Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 2. 11:44 Világ

Visszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjuk

Az orosz földgázexportot lebonyolító Gazprom a volt szovjet tagállamokon kívüli külföldi eladásai szinte megfeleződtek tavaly 2021-hez képest, és ebben az évszázadban még nem voltak olyan alacsonyak, mint 2022-ben – számolt be még múlt héten a Bloomberg Alekszej Miller vezérigazgató szavai alapján.

A Gazprom 100,9 milliárd köbméter földgázt adott el tavaly az egykori Szovjetunió területén kívülre, és a jókora visszaesés természetesen elsősorban az uniós tagállamokba irányuló export összeomlása miatt történt. Ez különösen a második félévben volt látványos, amikor az oroszok az Ukrajna megtámadása után egymás után elrendelt szankciókra válaszoltak egyebek mellett a gázszállítások visszafogásával.

A felrobbantott Északi Áramlat vezetéken, valamint a Lengyelországon keresztülhaladó Jamalon jelenleg nincs is gázáramlás, csak az Ukrajnán át futó Testvériségen, valamint a Fekete-tenger alatti Török Áramlaton, ahol a magyar gázimport is érkezik.

A Gazprom nem közöl országokra lebontott exportstatisztikát, de az tudható, hogy Kínába december egyes napjain rekord mennyiséget küldött a Gazprom. A kapacitások eltérő nagyságrendje miatt azonban ez messze nem tudja kompenzálni a töredékére csökkenő nyugati szállításokat.

Ez addig nem zavarta túlságosan az oroszokat, amíg a sokszorosára növekvő gázárak bőven kompenzálták a kisebb exportmennyiségből adódó kiesést, az utóbbi hónapokban azonban már egyáltalán nem az oroszok szája íze szerint alakult az árszint. December utolsó hetében Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy

mivel Európában továbbra is gázhiány van, ezért Oroszország készen áll arra, hogy a Jamal–Európa gázvezetéken újraindítsa a szállítást Európa felé.

Ezen a vezetéken egyébként formálisan egy orosz bírósági ítélet miatt állt le a szállítás, így az újraindítása is csak Oroszországon múlik. Arra mindenesetre még várni kell, hogy kiderüljön, ezt komolyan gondolják-e a bevételek növelése érdekében, vagy csak belengették a reakciók tesztelése céljából.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a Gazprom fölgázkitermelése is csökkent tavaly, a 412,6 milliárd köbméter közel 20 százalékos visszaesés 2021-hez képest, és 2008 óta a legalacsonyabb érték.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsiemelés óta zuhan a magyar gázfogyasztás, 600 millió köbmétert spóroltunk megAz európai átlagnál hónapokkal később, de a rezsiemelés környékén végül Magyarországon is megindult az alkalmazkodást az új energiapiaci helyzethez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak a lakosság gázfogyasztása zuhant be idehazaA hűvösebb könyvtáraknak, bezáró uszodáknak és szállodáknak is szerepük van az ősztől nagyon látványosan visszaeső felhasználásban.

Világ földgáz gázár gazdasági szankció gazprom Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.