát akarják segíteni, mint Ukrajna. És persze nem csak a németek futottak bele ebbe, a napokban egy spanyol szállítást is a svájci vétó akadályozott meg.

Akár üzleti, akár morális okokból, de a helyzet már kezd kényelmetlenné válni Svájcnak, ezért olyan szabályok kidolgozása kezdődött el, amely „saját exportellenőzési rendszert működtető demokratikus országok egy csoportjának” lehetővé tenné, hogy svájci hozzájárulás nélkül rendelkezzenek az országban gyártott hadi készleteikkel. Ha erről nem kell konzultálni a svájci kormánnyal, akkor az ráadásul nyugodtan mondhatja, hogy neki nincs köze a fegyver/lőszerszállítási döntéshez, „minket meg sem kérdeztek” erről.

A Neue Zürcher Zeitung szerint a felsőházban februárban kialakulhat az egyetértés a liberális, centrista és szélsőjobbos politikusok előterjesztéséről, az alsóházban azonban a baloldali pártok blokkolhatják a folyamatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna menetelne, kérdés, meddig fizeti AmerikaAz újabb fegyverszállítások ellenére vannak olyan hangok Nyugaton, miszerint hosszabb távon korlátozni kell az ukrajnai háborús célokat és az ukrán haderő támogatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegérkezett a kemény tél az ukrán csataterekre, de ki tudja jobban kihasználni?A téli viszonyok minden katona dolgát megnehezítik, stratégiai szinten viszont nagy előnybe kerülhet a képzettebb és jobb morállal rendelkező hadsereg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadiipar lőszer lőszergyártás orosz-ukrán háború Svájc Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.