Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. június 13. 12:29 Világ

Gúnyt űz az orosz olaj mellőzéséből néhány tanker

Az Európai Unió (EU) három legnagyobb hajóflottával rendelkező országa, Görögország, Ciprus és Málta zászlaja alatt közlekedő tankerek közel kétszer annyi orosz kőolajat szállítanak az Ukrajna elleni orosz háború első napja, vagyis február 24. óta, mint korábban, írta meg az Independent.

A Global Witness nevű szervezet adatai alapján májusban az érintett hajók mintegy 58 millió hordónyi mennyiséget mozgattak, míg februárban csak 31 milliót. A szervezet erről azt követően számolt be, hogy kiderült: Görögországhoz köthető teherhajók korábban is részt vettek orosz olaj szállításában, méghozzá úgy, hogy hajóról hajóra szivattyúzták át az árut, nyilvánvalóan azért, hogy elrejtsék az olaj eredetét, és az európai piacon értékesítsék.

Erre egyébként egyelőre nem jogi okok miatt volt szükség, mert bár az EU nagy nehezen tető alá hozott hatodik szankciós csomagja megtiltja a tengeren szállított orosz kőolaj importját, de ez csak decemberben lép életbe. A hírnevüket féltő nyugati olajvállalatok ugyanakkor már a háború kirobbanása után elkezdték csökkenteni, megszüntetni az orosz kőolaj felhasználását, így az eredet elrejtésével sokat lehet keresni. Igaz, arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy a trükközéssel mennyit kereshetnek az érintett társaságok. De ez nem is meglepő, mivel ilyen esetekben nemigen készülnek hajszálpontos kimutatások, vagy ha mégis, akkor azokat nem hozzák nyilvánosságra.

A Global Witness adatelemzője úgy fogalmazott, hogy az említett hajók gúnyt űznek az EU Putyin háborús gépezetét gyengítő erőfeszítéseiből, mivel biztosítják, hogy továbbra is áramoljon pénz Oroszországba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborújaG7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy nyertese máris van az orosz olaj mellőzésénekÓvatos volt Kína az orosz olaj importjával az ukrajnai háború első teljes hónapjában, amiből az irániak profitáltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem okoz ellátási problémát az orosz olajembargó Magyarországon, legfeljebb a Mol profitja csökkenAz orosz olajembargó egyetlen gazdaságot, így a magyart sem tenne tönkre, mert a világpiacon van elég kőolaj, és az a Mol finomítóiba is eljuttatható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdasági szankció hajózás kőolaj orosz olaj orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.