Hírlevél feliratkozás
Szabó Milán
2022. december 13. 16:52 Pénz

Hogyan vált a foci a munkásosztály szabadidős sportjából autokrata rezsimek játszóterévé?

Mióta 2003-ban Roman Abramovics orosz oligarcha megvette a Chelsea futballklubot, sorra jelentek meg olajban gazdag autoriter államok befektetői az európai topligákban. A legutóbbi jelentős transzfer az angol Newcastle United felvásárlása volt, amelyet tavaly októberben a Saudi Public Investment Fund (PIF) szaúdi állami befektetési alap vett meg, amely a világ ötödik legnagyobb ilyen alapja a 620 milliárd dollárnyi vagyonával.

A következő pedig a Liverpool FC megvásárlása lehet, amelynél egy szaúdi-katari konzorcium tűnik befutónak. A klubért 3,8 milliárd eurót ajánlottak, amivel a legdrágább üzlet lehet a sport történelmében. A megállapodásnak amiatt is különös jelentősége lenne, mert fontos lépés lehet a két ország közötti megbékélésben is*2017-től 2021-ig Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom embargóval sújtotta Katart arra hivatkozva, hogy az ország terroristákat pénzel.. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált a foci a munkásosztály szabadidős sportjából globális iparággá, ahol az üzlet és a geopolitika szorosan összefonódik.

Szurkolói tulajdontól a giga befektetésekig

A futball mai formája a 19. századi Angliában terjedt el az ipari forradalom során. Elterjedésében fontos szerepe volt annak, hogy az 1850-es években a szombati munkanapot délután kettőig rövidítették. Ennek hatására vált a munkásosztály kedvenc időtöltésévé a labdarúgás, és a 19. század második felében számtalan csapatot alapítottak különböző szakmák dolgozói Angliában, majd a sportág globális hódításával Európa többi részén és Dél-Amerikában is.

A kezdetekben megalapított csapatok közé tartozik például a Manchester United, az Arsenal és a West Ham United is. A foci fontos jellemője volt a 20. század jelentős részében, hogy csapatok jelentős részében a helyi közösség köré szerveződtek. Az 1967-ben BEK-győztes skót Celtic szinte összes játékosa Glasgowban született.

A változást az 1980-as és 90-es évek hozták, és szintén Nagy-Britanniából indult. A 70-es évektől a 80-as évek elejéig stagfláció sújtotta az országot, emellett a 80-as éveket a neokonzervatív thatcheri politika határozta meg, és ez az időszak megbontotta a munkás identitás addigi kereteit. Ennek hatására egyre nagyobb problémává vált a futballhuliganizmus a dezindusztrializáció által sújtott Nagy-Britanniában.

Az 1985-os BEK-döntő helyszínén, a Heysel Stadionban 39 szurkoló halt meg, miután felhergelt angol huligánok betörtek az olaszoknak fenntartott szektorba, és a stadion oldalfala ledőlt. Fotó: AFP

A huligánok komoly közfelháborodást váltottak ki és az angol szövetség a sportág válságára a korszakot jellemző piacosítással válaszolt. 1983-ban a szövetség eltörölte az addigi szabályozást, ami tiltotta a klubok profitorientált működését, így azok megjelenthettek a tőzsdén.

A profitorientált működésre átálló csapatok feladata lett stadionok megtisztítása az ultráktól. A korábban szurkolói tulajdonban lévő klubok fokozatosan kerültek globális befektetők portfoliójába, és a növekvő jegyárak miatt a stadionokba is egyre inkább a középosztálybeli közönség váltotta fel a jellemzően a kékgalléros közegből érkező ultrákat.

A tv szerepe

A foci üzletággá válásában a műholdas tv jelentett nagy lökést, amely lehetővé tette, hogy a nemzeti bajnokságok meccsei globális közönséget érjenek el. 1992-ben alakult át az angol elsőosztály, és indult el a Premier League. Az ebben a ligában játszó csapatok különváltak az alacsonyabb osztályú bajnokságoktól, és szerződést kötöttek a Rupert Murdoch médiakonglomerátumába tartozó SkySports tv-csatornával.

A műholdas technológiával az angol élvonal a világon kvázi bárhol elérhetővé vált, és az előfizetésekből befolyó összegek gyorsan növekvő bevételt jelentettek a kluboknak. A megnyíló piacok vonzóvá tették a sportágat a szponzorok számára, és így a Premier League csapatai további jelentős forrásokhoz jutottak.

A közvetítési jogokból befolyó összegekből és a szponzori pénzekből a legjobban teljesítő csapatok részesültek legnagyobb mértékben, ezért ezek a klubok befektetők számára is vonzóvá váltak. A legjobb csapatok így globális brandekké váltak, és a klubigazgatás egyre nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy nyissanak új piacok felé, mint például a Távol-Kelet.

