Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. március 22. 14:42 Világ

Van, akinek máris meghozta a légvédelmi rakétáit az ukrajnai háború

Miközben az Egyesült Államok gőzerővel szervezi, hogy az Oroszország által megtámadott Ukrajna szovjet gyártmányú közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekhez jusson – részben korábban felvásárolt amerikai készletekből, részben közép-kelet-európai NATO-tagállamokból –, van olyan ország, amely az utóbbi hetekben már kapott is hasonló karakterisztikájú amerikai légvédelmi rakétákat.

Persze Szaúd-Arábia helyzete rengeteg mindenben eltér Ukrajnáétól, például abban, hogy nem megtámadták, hanem a királyság indított háborút még 2015-ben a Jemen jelentős részét elfoglaló, Irán támogatását élvező húszik ellen. Ezzel azonban azóta sem sikerült átütő eredményt elérni, sőt, 2019-től kezdve a húszik rendszeresen támadják a szaúdi olajipari létesítményeket rakétákkal és drónokkal. Legutóbb éppen a hétvégén, ami – az Oroszországgal szembeni uniós olajipari szankciók meglebegtetésével együtt – tegnap jelentősebb kőolajdrágulást okozott.

A hasonló támadásokkal szemben Szaúd-Arábia egyik legfontosabb védelmi eszköze az amerikai gyártmányú Patriot rakétavédelmi rendszer, amelyhez azonban az ismétlődő támadások miatt fogyatkozni kezdtek a rakéták, amelyekkel az megsemmisíti a berepülő célokat. Emiatt Szaúd-Arábia hónapok óta sürgette Amerikát, hogy küldjön utánpótlást, ezt azonban sokáig nem kapta meg.

Ez az utóbbi hetekben megváltozott a Wall Street Journal cikke szerint, amely nem írt ugyan arról, hogy ez az ukrajnai háborúval állna összefüggésben, de mivel a rakéták leszállítása az utóbbi egy hónapban történt meg, valószínűsíthető a kapcsolat. Főleg annak fényében, hogy amióta Joe Biden lett az amerikai elnök, az elődje alatt nagyon szoros amerikai-szaúdi kapcsolatok több mint hűvössé váltak: az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel a királyság jemeni háborúját, nem söpri a szőnyeg alá a Washington Postnak író Dzsamál Hasogdzsi szaúdi halálkommandó általi meggyilkolását, és újra akarja éleszteni az iráni atomalkut, amely viszont Szaúd-Arábiának nem tetszik.

Ennek nyomán nem meglepő, hogy még az ukrajnai háború előtt süket fülekre talált Rijádban az az amerikai sürgetés, hogy a kitermelés gyors felpörgetésével fékezzék meg az egyre magasabb világpiaci olajárakat. Ezek az orosz támadás után még magasabbak lettek, és a megváltozott világpolitikai helyzetben valószínűleg úgy látta az amerikai kormány, hogy érdemes barátságosabbnak lennie a szaúdi vezetéssel.

Ennek jegyében a szaúdiak megkapták a Patriot rakétákat, a hírek szerint más perzsa-öbölbeli államok készleteiből, akiknek az amerikaiak megígérték, hogy majd tőlük érkezik a pótlás. Szaúd-Arábia azonban a hírek szerint nem éri be ennyivel, és jelezte, hogy csak akkor tudja az olajkitermelés folyamatosságát biztosítani, ha megfékezik a húszi támadásokat, ehhez viszont az Egyesült Államoknak is többet kell tennie, nyomást kell gyakorolnia a húszikra a jemeni polgárháború befejezése érdekében.

Az ukrajnai háború sok országgal szemben a kapcsolatok újragondolására készteti az Egyesült Államokat, valószínűleg Szaúd-Arábia bízik abban, hogy ez rájuk is vonatkozik. Az ország külügyminisztere az ukrajnai konfliktus békés megoldására szólította fel orosz kollégáját, ami biztosan nem árt az amerikai kapcsolatoknak, bár ott leginkább egy jelentősebb olajkitermelés-növelési bejelentést vennének igazán barátságos lépésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek kedvez, ha elhúzódik a háború Ukrajnában?Hiába látszik Ukrajna esélytelennek egy kifárasztó jellegű háborúban, az orosz vezetésnek továbbra is sürgős lenne minél hamarabb döntésre vinni a dolgot a harctéren.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéhány drónnal szétbombázták a kőolaj világpiacátKiesett a világ kőolaj-termelésének az öt százaléka, amire húsz százalékot ugrott az olajár. Újra megjelent a veszély a Közel-Keleten.

Világ drón egyesült államok háború joe biden légvédelem Oroszország rakétavédelmi rendszer Szaúd-Arábia Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.

Pálos Máté
2023. március 21. 16:02 Világ

Putyin megerősíti a teljes orosz határvédelmet, egyre több a háborús incidens az orosz oldalon

A háború már az orosz területre is behatol, Moszkva lényegében légvédelmi kupola alá került.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő, az éghajlati és ökológiai rendszer visszafordíthatatlan kárai szempontjából döntőnek tartott másfél fokos melegedés tartására is csak extrém optimista forgatókönyv esetén látszik még némi esély - az IPCC hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésének fő üzenetei ismerősen unalmasnak tűnhetnek a közvéleményben, miközben egy, a korábbiaknál is erősebb vészjelzésről van szó. A klímakommunikáció szokásos paradoxona: az apokaliptikusnak érzett figyelmeztetések kifáradnak, a visszafogott szakmai tónus viszont sem a döntéshozók, sem a közvélemény ingerküszöbét nem üti át.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.