Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 11. 13:11 Világ

Minden lehetőséget megragad a bespájzolásra a búza egyik legnagyobb felvásárlója

Egyiptom a világ egyik legnagyobb búzaimportőre, és szükségleteinek nagy részét hagyományosan a Fekete-tenger térségéből szerezte be. Ez most jórészt ellehetetlenült, hiszen az orosz blokád miatt Ukrajna nem tudja exportálni a raktáron lévő készletének meghatározó részét, míg Oroszország nyomásgyakorlási céllal nem pörgeti annyira a saját exportját.

Emiatt Egyiptomnak is át kellett alakítania egyébként jól bejáratott beszerzési módszereit. Az állami importőr hagyományosan csak úgy vásárol, hogy meghirdet bizonyos mennyiségre szóló tendereket, amelyre az eladók benyújthatják az ajánlataikat. Ez most is működik, nemrég például egyszerre 815 ezer tonnát vásárolt meg ilyen formában az ország, ami a legnagyobb egyszeri mennyiség volt az utóbbi tíz évben.

A biztonság érdekében azonban – a Bloomberg értesülései szerint – most már a kereskedők egyedileg is benyújthatnak ajánlatokat az egyiptomi illetékeseknek, szeptemberi és októberi leszállítású búza értékesítésére.

Az ukrán szállítások kiesése miatt növekszik az uniós országok szerepe az egyiptomi importban, igaz, Franciaország eddig is a jelentősebb szállítói közé tartozott. A párizsi gabonatőzsdén május közepéhez képest egyébként 20 százalékkal volt olcsóbb a búza szeptemberi leszállítással a múlt heti záráskor. Ez egyelőre a gazdasági visszaeséssel kapcsolatos félelmeket jelzi, az ukrán export újraindításával kapcsolatban továbbra sincs érdemi előrelépés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukatHiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok jót jelez, hogy legutóbb az arab tavasz előtt volt ilyen drága az élelmiszerA háború miatt egyre magasabb élelmiszerárak nemcsak a nyugati inflációra, hanem a fejlődő országok társadalmi és politikai viszonyaira is súlyos hatással lehetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVersenyt futnak a kutatók az idővel, hogy a klímaváltozást elviselő búzát nemesítsenekSoha véget nem érő sziszifuszi munka folyik, amelyet az ipar nem támogat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ búza Egyiptom Franciaország orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.