Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 22. 11:46 Világ

Mire megy Ukrajna az új amerikai rakétáival?

Ukrajna már jóval az idei orosz invázió előtt szeretett volna szert tenni amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszerekre, ám ennek a közelébe sem került, és február 24-ét követően is rendre hiába vetette fel ezt a kérést minden lehetséges alkalommal – egészen mostanáig. Zelenszkij ukrán elnök tegnapi washingtoni látogatása alkalmából ugyanis újabb, kétmilliárd dollár értékű amerikai fegyvercsomagot jelentettek be Ukrajna számára, és ebben már szerepel egy ütegnyi Patriot.

Ez a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszerének számít, és ami az igazán nagy újdonság az eddigi ukrán képességekhez képest, hogy ballisztikus rakéták lelövésére is alkalmas. Ez utóbbiak lényege röviden, hogy a légkör magasabb szintjére emelkednek kilövés után, a célt pedig szinte függőlegesen, nagy sebességgel közelítik meg, ezért különösen nehéz elfogni őket. Ezzel szemben a cirkálórakéták jellemzően kis magasságban és lassabban haladnak, ennek köszönhetően ezeket egészen jó arányban képesek lelőni az ukránok szovjet eredetű Sz-300-as és Buk légvédelmi rendszerei, valamint az utóbbi hónapokban nyugatról kapott IRIS-T és NASAMS ütegek.

Az ukránok szerencséjére az orosz hadsereg nagyrészt kimerítette a ballisztikus Iszkander rakétáinak készletét, az utóbbi hetekben főleg cirkálórakétákkal és iráni eredetű kamikaze drónokkal támadta az ukrán energetikai infrastruktúrát. Az amerikai és brit hírszerzés szerint folyamatban van azonban iráni ballisztikus rakéták beszerzése, ezek ellen pedig a Patriot nélkül nem tudna védekezni Ukrajna.

A Financial Times információi szerint az üteg tavasz előtt valószínűleg nem érkezik meg Ukrajnába, előtte ugyanis ki kell képezni a leendő személyzetét, jó eséllyel Németországban. Ez így is gyorstalpaló lesz, hiszen egy Patriot rendszer meghonosítása békeidőben évekbe telik.

További probléma lehet, hogy mivel egy ütegről van egyelőre szó, a maximális nyolc indítóval és 75 kilométeres hatótávolsággal számolva is csak egy behatárolt területet védelmezhet majd. Emellett, ha tényleg több száz iráni ballisztikus rakétát vásárol Oroszország, akkor ennél nagyobb gond lehet a rendelkezésre álló elfogórakéták darabszáma.

Igaz, itt legalább valószínűleg nincs olyan nagy gazdaságossági eltérés, mint a néhány tízezer dollárba kerülő iráni kamikaze drónok és szinte bármelyik légvédelmi rakéta között (nem számítva a vállról indíthatóakat). Egy Patriot elfogórakéta körülbelül 3 millió dollárba kerül, míg egy becslés szerint egy iráni Fateh-110-es 2,1 millióba, a Zolfagar pedig ennél biztosan drágább. (Az orosz H-101-es cirkálórakétát pedig mindenképp „megéri” lelőni Patriottal is, az a becslések szerint 13 millió dollárba kerül.)

Iráni drónokra viszont szinte biztosan nem fognak Patriotokat indítani, de ezt a rendszert nem is erre tervezték. Ám még így is kérdés, nem jár-e gyorsan úgy Ukrajna a Patriottal, mint az IRIS-T-vel, amelynek rakétakészlete megérkezése után hetekkel kritikusan alacsony szintre csökkent. 

Később természetesen újabb ütegeket is kaphat Ukrajna, az eddigi tapasztalatok szerint, ha már megszületett a döntés egy korábban tabunak számító amerikai fegyverrendszer átadásáról, akkor utána a mennyiség növelésével kapcsolatban már nem voltak fenntartások. Az ukránok pedig továbbléphetnek a kívánságlistájuk további olyan elemei felé, mint a nyugati harckocsik vagy a nagyobb hatótávolságú csapásmérő rakéták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrendváltás a háborúban: újra rakétákkal lőtték Kijevet és Nyugat-Ukrajnát, főleg polgári célpontokatJátszóteret és gyalogoshidat is ért csapás olyan rakétával, amelynek darabja közel 6 milliárd forintba kerül, készletei pedig kimerülőben vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, akinek máris meghozta a légvédelmi rakétáit az ukrajnai háborúSzaúd-Arábia régóta kérte, hogy töltsék fel a fogyatkozó Patriot-rakétakészleteit, amit Amerika sokáig nem tett meg, aztán az utóbbi hetekben fordult a kocka.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok légvédelem orosz-ukrán háború Patriot Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.