Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2023. január 10. 16:03 Adat, Világ

Jótékony hatása lesz a brit diákok későbbi karrierjére, ha korán kiesik a focibajnokságokból az angol válogatott

Egy gyerek iskolai teljesítményét nagyon sok dolog befolyásolja, de azt valószínűleg kevesen gondolták, hogy a focivébé is köztük van.

Robert Metcalfe és szerzőtársai azt vizsgálták meg angol adatokon, hogy vajon hatással van-e a labdarúgó-világbajnokság és az Európa-bajnokság a gyerekek eredményeire a kötelező évvégi teszteken. Angliában 16 évesen minden diáknak kötelező vizsgáznia több tantárgyból is. Ezek a vizsgák általában tavasz végén, nyár elején vannak, ahogy a nagyobb bajnokságok is.

A kutatók adatai szerint olyan években, amikor ilyen nagyszabású tornát rendeznek – tehát lényegében minden második évben, ha a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot is számoljuk – nagyjából 40-60 százaléka a vizsgáknak egy időbe esik a bajnokságok idejével.

A kutatók azt vizsgálták meg az összes angol diák adatait elemezve, hogy más eredményt érnek-e el átlagosan a gyerekek akkor, ha van bajnokság és akkor, ha nincs. Az eredményeik szerint

12 százalékkal kisebb az esélye egy átlagos diáknak, hogy minden fő tárgyból átmenjen a vizsgákon, ha olyan évben vizsgázik, amikor labdarúgó világ- vagy Európa-bajnokság van.

Ráadásul a focira nyitottabb csoportoknál (a szerzők definíciója szerint a szegényebb fiú diákoknál) ez a hatás sokkal nagyobb, 28 százalékkal csökken az esélyük, hogy átmenjenek minden vizsgán nagy bajnokságok évében. Pedig ők egyébként is egy hátrányos helyzetű csoport, akiknek rosszabb a teljesítményük, ezért halmozott nehézséget jelent, ha még egy ilyen külső hatás is csökkenti az esélyeiket.

A hatás egyébként a diákok egyéni teljesítményét megvizsgálva is kimutatható. Egy diák

azokon a vizsgákon, amik még a bajnokság előtt vannak, nagyobb eséllyel megy át,

mint azokon, amik egybeesnek a bajnokság idejével.  

Sőt, az is látszik az adatokból, hogy amikor Anglia nem jut ki egy nagy nemzetközi tornára, akkor nem jelentkezik a negatív hatás a gyerekek eredményeiben, mivel jóval kevésbé érdekli őket a bajnokság, ha a saját csapatuk nem játszik rajta.

Az egész jelenség azzal magyarázható, hogy a futball iránt érdeklődő gyerekeknél felértékelődik a szabadidő, mivel szívesebben nézik a meccseket, mint hogy tanuljanak. Emiatt csökken a tanulásba fektetett energia, ami rosszabb eredményekhez vezet. A szomorú ebben az, hogy mindössze pár hét erőfeszítéséről vagy szó, mégis akár egy életre meghatározhatja egy diák életét.

Azok, akik nem mennek át minden tantárgyból, kisebb eséllyel tanulnak tovább később és alacsonyabb életpálya-jövedelemre számíthatnak. Így mindössze az, hogy foci-vb vagy -Eb évében teszik-e le ezeket a vizsgákat, messzemenő következményekkel járhat. Emiatt a szerzők szerint érdemes lehet átgondolni, hogy ezekben az években előrébb hozzák a vizsgák időpontját.

Ezen kívül azt is érdekes lesz megvizsgálni, hogy olyan esetben, mint az idei, amikor a vb időpontját változtatják meg úgy, hogy ne a vizsgák időszakára essen, vajon eltűnik-e a vb negatív hatása vagy félévvel később is rosszabbul teljesítenek a diákok, mert pár hétig év közben nem a tanulásra koncentráltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan vált a foci a munkásosztály szabadidős sportjából autokrata rezsimek játszóterévé?Társadalmi változások, az alsó-középosztály kiszorítása a stadionokból és a műholdas tv is hozzájárult ahhoz, hogy egyre inkább olajállamok uralják a klubfocit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszámoltuk, mi kellene ahhoz, hogy tele legyenek a magyar stadionokElég lenne az, hogy nyolcadannyira jó legyen a magyar foci, mint az angol. Annak ellenére nem jönnek a nézők, hogy döbbenetesen olcsók a jegyek.

Adat Világ Anglia Foci Eb foci vb focivébé futball közoktatás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?