Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 6. 11:48 Világ

Rekord búzatermést takarítottak be az oroszok, az export mégis akadozik

Bár végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, jó eséllyel olyan sok búzát – közel 95 millió tonnát – takarítottak be Oroszországban, amire nagyon régen nem volt példa. Ez elvileg jó hír a világ élelmezése szempontjából, a gyakorlatban azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák a kenyérgabona exportját.

Az utóbbiak közé tartozik a magas exportvám, valamint az erős rubel, ami kevésbé jövedelmezővé teszi az exportot. Már készülnek a kormányzati tervek a túl erős orosz fizetőeszköz gyengítésére, ám kérdés, hogy ezek mikor hozhatnak eredményt.

Ami a külföldi okokat illeti, a Bloomberg cikke szerint – noha a szankciók nem vonatkoznak az élelmiszerek kereskedelmére – a nyugati bankok, biztosítók és hajóstársaságok vonakodnak részt venni az orosz búza exportjának finanszírozásában, illetve lebonyolításában. Korábban az amerikai kormány is igyekezett noszogatni őket, a jelek szerint mérsékelt eredménnyel.

Az orosz búzaexport júliusban és augusztusban – az új gabonaév első két hónapjában – 6,3 millió tonnát tett ki, ami 22 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. A Bloomberg által idézett elemzés szerint ugyanakkor a nyár vége felé elkezdett gyorsulni az orosz búzaexport, így szeptemberben már elérheti a 4 millió tonnát. Igaz, ez még mindig elmaradna a tavalyi szeptemberi 4,7 milliótól.

Az adatokból egyébként látszik, hogy tényleg működik az ukrán termények exportjának újraindítását szolgáló fekete-tengeri hajózási megállapodás. Bár az augusztusi 1,5 millió tonna még mindig csak alig több mint a negyede a tavalyinak, a kormány bízik abban, hogy a következő hónapokban jelentősen nő majd. Vasúton további 1,15 millió tonna távozott az országból augusztus első 23 napja során.

Az biztos, hogy a világnak szüksége van az orosz és az ukrán búzára, mert a nagy búzatermelő országok közül kizárólag ezekről mondható el, hogy idén kifejezetten jó termést regisztrálhattak. Kivéve persze azokat az ukrajnai területeket, ahol a harcok megsemmisítették a termést, vagy lehetetlenné tették a betakarítást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár túl erős a rubel, és nem lesz könnyű gyengíteniCsökkenti az orosz költségvetés bevételeit a túl erős deviza, már készülnek a gyengítését célzó tervek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTitokban arra biztat cégeket az amerikai kormány, hogy üzleteljenek nyugodtan az oroszokkalAz orosz élelmiszerekre és műtrágyákra nem vonatkoznak szankciók, nyugati vállalatok mégis vonakodnak ezekkel kereskedni, ami súlyosbítja a világ élelmezési helyzetét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden lehetőséget megragad a bespájzolásra a búza egyik legnagyobb felvásárlójaTendereken és azokon kívül is nagy mennyiségben vásárol Egyiptom, most ráadásul olcsóbb is a beszerzés, mint két hónappal ezelőtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ búza export gabona orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.