Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 10. 13:29 Világ

Putyin erőfeszítései ellenére egységesebb és aktívabb a nyugat Ukrajna támogatásában, mint valaha

Az Európai Bizottság képviseletében Ursula von der Leyen Európai Bizottság-elnök és Charles Michel Európai Tanács-elnök, a NATO képviseletében pedig Jens Soltenberg főtitkár találkozott kedden Brüsszelben, többek között azért, hogy aláírjanak egy új megállapodást a szoros, sőt az eddiginál szorosabb transzatlanti együttműködésükről. A cél Ukrajna támogatása. 

A nyugat gazdasági és katonai támogatása a megtámadott ország számára minden jel szerint nő. A Biden-adminisztráció egyik képviselője például a napokban sietett tisztázni a nyilvánosság előtt: hiába tolt át a republikánus többség a képviselőházon egy költségvetés-karcsúsítást, az nem fogja érinteni az ukrajnai segélyeket.

Az Egyesült Királyság mindeközben Challenger 2-es harckocsikkal történő támogatás lehetőségét fontolgatja. Ha ezt London meglépi, akkor először fog nyugati ország NATO-sztenderdek szerinti nehézfegyverzettel felszerelt tankot küldeni Ukrajnába, hogy az orosz erők ellen harcoljon. A javaslat szerint első lépésben 10 brit gyártású tankról lenne szó, ugyanakkor Kijev reménykedik benne, hogy a lépés felbátoríthatja Berlint is arra, hogy engedélyezze a német gyártású Leopard típusú harckocsik Ukrajnába exportálását. 

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke az orosz figyelmeztetéseket semmibe véve, még múlt héten jelentette be, hogy Franciaország könnyű harci járműveket küld Ukrajnának. A kezdeményezéshez Washington és Berlin is csatlakozott.

Nyugati vezetők és elemzők szerint mindez azt mutatja, hogy Putyin – számára sorsdöntő jelentőségű – erőfeszítései arra, hogy megossza a nyugatot Ukrajna támogatásának kérdésében, egyelőre kudarcot vallottak. Moszkva egyoldalúan bejelentett 36 órás tűzszünet-blöffjére szorosabb együttműködéssel válaszoltak a nyugati nagyhatalmak, amelyek a béke akadályaként továbbra is az agresszor Putyint, és nem az orosz propagandagépezet által is célba vett ukrán kormányt látják. 

Annalena Bearbock német külügyminiszter meglehetősen tömören foglalta össze álláspontját az orosz tűzszünet-ajánlat után: “ha Putyint békét akarna, hazahívná a katonáit, az véget vetne a háborúnak.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz rakéták elzárták Ukrajna legfőbb bevételi forrásátA lakosság szenvedéseihez képest kevesebb figyelmet kapott eddig az ipar megbénulása, pedig Ukrajna képességét a háború folytatására ez legalább annyira befolyásolja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna menetelne, kérdés, meddig fizeti AmerikaAz újabb fegyverszállítások ellenére vannak olyan hangok Nyugaton, miszerint hosszabb távon korlátozni kell az ukrajnai háborús célokat és az ukrán haderő támogatását.

Világ fegyver háború NATO Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.

Fontos

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Pálos Máté
2023. március 21. 16:02 Világ

Putyin megerősíti a teljes orosz határvédelmet, egyre több a háborús incidens az orosz oldalon

A háború már az orosz területre is behatol, Moszkva lényegében légvédelmi kupola alá került.