Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. január 10. 16:03 Adat, Világ

Jótékony hatása lesz a brit diákok későbbi karrierjére, ha korán kiesik a focibajnokságokból az angol válogatott

Egy gyerek iskolai teljesítményét nagyon sok dolog befolyásolja, de azt valószínűleg kevesen gondolták, hogy a focivébé is köztük van.

Robert Metcalfe és szerzőtársai azt vizsgálták meg angol adatokon, hogy vajon hatással van-e a labdarúgó-világbajnokság és az Európa-bajnokság a gyerekek eredményeire a kötelező évvégi teszteken. Angliában 16 évesen minden diáknak kötelező vizsgáznia több tantárgyból is. Ezek a vizsgák általában tavasz végén, nyár elején vannak, ahogy a nagyobb bajnokságok is.

A kutatók adatai szerint olyan években, amikor ilyen nagyszabású tornát rendeznek – tehát lényegében minden második évben, ha a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot is számoljuk – nagyjából 40-60 százaléka a vizsgáknak egy időbe esik a bajnokságok idejével.

A kutatók azt vizsgálták meg az összes angol diák adatait elemezve, hogy más eredményt érnek-e el átlagosan a gyerekek akkor, ha van bajnokság és akkor, ha nincs. Az eredményeik szerint

12 százalékkal kisebb az esélye egy átlagos diáknak, hogy minden fő tárgyból átmenjen a vizsgákon, ha olyan évben vizsgázik, amikor labdarúgó világ- vagy Európa-bajnokság van.

Ráadásul a focira nyitottabb csoportoknál (a szerzők definíciója szerint a szegényebb fiú diákoknál) ez a hatás sokkal nagyobb, 28 százalékkal csökken az esélyük, hogy átmenjenek minden vizsgán nagy bajnokságok évében. Pedig ők egyébként is egy hátrányos helyzetű csoport, akiknek rosszabb a teljesítményük, ezért halmozott nehézséget jelent, ha még egy ilyen külső hatás is csökkenti az esélyeiket.

A hatás egyébként a diákok egyéni teljesítményét megvizsgálva is kimutatható. Egy diák

azokon a vizsgákon, amik még a bajnokság előtt vannak, nagyobb eséllyel megy át,

mint azokon, amik egybeesnek a bajnokság idejével.  

Sőt, az is látszik az adatokból, hogy amikor Anglia nem jut ki egy nagy nemzetközi tornára, akkor nem jelentkezik a negatív hatás a gyerekek eredményeiben, mivel jóval kevésbé érdekli őket a bajnokság, ha a saját csapatuk nem játszik rajta.

Az egész jelenség azzal magyarázható, hogy a futball iránt érdeklődő gyerekeknél felértékelődik a szabadidő, mivel szívesebben nézik a meccseket, mint hogy tanuljanak. Emiatt csökken a tanulásba fektetett energia, ami rosszabb eredményekhez vezet. A szomorú ebben az, hogy mindössze pár hét erőfeszítéséről vagy szó, mégis akár egy életre meghatározhatja egy diák életét.

Azok, akik nem mennek át minden tantárgyból, kisebb eséllyel tanulnak tovább később és alacsonyabb életpálya-jövedelemre számíthatnak. Így mindössze az, hogy foci-vb vagy -Eb évében teszik-e le ezeket a vizsgákat, messzemenő következményekkel járhat. Emiatt a szerzők szerint érdemes lehet átgondolni, hogy ezekben az években előrébb hozzák a vizsgák időpontját.

Ezen kívül azt is érdekes lesz megvizsgálni, hogy olyan esetben, mint az idei, amikor a vb időpontját változtatják meg úgy, hogy ne a vizsgák időszakára essen, vajon eltűnik-e a vb negatív hatása vagy félévvel később is rosszabbul teljesítenek a diákok, mert pár hétig év közben nem a tanulásra koncentráltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan vált a foci a munkásosztály szabadidős sportjából autokrata rezsimek játszóterévé?Társadalmi változások, az alsó-középosztály kiszorítása a stadionokból és a műholdas tv is hozzájárult ahhoz, hogy egyre inkább olajállamok uralják a klubfocit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszámoltuk, mi kellene ahhoz, hogy tele legyenek a magyar stadionokElég lenne az, hogy nyolcadannyira jó legyen a magyar foci, mint az angol. Annak ellenére nem jönnek a nézők, hogy döbbenetesen olcsók a jegyek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ Anglia Foci Eb foci vb focivébé futball közoktatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.

Stubnya Bence
2023. december 7. 16:38 Adat

Újabb időutazásra készülhet a magyar pénztárcák vásárlóereje januártól

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelésével bukják a magyarok a plusz litereket, amik a szeptember óta tartó árcsökkenésből és bérnövekedésből jöttek volna ki.

Stubnya Bence
2023. december 7. 11:21 Adat, Élet

A magyarok negyven százaléka dolgozik olyan munkabeosztásban, ami megnehezíti a szociális életét

Az uniós átlag 32 százalék, ennél jóval több magyar dolgozik rendszeresen hétvégén vagy éjszaka, vagy kiszámíthatatlanul változó beosztás szerint.

Fontos

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.