Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 2. 11:44 Világ

Visszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjuk

Az orosz földgázexportot lebonyolító Gazprom a volt szovjet tagállamokon kívüli külföldi eladásai szinte megfeleződtek tavaly 2021-hez képest, és ebben az évszázadban még nem voltak olyan alacsonyak, mint 2022-ben – számolt be még múlt héten a Bloomberg Alekszej Miller vezérigazgató szavai alapján.

A Gazprom 100,9 milliárd köbméter földgázt adott el tavaly az egykori Szovjetunió területén kívülre, és a jókora visszaesés természetesen elsősorban az uniós tagállamokba irányuló export összeomlása miatt történt. Ez különösen a második félévben volt látványos, amikor az oroszok az Ukrajna megtámadása után egymás után elrendelt szankciókra válaszoltak egyebek mellett a gázszállítások visszafogásával.

A felrobbantott Északi Áramlat vezetéken, valamint a Lengyelországon keresztülhaladó Jamalon jelenleg nincs is gázáramlás, csak az Ukrajnán át futó Testvériségen, valamint a Fekete-tenger alatti Török Áramlaton, ahol a magyar gázimport is érkezik.

A Gazprom nem közöl országokra lebontott exportstatisztikát, de az tudható, hogy Kínába december egyes napjain rekord mennyiséget küldött a Gazprom. A kapacitások eltérő nagyságrendje miatt azonban ez messze nem tudja kompenzálni a töredékére csökkenő nyugati szállításokat.

Ez addig nem zavarta túlságosan az oroszokat, amíg a sokszorosára növekvő gázárak bőven kompenzálták a kisebb exportmennyiségből adódó kiesést, az utóbbi hónapokban azonban már egyáltalán nem az oroszok szája íze szerint alakult az árszint. December utolsó hetében Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy

mivel Európában továbbra is gázhiány van, ezért Oroszország készen áll arra, hogy a Jamal–Európa gázvezetéken újraindítsa a szállítást Európa felé.

Ezen a vezetéken egyébként formálisan egy orosz bírósági ítélet miatt állt le a szállítás, így az újraindítása is csak Oroszországon múlik. Arra mindenesetre még várni kell, hogy kiderüljön, ezt komolyan gondolják-e a bevételek növelése érdekében, vagy csak belengették a reakciók tesztelése céljából.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a Gazprom fölgázkitermelése is csökkent tavaly, a 412,6 milliárd köbméter közel 20 százalékos visszaesés 2021-hez képest, és 2008 óta a legalacsonyabb érték.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsiemelés óta zuhan a magyar gázfogyasztás, 600 millió köbmétert spóroltunk megAz európai átlagnál hónapokkal később, de a rezsiemelés környékén végül Magyarországon is megindult az alkalmazkodást az új energiapiaci helyzethez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak a lakosság gázfogyasztása zuhant be idehazaA hűvösebb könyvtáraknak, bezáró uszodáknak és szállodáknak is szerepük van az ősztől nagyon látványosan visszaeső felhasználásban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gázár gazdasági szankció gazprom Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.