Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 3. 10:46 Világ

Egyre több gázt vesz Kína, de ez egyelőre sovány vigasz az oroszok számára

Tovább növelték a 2019-ben üzembe helyezett Szibéria Ereje gázvezeték kapacitását, így az már elérte a napi 61 millió köbmétert – írta tegnap a kínai média.

Tavaly a vezetéken 15 milliárd köbméter földgáz áramlott Kínába, az átadása óta összesen továbbított mennyiség pedig elérte a 30 milliárd köbmétert. A kínai fél szerint idén már 22 milliárd köbméter lehet az ezen a vezetéken keresztül importált mennyiség.

Ez jelentős számnak tűnik elsőre, de érdemes kontextusba helyezni: ez a hosszú távú orosz-magyar gázszerződésben szereplő évi 4,5 milliárd köbméter*Az orosz eredetű teljes magyar import ennél több lehet. nem egészen ötszöröse, az Ukrajna lerohanása előtti években megszokott, a volt Szovjetunió területén kívülre irányuló 180-200 milliárd köbméteres orosz exportnak pedig nagyjából a kilencede.

Ráadásul a tavalyi 100 milliárd köbméteren belül még jelentős lehetett az uniós export (országokra bontott statisztikát nem közöl a Gazprom, így biztosan nem tudni), mert az első félévben még nem korlátozta igazán az EU-ba irányuló szállításokat az orosz vezetés.

Az mindenesetre látszik, hogy egyelőre a kínai import növekvő mennyisége messze nem képes ellensúlyozni a lecsavart európai szállításokat. Ez persze nem meglepetés, korábban többször is írtunk arról, hogy ez egyebek mellett azért sem lehetséges, mert az Oroszország nyugatabbi részén lévő földgázmezőknek nincs vezetékes kapcsolata Kína irányába.

A problémát részben a Szibéria Ereje 2 vezeték oldhatja meg, amelyet 50 milliárd köbméteres kapacitásúra terveznek, de az építése csak jövőre kezdődhet el, a megvalósítás pedig éveket vesz majd igénybe (az első vezetéknél ez öt évig tartott). Látszik tehát, hogy Kína még sokáig nem lesz képes érdemben kiváltani Oroszország számára az európai gázpiacot, amely ráadásul az éppen gőzerővel zajló beruházásoknak köszönhetően valószínűleg soha nem lesz már annyira ráutalt az orosz földgázra, mint Ukrajna orosz lerohanása előtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország olyan területen kezdett zsarolásba, ahol évtizedes távlatban sincs B-terveA földgázpiacon nem látszik, hogyan vennék át az ázsiai vagy más importőrök Európa potenciálisan kieső fogyasztását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába akarja Putyin megroppantani Európát a gázcsap elzárásával, Oroszországnak okoz vele nagyobb kártEbben a háborúban nincsenek győztesek, de az körvonalazódik, hogy Oroszországra nehezebb évek várnak, mint Európa államaira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa túlélné az orosz gáz hiányát, Oroszország kevésbéAz orosz földgázszállítások lekapcsolása sokkal inkább Oroszország számára lenne katasztrófa, és az idő is ellene dolgozik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gazprom Kína Oroszország Szibéria Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.