Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 15. 12:07 Világ

Titokban arra biztat cégeket az amerikai kormány, hogy üzleteljenek nyugodtan az oroszokkal

Az Egyesült Államok és az Európai Unió igyekezett úgy kialakítani az Oroszország elleni szankciókat, hogy azok ne okozzanak további élelmiszer-áremelkedést a már az év elején is magasan álló szintekhez képest. Ennek érdekében – bár időnként ezzel ellentétes információk is megjelennek – az orosz élelmiszerek és műtrágyák exportjára nincs importkorlátozás, a piaci szereplők óvatossága miatt ugyanakkor így is visszaesett ezek kivitele Oroszországból.

Sok logisztikai vállalat, bank és biztosító ugyanis attól tart, hogy ha részt vesz ezeknek a termékeknek a kereskedelmében, akkor akaratlanul is megsérti a nyugati büntetőintézkedéseket, amit mindenképpen el akar kerülni. Az orosz műtrágyaexport – vélhetően részben ennek következtében, bár orosz oldalról is előfordult korlátozás – idén 24 százalékkal csökkent, ami azzal fenyeget, hogy a következő év termése sok helyütt kisebb lesz a növények elégtelen tápanyagellátása miatt.

Ez a helyzet az amerikai vezetésnek sincs az ínyére, ezért a Bloomberg minapi cikke szerint a háttérben arra bátorítja az ágazatban dolgozó és a logisztikai vállalatokat, hogy vásároljanak és szállítsanak bátran Oroszországból élelmiszereket és különösen műtrágyákat, illetve azok alapanyagait. Az erre vonatkozó garanciák megadását egyébként az oroszok is sürgetik.

Az orosz gabonaexport a mostani mezőgazdasági évben 14 százalékkal csökkent, az elmaradás ugyanakkor valószínűleg mérséklődik, mert az orosz gabonaszövetség arról számolt be, hogy májusban megduplázódott ezeknek a terményeknek a kivitele. Ha csak rajtuk múlik, a tendencia töretlen maradhat, hiszen a közelgő aratás előtt a raktárakból érdemes kisöpörni a tavalyi termést.

Ha az orosz export ismét probléma nélkül zajlik, az élelmezési gondok valószínűleg akkor sem tűnnek el teljesen, hiszen Ukrajnában összesen több mint 25 millió tonna gabona és egyéb termény vár kiszállításra, ám ez az orosz agresszió miatt továbbra sem lehetséges nagy tételben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFájni fognak a szankciók Putyinnak, de ebből még baj is lehetMoszkva évekig készült a szankciók kivédésére, de Amerika és az EU meglepően súlyos pénzügyi korlátozásokat jelentett be Ukrajna lerohanása után. Ez azonban nem feltétlenül hoz békét, sőt akár súlyosbíthatja is az orosz agressziót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Mindenki spekulál, visszatért a banditizmus" - az autósok már érzik a szankciók hatását OroszországbanA raktárak szinte teljesen kiürültek, az árak elszálltak, sok beszámoló szerint a piacot elárasztották a lopott és hamisított alkatrészek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGúnyt űz az orosz olaj mellőzéséből néhány tankerMájusban közel kétszer annyi orosz olajat vittek ciprusi, görög és máltai hajók, mint februárban, és egy részénél tengeri áttöltéssel rejtették el a származást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmiszer kereskedelem élelmiszerárak gazdasági szankció műtrágya orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. június 4. 12:15 Világ

Meglepően keveset költ Oroszország az ukrajnai háborúra

Az invázió költségei egyelőre kigazdálkodhatók, így marad pénz jóléti intézkedésekre is.

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.

Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Fontos

Bucsky Péter
2023. június 3. 04:34 Podcast

Sok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiacon

A koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.

Hajdu Miklós
2023. június 2. 19:22 Pénz

Aranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adót

Az olyan fizikai befektetéseken realizált nyereséget, mint az arany, továbbra is csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség illeti.

Pletser Tamás
2023. június 2. 17:01 Vállalat, Világ

Nem egyértelműen jó hír Magyarországnak a gázár összeomlása, mi lesz a legfontosabb vezetékünkkel?

Újra szerződés szerint jön az orosz gáz Európába, de az árcsökkenéshez hozzájárult az európai ipar recessziója is.