Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 15. 12:07 Világ

Titokban arra biztat cégeket az amerikai kormány, hogy üzleteljenek nyugodtan az oroszokkal

Az Egyesült Államok és az Európai Unió igyekezett úgy kialakítani az Oroszország elleni szankciókat, hogy azok ne okozzanak további élelmiszer-áremelkedést a már az év elején is magasan álló szintekhez képest. Ennek érdekében – bár időnként ezzel ellentétes információk is megjelennek – az orosz élelmiszerek és műtrágyák exportjára nincs importkorlátozás, a piaci szereplők óvatossága miatt ugyanakkor így is visszaesett ezek kivitele Oroszországból.

Sok logisztikai vállalat, bank és biztosító ugyanis attól tart, hogy ha részt vesz ezeknek a termékeknek a kereskedelmében, akkor akaratlanul is megsérti a nyugati büntetőintézkedéseket, amit mindenképpen el akar kerülni. Az orosz műtrágyaexport – vélhetően részben ennek következtében, bár orosz oldalról is előfordult korlátozás – idén 24 százalékkal csökkent, ami azzal fenyeget, hogy a következő év termése sok helyütt kisebb lesz a növények elégtelen tápanyagellátása miatt.

Ez a helyzet az amerikai vezetésnek sincs az ínyére, ezért a Bloomberg minapi cikke szerint a háttérben arra bátorítja az ágazatban dolgozó és a logisztikai vállalatokat, hogy vásároljanak és szállítsanak bátran Oroszországból élelmiszereket és különösen műtrágyákat, illetve azok alapanyagait. Az erre vonatkozó garanciák megadását egyébként az oroszok is sürgetik.

Az orosz gabonaexport a mostani mezőgazdasági évben 14 százalékkal csökkent, az elmaradás ugyanakkor valószínűleg mérséklődik, mert az orosz gabonaszövetség arról számolt be, hogy májusban megduplázódott ezeknek a terményeknek a kivitele. Ha csak rajtuk múlik, a tendencia töretlen maradhat, hiszen a közelgő aratás előtt a raktárakból érdemes kisöpörni a tavalyi termést.

Ha az orosz export ismét probléma nélkül zajlik, az élelmezési gondok valószínűleg akkor sem tűnnek el teljesen, hiszen Ukrajnában összesen több mint 25 millió tonna gabona és egyéb termény vár kiszállításra, ám ez az orosz agresszió miatt továbbra sem lehetséges nagy tételben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFájni fognak a szankciók Putyinnak, de ebből még baj is lehetMoszkva évekig készült a szankciók kivédésére, de Amerika és az EU meglepően súlyos pénzügyi korlátozásokat jelentett be Ukrajna lerohanása után. Ez azonban nem feltétlenül hoz békét, sőt akár súlyosbíthatja is az orosz agressziót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Mindenki spekulál, visszatért a banditizmus" - az autósok már érzik a szankciók hatását OroszországbanA raktárak szinte teljesen kiürültek, az árak elszálltak, sok beszámoló szerint a piacot elárasztották a lopott és hamisított alkatrészek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGúnyt űz az orosz olaj mellőzéséből néhány tankerMájusban közel kétszer annyi orosz olajat vittek ciprusi, görög és máltai hajók, mint februárban, és egy részénél tengeri áttöltéssel rejtették el a származást.

Világ élelmiszer kereskedelem élelmiszerárak gazdasági szankció műtrágya orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Valamivel macerásabb és drágább hozzájutni az országból kivonult márkák termékeihez az orosz piacon, de alapvetően elérhetők a korábban megszokott árucikkek.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.