Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. március 22. 14:42 Világ

Van, akinek máris meghozta a légvédelmi rakétáit az ukrajnai háború

Miközben az Egyesült Államok gőzerővel szervezi, hogy az Oroszország által megtámadott Ukrajna szovjet gyártmányú közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekhez jusson – részben korábban felvásárolt amerikai készletekből, részben közép-kelet-európai NATO-tagállamokból –, van olyan ország, amely az utóbbi hetekben már kapott is hasonló karakterisztikájú amerikai légvédelmi rakétákat.

Persze Szaúd-Arábia helyzete rengeteg mindenben eltér Ukrajnáétól, például abban, hogy nem megtámadták, hanem a királyság indított háborút még 2015-ben a Jemen jelentős részét elfoglaló, Irán támogatását élvező húszik ellen. Ezzel azonban azóta sem sikerült átütő eredményt elérni, sőt, 2019-től kezdve a húszik rendszeresen támadják a szaúdi olajipari létesítményeket rakétákkal és drónokkal. Legutóbb éppen a hétvégén, ami – az Oroszországgal szembeni uniós olajipari szankciók meglebegtetésével együtt – tegnap jelentősebb kőolajdrágulást okozott.

A hasonló támadásokkal szemben Szaúd-Arábia egyik legfontosabb védelmi eszköze az amerikai gyártmányú Patriot rakétavédelmi rendszer, amelyhez azonban az ismétlődő támadások miatt fogyatkozni kezdtek a rakéták, amelyekkel az megsemmisíti a berepülő célokat. Emiatt Szaúd-Arábia hónapok óta sürgette Amerikát, hogy küldjön utánpótlást, ezt azonban sokáig nem kapta meg.

Ez az utóbbi hetekben megváltozott a Wall Street Journal cikke szerint, amely nem írt ugyan arról, hogy ez az ukrajnai háborúval állna összefüggésben, de mivel a rakéták leszállítása az utóbbi egy hónapban történt meg, valószínűsíthető a kapcsolat. Főleg annak fényében, hogy amióta Joe Biden lett az amerikai elnök, az elődje alatt nagyon szoros amerikai-szaúdi kapcsolatok több mint hűvössé váltak: az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel a királyság jemeni háborúját, nem söpri a szőnyeg alá a Washington Postnak író Dzsamál Hasogdzsi szaúdi halálkommandó általi meggyilkolását, és újra akarja éleszteni az iráni atomalkut, amely viszont Szaúd-Arábiának nem tetszik.

Ennek nyomán nem meglepő, hogy még az ukrajnai háború előtt süket fülekre talált Rijádban az az amerikai sürgetés, hogy a kitermelés gyors felpörgetésével fékezzék meg az egyre magasabb világpiaci olajárakat. Ezek az orosz támadás után még magasabbak lettek, és a megváltozott világpolitikai helyzetben valószínűleg úgy látta az amerikai kormány, hogy érdemes barátságosabbnak lennie a szaúdi vezetéssel.

Ennek jegyében a szaúdiak megkapták a Patriot rakétákat, a hírek szerint más perzsa-öbölbeli államok készleteiből, akiknek az amerikaiak megígérték, hogy majd tőlük érkezik a pótlás. Szaúd-Arábia azonban a hírek szerint nem éri be ennyivel, és jelezte, hogy csak akkor tudja az olajkitermelés folyamatosságát biztosítani, ha megfékezik a húszi támadásokat, ehhez viszont az Egyesült Államoknak is többet kell tennie, nyomást kell gyakorolnia a húszikra a jemeni polgárháború befejezése érdekében.

Az ukrajnai háború sok országgal szemben a kapcsolatok újragondolására készteti az Egyesült Államokat, valószínűleg Szaúd-Arábia bízik abban, hogy ez rájuk is vonatkozik. Az ország külügyminisztere az ukrajnai konfliktus békés megoldására szólította fel orosz kollégáját, ami biztosan nem árt az amerikai kapcsolatoknak, bár ott leginkább egy jelentősebb olajkitermelés-növelési bejelentést vennének igazán barátságos lépésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek kedvez, ha elhúzódik a háború Ukrajnában?Hiába látszik Ukrajna esélytelennek egy kifárasztó jellegű háborúban, az orosz vezetésnek továbbra is sürgős lenne minél hamarabb döntésre vinni a dolgot a harctéren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéhány drónnal szétbombázták a kőolaj világpiacátKiesett a világ kőolaj-termelésének az öt százaléka, amire húsz százalékot ugrott az olajár. Újra megjelent a veszély a Közel-Keleten.

Világ drón egyesült államok háború joe biden légvédelem Oroszország rakétavédelmi rendszer Szaúd-Arábia Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Valamivel macerásabb és drágább hozzájutni az országból kivonult márkák termékeihez az orosz piacon, de alapvetően elérhetők a korábban megszokott árucikkek.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.