Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 10. 13:29 Világ

Putyin erőfeszítései ellenére egységesebb és aktívabb a nyugat Ukrajna támogatásában, mint valaha

Az Európai Bizottság képviseletében Ursula von der Leyen Európai Bizottság-elnök és Charles Michel Európai Tanács-elnök, a NATO képviseletében pedig Jens Soltenberg főtitkár találkozott kedden Brüsszelben, többek között azért, hogy aláírjanak egy új megállapodást a szoros, sőt az eddiginál szorosabb transzatlanti együttműködésükről. A cél Ukrajna támogatása. 

A nyugat gazdasági és katonai támogatása a megtámadott ország számára minden jel szerint nő. A Biden-adminisztráció egyik képviselője például a napokban sietett tisztázni a nyilvánosság előtt: hiába tolt át a republikánus többség a képviselőházon egy költségvetés-karcsúsítást, az nem fogja érinteni az ukrajnai segélyeket.

Az Egyesült Királyság mindeközben Challenger 2-es harckocsikkal történő támogatás lehetőségét fontolgatja. Ha ezt London meglépi, akkor először fog nyugati ország NATO-sztenderdek szerinti nehézfegyverzettel felszerelt tankot küldeni Ukrajnába, hogy az orosz erők ellen harcoljon. A javaslat szerint első lépésben 10 brit gyártású tankról lenne szó, ugyanakkor Kijev reménykedik benne, hogy a lépés felbátoríthatja Berlint is arra, hogy engedélyezze a német gyártású Leopard típusú harckocsik Ukrajnába exportálását. 

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke az orosz figyelmeztetéseket semmibe véve, még múlt héten jelentette be, hogy Franciaország könnyű harci járműveket küld Ukrajnának. A kezdeményezéshez Washington és Berlin is csatlakozott.

Nyugati vezetők és elemzők szerint mindez azt mutatja, hogy Putyin – számára sorsdöntő jelentőségű – erőfeszítései arra, hogy megossza a nyugatot Ukrajna támogatásának kérdésében, egyelőre kudarcot vallottak. Moszkva egyoldalúan bejelentett 36 órás tűzszünet-blöffjére szorosabb együttműködéssel válaszoltak a nyugati nagyhatalmak, amelyek a béke akadályaként továbbra is az agresszor Putyint, és nem az orosz propagandagépezet által is célba vett ukrán kormányt látják. 

Annalena Bearbock német külügyminiszter meglehetősen tömören foglalta össze álláspontját az orosz tűzszünet-ajánlat után: “ha Putyint békét akarna, hazahívná a katonáit, az véget vetne a háborúnak.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz rakéták elzárták Ukrajna legfőbb bevételi forrásátA lakosság szenvedéseihez képest kevesebb figyelmet kapott eddig az ipar megbénulása, pedig Ukrajna képességét a háború folytatására ez legalább annyira befolyásolja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna menetelne, kérdés, meddig fizeti AmerikaAz újabb fegyverszállítások ellenére vannak olyan hangok Nyugaton, miszerint hosszabb távon korlátozni kell az ukrajnai háborús célokat és az ukrán haderő támogatását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fegyver háború NATO Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.