Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 13. 17:33 Világ

Nehéz lesz a víz fölött tartani Ukrajnát pénzügyileg

Az Oroszország által megtámadott Ukrajna nyugati megsegítésével kapcsolatban a legtöbb figyelem a fegyverszállításokra irányul, ami érthető is, hiszen ezek eredménye sokszor igen látványosan és szinte azonnal megmutatkozik a csatatereken. Mostanra, a február 24-én kezdődött háború ötödik hónapjának vége felé azonban egyértelmű, hogy nincs remény a konfliktus gyors lezárására, így ha a Nyugat továbbra is meg akarja akadályozni Ukrajna vereségét, akkor gazdaságilag-pénzügyileg is a víz felett kell tartania az országot.

Ez nem lesz egyszerű, egyebek mellett azért, mert a háború elpusztította az ország – korábban jelentős exportbevételt termelő – acélipari kapacitásainak számottevő részét, a békeidőkben szintén rengeteg devizát hozó agrárkivitelt pedig az orosz tengeri blokád fojtogatja. Az idei ukrán gazdasági teljesítményre vonatkozó becslések közül a 35 százalékos csökkenést előre vetítő optimistának számít, így nem csoda, hogy az állam adó- és járulékbevételei jelentősen visszaestek. A kiadásai viszont nem, hiszen a háború rengeteg pénzt emészt fel.

A Financial Times cikke szerint az ukrán elnök gazdasági tanácsadója arról beszélt, hogy már havi 9 milliárd dollár segítségre van szükségük a nyugati támogatóiktól, ami 4 milliárddal haladja meg az eddig emlegetett összeget. Oleg Usztyenko szerint azért kell több pénz legalább a következő három hónapban, hogy a munkájukat elvesztők számára biztosítsák a minimális megélhetést, illetve helyre tudják állítani a megrongálódott házak, lakások egy részét.

Igaz, a pénzügyminisztérium szerint továbbra is elég a havi 5 milliárd dollár, a probléma csak az, hogy ez is jóval több annál, mint amennyivel a Nyugat eddig segítette Ukrajnát. Az Európai Unió és a G7 országcsoport eddig 29,6 milliárd dollár segélyt és hitelt ajánlott fel, de eddig ebből csak 12,7 milliárdot folyósítottak egy kijevi befektetési bank összesítése szerint. Az Egyesült Államok tegnap jelentett be 1,7 milliárd dolláros gazdasági segítséget, az EU pedig szintén ekkor hagyott jóvá egy egymilliárd eurós gyorssegélyt, de további 9 milliárd sorsáról egyelőre viták folynak.

Az ukrán nemzeti bank gyorsuló ütemben használja fel az ország devizatartalékait, júniusban 2,3 milliárd dollárt, a tartalék 9,3 százalékát. A jegybank áprilisban és májusban még csak havi 1,7 milliárd dollár értékben vásárolt államkötvényeket – közvetlenül finanszírozva a költségvetést, ami növeli az inflációs veszélyt –, júniusban ez már 3,6 milliárd volt.

A jegybanki tartalékok még nem aggasztóan alacsonyak, de további masszív nyugati pénzügyi támogatás nélkül néhány hónap alatt megváltozna a helyzet. A nyugati elköteleződést ebben a tekintetben is árgus szemekkel figyeli az orosz vezetés, amelynek hasonló kihívással egyelőre nem kell szembenéznie: a magas energiaáraknak köszönhetően stabil az orosz állam gazdálkodása, és valószínűleg néhány éves távlatban sem fenyegeti, hogy gazdasági-pénzügyi okokból kelljen feladnia ukrajnai céljait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország nagy árat fizet az invázióért, de a háború megmutatta azt is, hogy nincs magyar B-tervOroszország válságát elmélyíti, nem pedig megoldja a háború, amely Európa gyengeségeire is rávilágított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország háborút nyer, de húsz év nagyhatalmi ambícióit veszítheti elNem biztos, hogy az a lényeg, ha Oroszország győz ebben a háborúban, hanem hogy mit veszít el közben – írja Vigóczki Máté György, az MCC Geopolitikai Kutatóműhelyének Oroszország-kutatója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország immár nyíltan ellenség a NATO számáraPutyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok Európai Unió G7 hitel orosz-ukrán háború támogatás Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.