G7 hírlevél

Remek első negyedévet tudhat maga mögött a magyar gazdaság, az örömöt azonban némileg beárnyékolja, hogy a 8,2 százalékos növekedés után sokkal rázósabb időszak következik. Hogy mennyire viszontagságos, az nagyban függ a világgazdasági környezet alakulásától, és most szinte mindegyik nagy centrumnak megvannak a saját, önmagukban sem könnyen megoldható problémái.

Európában természetesen a háború további iránya az egyik legnagyobb kérdés, például az, hogy az egyre többféle nyugati fegyverrel segített Ukrajna bírja-e a katonai-gazdasági nyomást, amíg a szankciók különböző, de végső soron egymást erősítő hatásai jelentősen meggyengítik az orosz gazdaságot és a korrupció által is roncsolt hadsereget.

Magyarországhoz visszatérve, az egyik nagy feladat az infláció elleni küzdelem, ami már csak azért sem könnyű, mert például a könyvpiacon még csak most várható az igazán nagy áremelkedési hullám. Az étolajnál ezt a hatósági árral sikerült megfogni, ha viszont valaki olaj nélkül szeretne sütni, akkor megint csak szembesül a drágulással. A lakások adásvétele az inflációba ugyan nem számít bele, de ott már a Magyar Nemzeti Bank is – országos szinten 18 százalékos – túlárazottságot lát, így ebből a szempontból sem mindegy, miképp alakul a hazai gazdaság további pályája. Hirtelen lassulás vagy visszaesés esetén ugyanis nagyobb lenne a veszélye egy jelentősebb ingatlanpiaci árcsökkenésnek.

Alább további fontos és érdekes cikkeket ajánlunk, ha tetszett, amit olvasol, és megteheted, kérjük támogasd lapunk működését ezen a felületen keresztül. Jó olvasást!

• 2022. május 18. 04:34 • Pénz, Vállalat
Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag
Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.
Kövess minket Facebookon is!
F
Avatar

2022. május 17. 04:34Közélet
A felével hízott 12 év alatt a kormány, pedig a magyar közjogi hagyomány szerint fix minisztériumok voltak
Az új kormánynak nemcsak az összetétele, hanem a szerkezete is jelentősen megváltozott, ennél csak a kormányzati struktúra 2010-es, nagyon radikális átalakítása volt alapvetőbb.
image
2022. május 16. 04:34 Vállalat
A legnagyobb multikkal száll versenybe a Veresi paradicsom alapítója
Márkus Zsoltot az ország a veresi paradicsommal ismerte meg, most pedig tovább építkezik más profilú cégekben, nekimenne a legnagyobb vegyipari gyártóknak is.
image
2022. május 15. 04:34 Világ
Ötven éve milliók haltak éhen a mostanihoz hasonló élelmezési válságban
A hetvenes és a kétezres évek válságtünetei most is visszaköszönnek, túl sok a párhuzam ahhoz, hogy optimisták legyünk.
image
2022. május 14. 15:50 Világ
Nagyon úgy tűnik, nincs értelme házi feladatot feladni alsóban
Az, hogy Magyarországon a kisebb gyerekek számára is általános a házi feladat, elsősorban a hazai oktatási rendszer elavult felfogásának egyik következménye.
Ezt az emailt azért kaptad, mert felitartkoztál a G7 hírlevelére. Ha mégsem szeretnél a továbbiakban hírlevelet kapni, kattints ide a leiratkozáshoz!

Észrevételed, megjegyzésed van? Írj nekünk a g7@g7.hu email címre!
Postacímünk: G-7.hu Nonprofit Zrt. 1037 Budapest, Montevideo utca 9.