Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 13. 17:33 Világ

Nehéz lesz a víz fölött tartani Ukrajnát pénzügyileg

Az Oroszország által megtámadott Ukrajna nyugati megsegítésével kapcsolatban a legtöbb figyelem a fegyverszállításokra irányul, ami érthető is, hiszen ezek eredménye sokszor igen látványosan és szinte azonnal megmutatkozik a csatatereken. Mostanra, a február 24-én kezdődött háború ötödik hónapjának vége felé azonban egyértelmű, hogy nincs remény a konfliktus gyors lezárására, így ha a Nyugat továbbra is meg akarja akadályozni Ukrajna vereségét, akkor gazdaságilag-pénzügyileg is a víz felett kell tartania az országot.

Ez nem lesz egyszerű, egyebek mellett azért, mert a háború elpusztította az ország – korábban jelentős exportbevételt termelő – acélipari kapacitásainak számottevő részét, a békeidőkben szintén rengeteg devizát hozó agrárkivitelt pedig az orosz tengeri blokád fojtogatja. Az idei ukrán gazdasági teljesítményre vonatkozó becslések közül a 35 százalékos csökkenést előre vetítő optimistának számít, így nem csoda, hogy az állam adó- és járulékbevételei jelentősen visszaestek. A kiadásai viszont nem, hiszen a háború rengeteg pénzt emészt fel.

A Financial Times cikke szerint az ukrán elnök gazdasági tanácsadója arról beszélt, hogy már havi 9 milliárd dollár segítségre van szükségük a nyugati támogatóiktól, ami 4 milliárddal haladja meg az eddig emlegetett összeget. Oleg Usztyenko szerint azért kell több pénz legalább a következő három hónapban, hogy a munkájukat elvesztők számára biztosítsák a minimális megélhetést, illetve helyre tudják állítani a megrongálódott házak, lakások egy részét.

Igaz, a pénzügyminisztérium szerint továbbra is elég a havi 5 milliárd dollár, a probléma csak az, hogy ez is jóval több annál, mint amennyivel a Nyugat eddig segítette Ukrajnát. Az Európai Unió és a G7 országcsoport eddig 29,6 milliárd dollár segélyt és hitelt ajánlott fel, de eddig ebből csak 12,7 milliárdot folyósítottak egy kijevi befektetési bank összesítése szerint. Az Egyesült Államok tegnap jelentett be 1,7 milliárd dolláros gazdasági segítséget, az EU pedig szintén ekkor hagyott jóvá egy egymilliárd eurós gyorssegélyt, de további 9 milliárd sorsáról egyelőre viták folynak.

Az ukrán nemzeti bank gyorsuló ütemben használja fel az ország devizatartalékait, júniusban 2,3 milliárd dollárt, a tartalék 9,3 százalékát. A jegybank áprilisban és májusban még csak havi 1,7 milliárd dollár értékben vásárolt államkötvényeket – közvetlenül finanszírozva a költségvetést, ami növeli az inflációs veszélyt –, júniusban ez már 3,6 milliárd volt.

A jegybanki tartalékok még nem aggasztóan alacsonyak, de további masszív nyugati pénzügyi támogatás nélkül néhány hónap alatt megváltozna a helyzet. A nyugati elköteleződést ebben a tekintetben is árgus szemekkel figyeli az orosz vezetés, amelynek hasonló kihívással egyelőre nem kell szembenéznie: a magas energiaáraknak köszönhetően stabil az orosz állam gazdálkodása, és valószínűleg néhány éves távlatban sem fenyegeti, hogy gazdasági-pénzügyi okokból kelljen feladnia ukrajnai céljait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország nagy árat fizet az invázióért, de a háború megmutatta azt is, hogy nincs magyar B-tervOroszország válságát elmélyíti, nem pedig megoldja a háború, amely Európa gyengeségeire is rávilágított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország háborút nyer, de húsz év nagyhatalmi ambícióit veszítheti elNem biztos, hogy az a lényeg, ha Oroszország győz ebben a háborúban, hanem hogy mit veszít el közben – írja Vigóczki Máté György, az MCC Geopolitikai Kutatóműhelyének Oroszország-kutatója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország immár nyíltan ellenség a NATO számáraPutyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok Európai Unió G7 hitel orosz-ukrán háború támogatás Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.