Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 6. 11:48 Világ

Rekord búzatermést takarítottak be az oroszok, az export mégis akadozik

Bár végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, jó eséllyel olyan sok búzát – közel 95 millió tonnát – takarítottak be Oroszországban, amire nagyon régen nem volt példa. Ez elvileg jó hír a világ élelmezése szempontjából, a gyakorlatban azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák a kenyérgabona exportját.

Az utóbbiak közé tartozik a magas exportvám, valamint az erős rubel, ami kevésbé jövedelmezővé teszi az exportot. Már készülnek a kormányzati tervek a túl erős orosz fizetőeszköz gyengítésére, ám kérdés, hogy ezek mikor hozhatnak eredményt.

Ami a külföldi okokat illeti, a Bloomberg cikke szerint – noha a szankciók nem vonatkoznak az élelmiszerek kereskedelmére – a nyugati bankok, biztosítók és hajóstársaságok vonakodnak részt venni az orosz búza exportjának finanszírozásában, illetve lebonyolításában. Korábban az amerikai kormány is igyekezett noszogatni őket, a jelek szerint mérsékelt eredménnyel.

Az orosz búzaexport júliusban és augusztusban – az új gabonaév első két hónapjában – 6,3 millió tonnát tett ki, ami 22 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. A Bloomberg által idézett elemzés szerint ugyanakkor a nyár vége felé elkezdett gyorsulni az orosz búzaexport, így szeptemberben már elérheti a 4 millió tonnát. Igaz, ez még mindig elmaradna a tavalyi szeptemberi 4,7 milliótól.

Az adatokból egyébként látszik, hogy tényleg működik az ukrán termények exportjának újraindítását szolgáló fekete-tengeri hajózási megállapodás. Bár az augusztusi 1,5 millió tonna még mindig csak alig több mint a negyede a tavalyinak, a kormány bízik abban, hogy a következő hónapokban jelentősen nő majd. Vasúton további 1,15 millió tonna távozott az országból augusztus első 23 napja során.

Az biztos, hogy a világnak szüksége van az orosz és az ukrán búzára, mert a nagy búzatermelő országok közül kizárólag ezekről mondható el, hogy idén kifejezetten jó termést regisztrálhattak. Kivéve persze azokat az ukrajnai területeket, ahol a harcok megsemmisítették a termést, vagy lehetetlenné tették a betakarítást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár túl erős a rubel, és nem lesz könnyű gyengíteniCsökkenti az orosz költségvetés bevételeit a túl erős deviza, már készülnek a gyengítését célzó tervek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTitokban arra biztat cégeket az amerikai kormány, hogy üzleteljenek nyugodtan az oroszokkalAz orosz élelmiszerekre és műtrágyákra nem vonatkoznak szankciók, nyugati vállalatok mégis vonakodnak ezekkel kereskedni, ami súlyosbítja a világ élelmezési helyzetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden lehetőséget megragad a bespájzolásra a búza egyik legnagyobb felvásárlójaTendereken és azokon kívül is nagy mennyiségben vásárol Egyiptom, most ráadásul olcsóbb is a beszerzés, mint két hónappal ezelőtt.

Világ búza export gabona orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fenntartással a fenntarthatóságról: elég-e emissziókról értekezni és klímavédelemmel foglalkozni?

A legtöbb vállalat a szén-dioxid-csökkentésre összpontosít, de érdemes más fenntarthatósági problémákkal is foglalkozni, mert előbb-utóbb fel fognak merülni.

Avatar
2023. január 30. 09:39 Világ

A növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég ereje

A nyugati feldolgozóipar bevonzásával a fejlett országok közé lépne India a következő 25 évben, de lehet, hogy ez túl nagy feladat lesz.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.