Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 22. 11:46 Világ

Mire megy Ukrajna az új amerikai rakétáival?

Ukrajna már jóval az idei orosz invázió előtt szeretett volna szert tenni amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszerekre, ám ennek a közelébe sem került, és február 24-ét követően is rendre hiába vetette fel ezt a kérést minden lehetséges alkalommal – egészen mostanáig. Zelenszkij ukrán elnök tegnapi washingtoni látogatása alkalmából ugyanis újabb, kétmilliárd dollár értékű amerikai fegyvercsomagot jelentettek be Ukrajna számára, és ebben már szerepel egy ütegnyi Patriot.

Ez a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszerének számít, és ami az igazán nagy újdonság az eddigi ukrán képességekhez képest, hogy ballisztikus rakéták lelövésére is alkalmas. Ez utóbbiak lényege röviden, hogy a légkör magasabb szintjére emelkednek kilövés után, a célt pedig szinte függőlegesen, nagy sebességgel közelítik meg, ezért különösen nehéz elfogni őket. Ezzel szemben a cirkálórakéták jellemzően kis magasságban és lassabban haladnak, ennek köszönhetően ezeket egészen jó arányban képesek lelőni az ukránok szovjet eredetű Sz-300-as és Buk légvédelmi rendszerei, valamint az utóbbi hónapokban nyugatról kapott IRIS-T és NASAMS ütegek.

Az ukránok szerencséjére az orosz hadsereg nagyrészt kimerítette a ballisztikus Iszkander rakétáinak készletét, az utóbbi hetekben főleg cirkálórakétákkal és iráni eredetű kamikaze drónokkal támadta az ukrán energetikai infrastruktúrát. Az amerikai és brit hírszerzés szerint folyamatban van azonban iráni ballisztikus rakéták beszerzése, ezek ellen pedig a Patriot nélkül nem tudna védekezni Ukrajna.

A Financial Times információi szerint az üteg tavasz előtt valószínűleg nem érkezik meg Ukrajnába, előtte ugyanis ki kell képezni a leendő személyzetét, jó eséllyel Németországban. Ez így is gyorstalpaló lesz, hiszen egy Patriot rendszer meghonosítása békeidőben évekbe telik.

További probléma lehet, hogy mivel egy ütegről van egyelőre szó, a maximális nyolc indítóval és 75 kilométeres hatótávolsággal számolva is csak egy behatárolt területet védelmezhet majd. Emellett, ha tényleg több száz iráni ballisztikus rakétát vásárol Oroszország, akkor ennél nagyobb gond lehet a rendelkezésre álló elfogórakéták darabszáma.

Igaz, itt legalább valószínűleg nincs olyan nagy gazdaságossági eltérés, mint a néhány tízezer dollárba kerülő iráni kamikaze drónok és szinte bármelyik légvédelmi rakéta között (nem számítva a vállról indíthatóakat). Egy Patriot elfogórakéta körülbelül 3 millió dollárba kerül, míg egy becslés szerint egy iráni Fateh-110-es 2,1 millióba, a Zolfagar pedig ennél biztosan drágább. (Az orosz H-101-es cirkálórakétát pedig mindenképp „megéri” lelőni Patriottal is, az a becslések szerint 13 millió dollárba kerül.)

Iráni drónokra viszont szinte biztosan nem fognak Patriotokat indítani, de ezt a rendszert nem is erre tervezték. Ám még így is kérdés, nem jár-e gyorsan úgy Ukrajna a Patriottal, mint az IRIS-T-vel, amelynek rakétakészlete megérkezése után hetekkel kritikusan alacsony szintre csökkent. 

Később természetesen újabb ütegeket is kaphat Ukrajna, az eddigi tapasztalatok szerint, ha már megszületett a döntés egy korábban tabunak számító amerikai fegyverrendszer átadásáról, akkor utána a mennyiség növelésével kapcsolatban már nem voltak fenntartások. Az ukránok pedig továbbléphetnek a kívánságlistájuk további olyan elemei felé, mint a nyugati harckocsik vagy a nagyobb hatótávolságú csapásmérő rakéták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrendváltás a háborúban: újra rakétákkal lőtték Kijevet és Nyugat-Ukrajnát, főleg polgári célpontokatJátszóteret és gyalogoshidat is ért csapás olyan rakétával, amelynek darabja közel 6 milliárd forintba kerül, készletei pedig kimerülőben vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, akinek máris meghozta a légvédelmi rakétáit az ukrajnai háborúSzaúd-Arábia régóta kérte, hogy töltsék fel a fogyatkozó Patriot-rakétakészleteit, amit Amerika sokáig nem tett meg, aztán az utóbbi hetekben fordult a kocka.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok légvédelem orosz-ukrán háború Patriot Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.