Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. november 17. 07:01 Világ

Kelet-Európa országai találhatók a leggyorsabban csökkenő népességű országok között

A mai hírlevélben írunk a gázpiacról, népesedési adatokról, egy kitartó kutyasétáltatóról, determinisztikus nagyhatalmi szerepcserékről és jugoszláv bombákról.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig így néz ki:

G7 Reggel

2022. november 17. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: Szokatlan gázpiaci jelenség

Az elmúlt hetekben bezuhant a gáz azonnali szállításra vonatkozó ára, így hatalmasat kereshetett az, akinek volt szabad tárolási kapacitása.

Mi vezetett ehhez? A kedvező időjárás miatt a gázfogyasztás még nem kezdett el emelkedni, az európai tárolók viszont szinte teljesen megteltek, így jelentősen visszaesett a kereslet.

  • Az azonnali szállításra vonatkozó árak esését viszont nem követték le a jövőbeli szállításra érvényes árak, ami szokatlan jelenség a piacon.

Számokban: a két ár között 300 forint volt köbmétereként, és ezt ugyan a tőzsdén valószínűleg nem lehetett azonnal kihasználni, de aki tudott tartalékolni, a következő hónapokban így is sokat kereshet.

Igen, de: aki most kapcsolt, az már biztosan nem tudott élni a lehetőséggel. Bár a magyar tárolók nincsenek tele, az üres kapacitásokat jó ideje lekötötték már. Így azokba csak az tölthet gázt, aki hónapokkal, vagy akár évekkel korábban lépett.

2. Erre odafigyeltünk: Az emberiség kapott még egy életet

A világ népessége elérte a 8 milliárdot kedden az ENSZ becslése szerint. Szerda délutánra már nagyjából 230 ezerrel voltunk többen.

Tágabb kontextus: akárcsak az elmúlt négy ugrásnál, ezúttal is nagyjából 12 év alatt nőtt egymilliárddal a népesség. Az ütem azonban a becslések szerint lassulni fog, az ENSZ szerint 2100 előtt fog tetőzni a lakosságszám 9-12 milliárd közötti értékkel.

Számokban: a termékenységi ráta ötven év alatt 4,3-ról 2,4-re esett, és az országok 60 százalékában a 2,1-es reprodukciós szint alatt van.

  • A népesség fele ebben a hét országban él: Kína, India, USA, Indonézia, Pakisztán, Nigéria és Brazília. India jövőre megelőzi Kínát, amelynek mostanában tetőzik a népessége, és 2100-ra 30-40 százalékkal csökkenhet.
  • Fekete-Afrikában 4,6 a termékenységi ráta és jelenleg minden harmadik gyerek ott születik.

Mi változott? A növekedés legfontosabb oka a 20. század minden bizonnyal legjelentősebb változása: a várható élettartam száz év alatt duplájára nőtt, azaz lényegében az emberiség kapott még egy életet.

  • Száz éve még kevesebb mint 2 milliárd volt a bolygó népessége.

Érdekes adatok: Bangladesben a legnagyobb a népsűrűség a miniállamokon kívül. Mintegy 170 millióan élnek egy akkora területen, mint Magyarországé és Szlovákiáé.

  • A 25 leggyorsabban növekvő népességű országban mindössze kettő nem fekete-afrikai: Szíria (22-ik) és Afganisztán (25-ik).
  • A legnagyobb mértékben pedig Boszniának, Bulgáriának és Lettországnak csökken a lakossága. A top15-ből csak három nem kelet-európai ország.

3. További tartalmak: Tornazsákok és a középosztály

  • Riport az egyik legszegényebb magyar településről, ahol egy helyi társadalmi vállalkozás tornazsákjait kezdte el árulni a Decathlon – eddig a tervezett mennyiség sokszorosát adták el (G7)
  • Átfogó cikk a szociális törvény tervezett módosításáról, amely miatt egyházak is tiltakoztak a kormánynál. Hasonló fordulat jöhet, mint 2010 után a segélyezésben, amelyből lényegében kizárták a középosztályt (Válasz Online)
  • Szövevényes életutak és mély érzelmek rajzolódnak ki egy magával ragadó videós formátum segítségével, amelyekben sok minden felvillan a sokak életét érintő problémákból, mint a szegénység vagy a félresiklott családok (24.hu)
  • Érdekes bepillantás egy Zala megyei község életébe, ahol a helyi iskola teljes tantestülete tiltakozott az oktatás helyzete miatt. A kistelepüléseken a legrosszabb az oktatás helyzete, mégis kevesen mernek nyíltan kiállni (444)
  • A Földközi-tenger helyett a Magyarországon átmenő balkáni lett az elsőszámú migrációs útvonal Európába. A déli határnál a 2015-ös válság óta nem volt olyan erős bevándorlási hullám, mint idén, a magyar tranzit ára 3000-4000 euró (G7)
  • Kolumbia bevételeinek húsz százaléka származik kőolajból, de a frissen megválasztott kormány azon dolgozik, hogy a világon egyedülálló módon felhagyjon a kitermeléssel a klímaválság miatt (New York Times)

4. Napi chart: Öregedő világ

 Szűk ötven év alatt 20-ról 30-ra nőtt a medián életkor a világban. Magyarországon 1950-ben a lakosság fele volt idősebb (vagy fiatalabb) 29,1 évesnél, tavaly ez a mutatószám 42,7-re nőtt.

