Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 10. 13:29 Világ

Putyin erőfeszítései ellenére egységesebb és aktívabb a nyugat Ukrajna támogatásában, mint valaha

Az Európai Bizottság képviseletében Ursula von der Leyen Európai Bizottság-elnök és Charles Michel Európai Tanács-elnök, a NATO képviseletében pedig Jens Soltenberg főtitkár találkozott kedden Brüsszelben, többek között azért, hogy aláírjanak egy új megállapodást a szoros, sőt az eddiginál szorosabb transzatlanti együttműködésükről. A cél Ukrajna támogatása. 

A nyugat gazdasági és katonai támogatása a megtámadott ország számára minden jel szerint nő. A Biden-adminisztráció egyik képviselője például a napokban sietett tisztázni a nyilvánosság előtt: hiába tolt át a republikánus többség a képviselőházon egy költségvetés-karcsúsítást, az nem fogja érinteni az ukrajnai segélyeket.

Az Egyesült Királyság mindeközben Challenger 2-es harckocsikkal történő támogatás lehetőségét fontolgatja. Ha ezt London meglépi, akkor először fog nyugati ország NATO-sztenderdek szerinti nehézfegyverzettel felszerelt tankot küldeni Ukrajnába, hogy az orosz erők ellen harcoljon. A javaslat szerint első lépésben 10 brit gyártású tankról lenne szó, ugyanakkor Kijev reménykedik benne, hogy a lépés felbátoríthatja Berlint is arra, hogy engedélyezze a német gyártású Leopard típusú harckocsik Ukrajnába exportálását. 

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke az orosz figyelmeztetéseket semmibe véve, még múlt héten jelentette be, hogy Franciaország könnyű harci járműveket küld Ukrajnának. A kezdeményezéshez Washington és Berlin is csatlakozott.

Nyugati vezetők és elemzők szerint mindez azt mutatja, hogy Putyin – számára sorsdöntő jelentőségű – erőfeszítései arra, hogy megossza a nyugatot Ukrajna támogatásának kérdésében, egyelőre kudarcot vallottak. Moszkva egyoldalúan bejelentett 36 órás tűzszünet-blöffjére szorosabb együttműködéssel válaszoltak a nyugati nagyhatalmak, amelyek a béke akadályaként továbbra is az agresszor Putyint, és nem az orosz propagandagépezet által is célba vett ukrán kormányt látják. 

Annalena Bearbock német külügyminiszter meglehetősen tömören foglalta össze álláspontját az orosz tűzszünet-ajánlat után: “ha Putyint békét akarna, hazahívná a katonáit, az véget vetne a háborúnak.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz rakéták elzárták Ukrajna legfőbb bevételi forrásátA lakosság szenvedéseihez képest kevesebb figyelmet kapott eddig az ipar megbénulása, pedig Ukrajna képességét a háború folytatására ez legalább annyira befolyásolja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna menetelne, kérdés, meddig fizeti AmerikaAz újabb fegyverszállítások ellenére vannak olyan hangok Nyugaton, miszerint hosszabb távon korlátozni kell az ukrajnai háborús célokat és az ukrán haderő támogatását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fegyver háború NATO Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.