Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 3. 10:46 Világ

Egyre több gázt vesz Kína, de ez egyelőre sovány vigasz az oroszok számára

Tovább növelték a 2019-ben üzembe helyezett Szibéria Ereje gázvezeték kapacitását, így az már elérte a napi 61 millió köbmétert – írta tegnap a kínai média.

Tavaly a vezetéken 15 milliárd köbméter földgáz áramlott Kínába, az átadása óta összesen továbbított mennyiség pedig elérte a 30 milliárd köbmétert. A kínai fél szerint idén már 22 milliárd köbméter lehet az ezen a vezetéken keresztül importált mennyiség.

Ez jelentős számnak tűnik elsőre, de érdemes kontextusba helyezni: ez a hosszú távú orosz-magyar gázszerződésben szereplő évi 4,5 milliárd köbméter*Az orosz eredetű teljes magyar import ennél több lehet. nem egészen ötszöröse, az Ukrajna lerohanása előtti években megszokott, a volt Szovjetunió területén kívülre irányuló 180-200 milliárd köbméteres orosz exportnak pedig nagyjából a kilencede.

Ráadásul a tavalyi 100 milliárd köbméteren belül még jelentős lehetett az uniós export (országokra bontott statisztikát nem közöl a Gazprom, így biztosan nem tudni), mert az első félévben még nem korlátozta igazán az EU-ba irányuló szállításokat az orosz vezetés.

Az mindenesetre látszik, hogy egyelőre a kínai import növekvő mennyisége messze nem képes ellensúlyozni a lecsavart európai szállításokat. Ez persze nem meglepetés, korábban többször is írtunk arról, hogy ez egyebek mellett azért sem lehetséges, mert az Oroszország nyugatabbi részén lévő földgázmezőknek nincs vezetékes kapcsolata Kína irányába.

A problémát részben a Szibéria Ereje 2 vezeték oldhatja meg, amelyet 50 milliárd köbméteres kapacitásúra terveznek, de az építése csak jövőre kezdődhet el, a megvalósítás pedig éveket vesz majd igénybe (az első vezetéknél ez öt évig tartott). Látszik tehát, hogy Kína még sokáig nem lesz képes érdemben kiváltani Oroszország számára az európai gázpiacot, amely ráadásul az éppen gőzerővel zajló beruházásoknak köszönhetően valószínűleg soha nem lesz már annyira ráutalt az orosz földgázra, mint Ukrajna orosz lerohanása előtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország olyan területen kezdett zsarolásba, ahol évtizedes távlatban sincs B-terveA földgázpiacon nem látszik, hogyan vennék át az ázsiai vagy más importőrök Európa potenciálisan kieső fogyasztását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába akarja Putyin megroppantani Európát a gázcsap elzárásával, Oroszországnak okoz vele nagyobb kártEbben a háborúban nincsenek győztesek, de az körvonalazódik, hogy Oroszországra nehezebb évek várnak, mint Európa államaira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa túlélné az orosz gáz hiányát, Oroszország kevésbéAz orosz földgázszállítások lekapcsolása sokkal inkább Oroszország számára lenne katasztrófa, és az idő is ellene dolgozik.

Világ földgáz gazprom Kína Oroszország Szibéria Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.