Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 6. 11:48 Világ

Rekord búzatermést takarítottak be az oroszok, az export mégis akadozik

Bár végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, jó eséllyel olyan sok búzát – közel 95 millió tonnát – takarítottak be Oroszországban, amire nagyon régen nem volt példa. Ez elvileg jó hír a világ élelmezése szempontjából, a gyakorlatban azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák a kenyérgabona exportját.

Az utóbbiak közé tartozik a magas exportvám, valamint az erős rubel, ami kevésbé jövedelmezővé teszi az exportot. Már készülnek a kormányzati tervek a túl erős orosz fizetőeszköz gyengítésére, ám kérdés, hogy ezek mikor hozhatnak eredményt.

Ami a külföldi okokat illeti, a Bloomberg cikke szerint – noha a szankciók nem vonatkoznak az élelmiszerek kereskedelmére – a nyugati bankok, biztosítók és hajóstársaságok vonakodnak részt venni az orosz búza exportjának finanszírozásában, illetve lebonyolításában. Korábban az amerikai kormány is igyekezett noszogatni őket, a jelek szerint mérsékelt eredménnyel.

Az orosz búzaexport júliusban és augusztusban – az új gabonaév első két hónapjában – 6,3 millió tonnát tett ki, ami 22 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. A Bloomberg által idézett elemzés szerint ugyanakkor a nyár vége felé elkezdett gyorsulni az orosz búzaexport, így szeptemberben már elérheti a 4 millió tonnát. Igaz, ez még mindig elmaradna a tavalyi szeptemberi 4,7 milliótól.

Az adatokból egyébként látszik, hogy tényleg működik az ukrán termények exportjának újraindítását szolgáló fekete-tengeri hajózási megállapodás. Bár az augusztusi 1,5 millió tonna még mindig csak alig több mint a negyede a tavalyinak, a kormány bízik abban, hogy a következő hónapokban jelentősen nő majd. Vasúton további 1,15 millió tonna távozott az országból augusztus első 23 napja során.

Az biztos, hogy a világnak szüksége van az orosz és az ukrán búzára, mert a nagy búzatermelő országok közül kizárólag ezekről mondható el, hogy idén kifejezetten jó termést regisztrálhattak. Kivéve persze azokat az ukrajnai területeket, ahol a harcok megsemmisítették a termést, vagy lehetetlenné tették a betakarítást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár túl erős a rubel, és nem lesz könnyű gyengíteniCsökkenti az orosz költségvetés bevételeit a túl erős deviza, már készülnek a gyengítését célzó tervek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTitokban arra biztat cégeket az amerikai kormány, hogy üzleteljenek nyugodtan az oroszokkalAz orosz élelmiszerekre és műtrágyákra nem vonatkoznak szankciók, nyugati vállalatok mégis vonakodnak ezekkel kereskedni, ami súlyosbítja a világ élelmezési helyzetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden lehetőséget megragad a bespájzolásra a búza egyik legnagyobb felvásárlójaTendereken és azokon kívül is nagy mennyiségben vásárol Egyiptom, most ráadásul olcsóbb is a beszerzés, mint két hónappal ezelőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ búza export gabona orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.