Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 23. 13:03 Világ

Az orosz rakéták elzárták Ukrajna legfőbb bevételi forrását

Az ukrán energetikai hálózat elleni orosz rakéta- és dróntámadásokkal kapcsolatban leginkább a lakosság szenvedéseiről lehet olvasni, hiszen egész városok és térségek maradnak fűtés, világítás és vízszolgáltatás nélkül hosszabb-rövidebb időre. Kevesebb figyelmet kapott eddig az ipar, pedig Ukrajna képességét a háború folytatására ez legalább annyira befolyásolja.

A történelmi tapasztalatok alapján az ugyanis valószínűtlen, hogy a szenvedések hatására az ukrán lakosság fellázadna, és arra kényszerítené a politikai-katonai vezetést, hogy területi veszteségek árán is fejezze be a háborút. Ennek egyelőre pont az ellenkezője valósult meg, az ukrán közhangulat támogatja a háború folytatását, a győzelem reményében.

Ehhez már most is nélkülözhetetlen a nyugati országok támogatása, nemcsak katonai, hanem pénzügyi értelemben is, és minél nagyobb része bénul meg az ukrán gazdaságnak a háború miatt, annál nagyobb mértékben, miközben természetesen ez a külföldi forrás sem végtelen. A háború előtt a fémipar és az ahhoz kapcsolódó szektorok biztosították az ország legjelentősebb exportbevételeit, nagyon nem mindegy tehát, hogy ezek mennyire tudnak termelni.

A mariupoli Azovsztál acélipari komplexum teljesen megsemmisült a harcokban, és a várossal együtt természetesen egyelőre az Iljics üzemegység is elveszett Ukrajna számára, bár azt talán részben helyre lehet majd egyszer állítani. Az ország keleti részén vannak további olyan fémipari üzemek, amelyek szintén leálltak, akármelyik oldalán vannak is a frontnak jelenleg.

Ami a többit illeti, ahogy a Metalminer szaklap írja, a dnyiprói Kametsztál december 13-án indította újra a három nagyolvasztójából az egyiket, de az energiaellátási helyzettől függ, hogy az acél és hengerelt termékek előállítását is tudja-e folytatni.

Az ArcelorMittal csoporthoz tartozó Krivij Rih-i acélmű szóvivője azt írta, hogy a novemberi orosz rakétatámadások után nagyon jelentősen vissza kellett vágniuk az áramfogyasztást, így fel kellett függeszteni az acélgyár és a hengermű üzemeltetését is. Egyelőre leginkább csak a raktárakban lévő, korábban legyártott termékek kiszállítása zajlik.

A Zaporizsssztál illetékeseit nem sikerült elérnie a portálnak, de úgy értesült, hogy ennek a cégnek is korlátoznia kellett a termelését.

Az említettek mindegyike európai szinten is nagyon jelentős acélipari komplexum, egyenként nagyobb termelési kapacitással, mint a teljes magyar acéliparé. Így ha tartósan kiesne a termelésük nagy része, az egész Európában éreztetné a hatását, bár máshonnan lehet pótolni a kiesést, legfeljebb drágábban. Ukrajna viszont nemigen engedheti meg magának, hogy kiessenek a fémipari bevételei, ha tartósan ez marad a helyzet, az EU által biztosított finanszírozás – ezt blokkolta egy ideig a magyar kormány – is kevésnek bizonyulhat jövőre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire megy Ukrajna az új amerikai rakétáival?Új képességgel erősödik az ukrán légvédelem, de a rendelkezésre álló rakéták darabszáma gyorsan gondot okozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tulajdonosok és a kormány is csak nézi, ahogy tönkremegy az ország egyik legnagyobb vállalataA Dunaferr az elmúlt években is megtartotta piacait a kereskedelmi adatok szerint, de gazdálkodása nem tűnik fenntarthatónak, és napokon belül teljesen leállhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ acél acélgyártás acélipar orosz-ukrán háború rakéták Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.