Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 15. 12:07 Világ

Titokban arra biztat cégeket az amerikai kormány, hogy üzleteljenek nyugodtan az oroszokkal

Az Egyesült Államok és az Európai Unió igyekezett úgy kialakítani az Oroszország elleni szankciókat, hogy azok ne okozzanak további élelmiszer-áremelkedést a már az év elején is magasan álló szintekhez képest. Ennek érdekében – bár időnként ezzel ellentétes információk is megjelennek – az orosz élelmiszerek és műtrágyák exportjára nincs importkorlátozás, a piaci szereplők óvatossága miatt ugyanakkor így is visszaesett ezek kivitele Oroszországból.

Sok logisztikai vállalat, bank és biztosító ugyanis attól tart, hogy ha részt vesz ezeknek a termékeknek a kereskedelmében, akkor akaratlanul is megsérti a nyugati büntetőintézkedéseket, amit mindenképpen el akar kerülni. Az orosz műtrágyaexport – vélhetően részben ennek következtében, bár orosz oldalról is előfordult korlátozás – idén 24 százalékkal csökkent, ami azzal fenyeget, hogy a következő év termése sok helyütt kisebb lesz a növények elégtelen tápanyagellátása miatt.

Ez a helyzet az amerikai vezetésnek sincs az ínyére, ezért a Bloomberg minapi cikke szerint a háttérben arra bátorítja az ágazatban dolgozó és a logisztikai vállalatokat, hogy vásároljanak és szállítsanak bátran Oroszországból élelmiszereket és különösen műtrágyákat, illetve azok alapanyagait. Az erre vonatkozó garanciák megadását egyébként az oroszok is sürgetik.

Az orosz gabonaexport a mostani mezőgazdasági évben 14 százalékkal csökkent, az elmaradás ugyanakkor valószínűleg mérséklődik, mert az orosz gabonaszövetség arról számolt be, hogy májusban megduplázódott ezeknek a terményeknek a kivitele. Ha csak rajtuk múlik, a tendencia töretlen maradhat, hiszen a közelgő aratás előtt a raktárakból érdemes kisöpörni a tavalyi termést.

Ha az orosz export ismét probléma nélkül zajlik, az élelmezési gondok valószínűleg akkor sem tűnnek el teljesen, hiszen Ukrajnában összesen több mint 25 millió tonna gabona és egyéb termény vár kiszállításra, ám ez az orosz agresszió miatt továbbra sem lehetséges nagy tételben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFájni fognak a szankciók Putyinnak, de ebből még baj is lehetMoszkva évekig készült a szankciók kivédésére, de Amerika és az EU meglepően súlyos pénzügyi korlátozásokat jelentett be Ukrajna lerohanása után. Ez azonban nem feltétlenül hoz békét, sőt akár súlyosbíthatja is az orosz agressziót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Mindenki spekulál, visszatért a banditizmus" - az autósok már érzik a szankciók hatását OroszországbanA raktárak szinte teljesen kiürültek, az árak elszálltak, sok beszámoló szerint a piacot elárasztották a lopott és hamisított alkatrészek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGúnyt űz az orosz olaj mellőzéséből néhány tankerMájusban közel kétszer annyi orosz olajat vittek ciprusi, görög és máltai hajók, mint februárban, és egy részénél tengeri áttöltéssel rejtették el a származást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmiszer kereskedelem élelmiszerárak gazdasági szankció műtrágya orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.