Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. március 22. 14:42 Világ

Van, akinek máris meghozta a légvédelmi rakétáit az ukrajnai háború

Miközben az Egyesült Államok gőzerővel szervezi, hogy az Oroszország által megtámadott Ukrajna szovjet gyártmányú közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekhez jusson – részben korábban felvásárolt amerikai készletekből, részben közép-kelet-európai NATO-tagállamokból –, van olyan ország, amely az utóbbi hetekben már kapott is hasonló karakterisztikájú amerikai légvédelmi rakétákat.

Persze Szaúd-Arábia helyzete rengeteg mindenben eltér Ukrajnáétól, például abban, hogy nem megtámadták, hanem a királyság indított háborút még 2015-ben a Jemen jelentős részét elfoglaló, Irán támogatását élvező húszik ellen. Ezzel azonban azóta sem sikerült átütő eredményt elérni, sőt, 2019-től kezdve a húszik rendszeresen támadják a szaúdi olajipari létesítményeket rakétákkal és drónokkal. Legutóbb éppen a hétvégén, ami – az Oroszországgal szembeni uniós olajipari szankciók meglebegtetésével együtt – tegnap jelentősebb kőolajdrágulást okozott.

A hasonló támadásokkal szemben Szaúd-Arábia egyik legfontosabb védelmi eszköze az amerikai gyártmányú Patriot rakétavédelmi rendszer, amelyhez azonban az ismétlődő támadások miatt fogyatkozni kezdtek a rakéták, amelyekkel az megsemmisíti a berepülő célokat. Emiatt Szaúd-Arábia hónapok óta sürgette Amerikát, hogy küldjön utánpótlást, ezt azonban sokáig nem kapta meg.

Ez az utóbbi hetekben megváltozott a Wall Street Journal cikke szerint, amely nem írt ugyan arról, hogy ez az ukrajnai háborúval állna összefüggésben, de mivel a rakéták leszállítása az utóbbi egy hónapban történt meg, valószínűsíthető a kapcsolat. Főleg annak fényében, hogy amióta Joe Biden lett az amerikai elnök, az elődje alatt nagyon szoros amerikai-szaúdi kapcsolatok több mint hűvössé váltak: az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel a királyság jemeni háborúját, nem söpri a szőnyeg alá a Washington Postnak író Dzsamál Hasogdzsi szaúdi halálkommandó általi meggyilkolását, és újra akarja éleszteni az iráni atomalkut, amely viszont Szaúd-Arábiának nem tetszik.

Ennek nyomán nem meglepő, hogy még az ukrajnai háború előtt süket fülekre talált Rijádban az az amerikai sürgetés, hogy a kitermelés gyors felpörgetésével fékezzék meg az egyre magasabb világpiaci olajárakat. Ezek az orosz támadás után még magasabbak lettek, és a megváltozott világpolitikai helyzetben valószínűleg úgy látta az amerikai kormány, hogy érdemes barátságosabbnak lennie a szaúdi vezetéssel.

Ennek jegyében a szaúdiak megkapták a Patriot rakétákat, a hírek szerint más perzsa-öbölbeli államok készleteiből, akiknek az amerikaiak megígérték, hogy majd tőlük érkezik a pótlás. Szaúd-Arábia azonban a hírek szerint nem éri be ennyivel, és jelezte, hogy csak akkor tudja az olajkitermelés folyamatosságát biztosítani, ha megfékezik a húszi támadásokat, ehhez viszont az Egyesült Államoknak is többet kell tennie, nyomást kell gyakorolnia a húszikra a jemeni polgárháború befejezése érdekében.

Az ukrajnai háború sok országgal szemben a kapcsolatok újragondolására készteti az Egyesült Államokat, valószínűleg Szaúd-Arábia bízik abban, hogy ez rájuk is vonatkozik. Az ország külügyminisztere az ukrajnai konfliktus békés megoldására szólította fel orosz kollégáját, ami biztosan nem árt az amerikai kapcsolatoknak, bár ott leginkább egy jelentősebb olajkitermelés-növelési bejelentést vennének igazán barátságos lépésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek kedvez, ha elhúzódik a háború Ukrajnában?Hiába látszik Ukrajna esélytelennek egy kifárasztó jellegű háborúban, az orosz vezetésnek továbbra is sürgős lenne minél hamarabb döntésre vinni a dolgot a harctéren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéhány drónnal szétbombázták a kőolaj világpiacátKiesett a világ kőolaj-termelésének az öt százaléka, amire húsz százalékot ugrott az olajár. Újra megjelent a veszély a Közel-Keleten.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ drón egyesült államok háború joe biden légvédelem Oroszország rakétavédelmi rendszer Szaúd-Arábia Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.