 A sportág piaci integrációja következtében megnőttek a nemzeti bajnokságok közötti és azokon belüli egyenlőtlenségek, ugyanis a legnagyobb sztárokat a leggazdagabb csapatok vették meg. Egy 2019-es tanulmány szerint 1993 óta az európai topligák – mint az angol és a spanyol bajnokság – meccsei fokozatosan kiszámíthatóbbá váltak, vagyis egyre nagyobb eséllyel nyernek a papíron erősebb csapatok. Ezt a hatást a kutatók az egyenlőtlenebbé váló bevételeknek tulajdonítják.

Olajpénz és geopolitikai befolyás

A foci piacosítása és a kereskedelem liberalizációja lefektette az alapjait annak, hogy a 2000-es évektől autokrata rezsimek elitje válhatott tulajdonossá a világ topligáiban, ugyanis innentől a pénz határozta meg a tulajdonviszonyok alakulását. 

A fent említett Chelsea és Newcastle United mellett számos európai topcsapat került államilag támogatott olajmágnások tulajdonába. Az utóbbi öt szezonban négyszer angol bajnokságot nyerő Manchester City-t 2008-ban vette meg az Egyesült Arab Emírségek királyi családjának egyik tagja, Manszúr sejk.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, Gianni Infantino FIFA-elnök és Vlagyimir Putyin. Fotó:AFP/Europress

A francia bajnokságot az utóbbi tíz szezonban nyolcszor megnyerő Paris Saint-Germaint (PSG) – ahol jelenleg olyan sztárok játszanak, mint Lionel Messi, Kylian Mbappé és Neymar – a katari emírség vásárolta meg 2011-ben. 2003 és 2022 közötti időszakban a Chelsea – amelytől Abramovicsnak az ukrán háború kezdetén meg kellett válnia –, a Manchester City és a PSG a világon a négy legtöbbet költő csapat között volt. Ezen csapatok mellett számos más kisebb csapatot is – mint a Sheffield United vagy a Paris FC – tulajdonolnak közel-keleti államok befektetési alapokon keresztül.

Az 1990-es években kezdődő, focit újradefiniáló befektetésektől ezek a beruházások különböznek, ugyanis a befektetők mögött közvetlenül vagy közvetetten egy olajban gazdag állam áll. A szerepvállalásuk mögött az állhat, hogy a nyugati topcsapatok megvásárlása vagy szponzorálása lehetőséget jelent az autokrata rezsimek számára arra, hogy a nyilvános megítélésüket javítsák egy több milliárdos – a 2018-as világbajnokság közel 3,6 milliárd emberhez ért el, vagyis a Föld akkori népességének feléhez – közönség szemében.

Ha a nyugati közvélemény inkább a sikeres csapatokra és sztárigazolásokra asszociál az autokrata országokról az emberi jogi kérdések helyett, a közel-keleti államok könnyebben tudnak kedvező kapcsolatot kialakítani a világgazdaság legfejlettebb országaival. Így a globális nagy márkák számára is kevésbé kockázatos befektetni az Öböl-menti országokba, melyek vezetői igyekeznek diverzifikálni gazdaságukat.

A PSG három sztárja, Mbappé, Neymar és Messi. Fotó: AFP

A fociklubok felvásárlásával tehát a nyugati megítélését is szeretné polírozni a kényszermunkát végző vendégmunkások miatt kritizált Katar, a Dzsamál Hasogdzsi újságírót meggyilkoló és jemeni konfliktusban háborús bűnökkel vádolt szaúdi rezsim, valaminta jemeni háborúban szintén érintett és külföldiek kínzásával gyanúsított Egyesült Arab Emírségek

Bár a közel-keleti befektetők igyekeznek leválasztani a beruházásaikat az olajtól, fedezetüket mégis az energiahordozó értékesítése jelenti. Uli Hoeness, a Bayern München, német topcsapat elnöke egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Pep Guardiola, a Manchester City edzője mesélte neki „mi történik, amikor leigazol 100 millió euróért egy játékost. Összeválogat pár videót és elmegy a sejkhez. Egy fényűző lakomát tartanak, ami alatt megmutatja neki a videókat, és utána a játékosra szánt pénz megérkezik. Másnap a sejk megemeli az olaj árát, hogy fedezze a kiadást.”

A Gazprom logója a Schalke mezén. Fotó: AFP

A nyugati futballklubok támogatásával konkrét projektek sikerét is igyekeznek biztosítani autokrata rezsimek, erre példa a legnagyobb orosz cég, az állami gázkereskedő Gazprom esete. 2005-ben botrány alakult ki Németországban az építés alatt álló Északi Áramlat 1 földgáz vezeték kapcsán, ugyanis a korábbi kancellárt, Gerhard Schrödert nevezték ki a vezetéket felügyelő bizottság élére, és egy eltitkolt – a volt kancellár által a Gazpromtól felvett – kölcsön is ekkor került nyilvánosságra.

Egy évvel később a Gazprom exkluzív szponzori partnerséget kötött az adóságokkal küzdő FC Schalke-vel, amely akkoriban az egyik legsikeresebb német csapat volt. A szponzori megállapodást követően a botrányok csillapodtak a 2011-ben átadott vezeték körül, és a második vezeték is megkapta az engedélyt az akkor már zajló kelet-ukrajnai konfliktus ellenére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz foci foci vb Katar Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.