Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 23. 13:03 Világ

Az orosz rakéták elzárták Ukrajna legfőbb bevételi forrását

Az ukrán energetikai hálózat elleni orosz rakéta- és dróntámadásokkal kapcsolatban leginkább a lakosság szenvedéseiről lehet olvasni, hiszen egész városok és térségek maradnak fűtés, világítás és vízszolgáltatás nélkül hosszabb-rövidebb időre. Kevesebb figyelmet kapott eddig az ipar, pedig Ukrajna képességét a háború folytatására ez legalább annyira befolyásolja.

A történelmi tapasztalatok alapján az ugyanis valószínűtlen, hogy a szenvedések hatására az ukrán lakosság fellázadna, és arra kényszerítené a politikai-katonai vezetést, hogy területi veszteségek árán is fejezze be a háborút. Ennek egyelőre pont az ellenkezője valósult meg, az ukrán közhangulat támogatja a háború folytatását, a győzelem reményében.

Ehhez már most is nélkülözhetetlen a nyugati országok támogatása, nemcsak katonai, hanem pénzügyi értelemben is, és minél nagyobb része bénul meg az ukrán gazdaságnak a háború miatt, annál nagyobb mértékben, miközben természetesen ez a külföldi forrás sem végtelen. A háború előtt a fémipar és az ahhoz kapcsolódó szektorok biztosították az ország legjelentősebb exportbevételeit, nagyon nem mindegy tehát, hogy ezek mennyire tudnak termelni.

A mariupoli Azovsztál acélipari komplexum teljesen megsemmisült a harcokban, és a várossal együtt természetesen egyelőre az Iljics üzemegység is elveszett Ukrajna számára, bár azt talán részben helyre lehet majd egyszer állítani. Az ország keleti részén vannak további olyan fémipari üzemek, amelyek szintén leálltak, akármelyik oldalán vannak is a frontnak jelenleg.

Ami a többit illeti, ahogy a Metalminer szaklap írja, a dnyiprói Kametsztál december 13-án indította újra a három nagyolvasztójából az egyiket, de az energiaellátási helyzettől függ, hogy az acél és hengerelt termékek előállítását is tudja-e folytatni.

Az ArcelorMittal csoporthoz tartozó Krivij Rih-i acélmű szóvivője azt írta, hogy a novemberi orosz rakétatámadások után nagyon jelentősen vissza kellett vágniuk az áramfogyasztást, így fel kellett függeszteni az acélgyár és a hengermű üzemeltetését is. Egyelőre leginkább csak a raktárakban lévő, korábban legyártott termékek kiszállítása zajlik.

A Zaporizsssztál illetékeseit nem sikerült elérnie a portálnak, de úgy értesült, hogy ennek a cégnek is korlátoznia kellett a termelését.

Az említettek mindegyike európai szinten is nagyon jelentős acélipari komplexum, egyenként nagyobb termelési kapacitással, mint a teljes magyar acéliparé. Így ha tartósan kiesne a termelésük nagy része, az egész Európában éreztetné a hatását, bár máshonnan lehet pótolni a kiesést, legfeljebb drágábban. Ukrajna viszont nemigen engedheti meg magának, hogy kiessenek a fémipari bevételei, ha tartósan ez marad a helyzet, az EU által biztosított finanszírozás – ezt blokkolta egy ideig a magyar kormány – is kevésnek bizonyulhat jövőre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire megy Ukrajna az új amerikai rakétáival?Új képességgel erősödik az ukrán légvédelem, de a rendelkezésre álló rakéták darabszáma gyorsan gondot okozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tulajdonosok és a kormány is csak nézi, ahogy tönkremegy az ország egyik legnagyobb vállalataA Dunaferr az elmúlt években is megtartotta piacait a kereskedelmi adatok szerint, de gazdálkodása nem tűnik fenntarthatónak, és napokon belül teljesen leállhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ acél acélgyártás acélipar orosz-ukrán háború rakéták Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.