  • Az európai országok között Olaszországban a legmagasabb a medián életkor (46,8), Koszovóban a legalacsonyabb (30,5). A világon Japánban a legmagasabb (48,4), Nigerben a legalacsonyabb (14,5).

5. Személyes perspektíva: Kutyasétáltatás napi négyszer

Aladár két beagle-lel sétálgatott a budapesti Kálvin tér környékén. A kutyák egy szomszédjáé és minden nap elviszi őket sétálni, miközben a szomszéd dolgozik.

  • Nemcsak a ezzel a két kutyával sétálgat, sajátját még napi háromszor leviszi.

Mivel foglalkozik? Tíz éve nyugdíjas, korábban ács, kőműves és szobafestő volt. A kutyasétáltatáson kívül napjai alvással, tévézéssel és olvasással telnek. Példának a reklámújságokat említi és a KESMA-hoz tartozó ingyenes Szuperinfót.

  • Hiába dolgozott 43 éven át, nyugdíja mindössze 60 ezer forint, így heti 10-12 órában társasházakban takarít.

Mi zavarja leginkább? Leginkább az infláció, a bevándorlás és az, hogy szerinte az időseket “nem sokba nézik”, a társadalmi megbecsülésen túl a nyugdíjat is kevesli.

  • Az inflációt szerinte a háború és a bevándorlás hajtja, mivel legalább 2,5 millió külföldi él nálunk (a valós szám 200 ezer). “Ha sokan vannak itt, enni kell, így fogy az áru és mennek fel az árak” – mondta.

6. Külső szemlélő: Determinisztikus nagyhatalmi szerepcserék

Győr Tamás a CIB Bank KKV-üzletágvezetője.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? A világ száz leggazdagabb emberei közé tartozó amerikai befektető, Ray Dalio írása a változó világrendről.

Miért? „Pár évvel ezelőtt Dalio publikált egy tanulmányt, amely a világtörténelem nagyhatalmainak a bukását elemezte. Az értekezés erősen azt sugallja, hogy ezen nagyhatalmi szerepcserék determinisztikusan történtek. A gazdasági ciklusokat jól elhatárolható szakaszokra bontotta, és azok mintázatának ismétlődő jellege mellett érvelt. Legfrissebb írásában világtörténelmi léptékkel értékeli a jelen globális helyzetet, hogy annak mely fázisában vagyunk, és vajon átlépünk-e a 6. fázisba. Hogy melyik a 6. fázis, az az ajánlott cikkből kiderül, így nem kell a teljes tanulmányt ismerni hozzá, önmagában is értelmezhető.”

7. Múltidéző: Jugoszláv bombák Barcsra

Mikor jelent meg? A Népszabadság 1991. október 29-i számában.

Mi jelent meg? “Vasárnap este háromnegyed 9 után néhány perccel robbanássorozat rázta meg Barcsot. Egy Jugoszláviából magyar területre repült harci gép — eddig ismeretlen okból — bombákat szórt a város nyugati területére és a közeli szántóföldre. Személyi sérülés nem történt, ám sok ház megrongálódott. Lapzártáig nem tisztázódott, hogy ez a magyar területet ért eddigi legsúlyosabb incidens miért következett be. Annyi valószínű, hogy feltehetőleg egy bombákkal teli műanyag kazetta tartalmát szórta le a jugoszláv gép, mintegy 200 x 600 méteres területen. A tűzszerészek négy olyan bombát is találtak, amelyek még nem robbantak fel. A felrobbant bombák két házat alaposan megrongáltak, s vagy egy tucat épület szenvedett üvegkárt.

Jeszenszky Géza külügyminiszter hétfő este hivatalába hívatta Jugoszlávia budapesti nagykövetét, hogy a barcsi incidens ügyében tiltakozó jegyzéket nyújtson át. Vladiszlav Jovanovics szerb külügyminiszter hétfői sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy a barcsi incidensről aznap reggel, Budapesten értesült magyar tárgyalópartnereitől. Mint mondta, az eset részleteit nem ismerte, de kifejezte meggyőződését, hogy a berepülés nem volt szándékos. ‘A jugoszláv hadseregnek nem áll érdekében, hogy kiszélesítse a konfliktust, s abba más országokat is bevonjon.’” (Arcanum Adatbázis)

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.