Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 6. 11:48 Világ

Rekord búzatermést takarítottak be az oroszok, az export mégis akadozik

Bár végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, jó eséllyel olyan sok búzát – közel 95 millió tonnát – takarítottak be Oroszországban, amire nagyon régen nem volt példa. Ez elvileg jó hír a világ élelmezése szempontjából, a gyakorlatban azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák a kenyérgabona exportját.

Az utóbbiak közé tartozik a magas exportvám, valamint az erős rubel, ami kevésbé jövedelmezővé teszi az exportot. Már készülnek a kormányzati tervek a túl erős orosz fizetőeszköz gyengítésére, ám kérdés, hogy ezek mikor hozhatnak eredményt.

Ami a külföldi okokat illeti, a Bloomberg cikke szerint – noha a szankciók nem vonatkoznak az élelmiszerek kereskedelmére – a nyugati bankok, biztosítók és hajóstársaságok vonakodnak részt venni az orosz búza exportjának finanszírozásában, illetve lebonyolításában. Korábban az amerikai kormány is igyekezett noszogatni őket, a jelek szerint mérsékelt eredménnyel.

Az orosz búzaexport júliusban és augusztusban – az új gabonaév első két hónapjában – 6,3 millió tonnát tett ki, ami 22 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. A Bloomberg által idézett elemzés szerint ugyanakkor a nyár vége felé elkezdett gyorsulni az orosz búzaexport, így szeptemberben már elérheti a 4 millió tonnát. Igaz, ez még mindig elmaradna a tavalyi szeptemberi 4,7 milliótól.

Az adatokból egyébként látszik, hogy tényleg működik az ukrán termények exportjának újraindítását szolgáló fekete-tengeri hajózási megállapodás. Bár az augusztusi 1,5 millió tonna még mindig csak alig több mint a negyede a tavalyinak, a kormány bízik abban, hogy a következő hónapokban jelentősen nő majd. Vasúton további 1,15 millió tonna távozott az országból augusztus első 23 napja során.

Az biztos, hogy a világnak szüksége van az orosz és az ukrán búzára, mert a nagy búzatermelő országok közül kizárólag ezekről mondható el, hogy idén kifejezetten jó termést regisztrálhattak. Kivéve persze azokat az ukrajnai területeket, ahol a harcok megsemmisítették a termést, vagy lehetetlenné tették a betakarítást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár túl erős a rubel, és nem lesz könnyű gyengíteniCsökkenti az orosz költségvetés bevételeit a túl erős deviza, már készülnek a gyengítését célzó tervek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTitokban arra biztat cégeket az amerikai kormány, hogy üzleteljenek nyugodtan az oroszokkalAz orosz élelmiszerekre és műtrágyákra nem vonatkoznak szankciók, nyugati vállalatok mégis vonakodnak ezekkel kereskedni, ami súlyosbítja a világ élelmezési helyzetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden lehetőséget megragad a bespájzolásra a búza egyik legnagyobb felvásárlójaTendereken és azokon kívül is nagy mennyiségben vásárol Egyiptom, most ráadásul olcsóbb is a beszerzés, mint két hónappal ezelőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ búza export gabona orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.