Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 11. 13:11 Világ

Minden lehetőséget megragad a bespájzolásra a búza egyik legnagyobb felvásárlója

Egyiptom a világ egyik legnagyobb búzaimportőre, és szükségleteinek nagy részét hagyományosan a Fekete-tenger térségéből szerezte be. Ez most jórészt ellehetetlenült, hiszen az orosz blokád miatt Ukrajna nem tudja exportálni a raktáron lévő készletének meghatározó részét, míg Oroszország nyomásgyakorlási céllal nem pörgeti annyira a saját exportját.

Emiatt Egyiptomnak is át kellett alakítania egyébként jól bejáratott beszerzési módszereit. Az állami importőr hagyományosan csak úgy vásárol, hogy meghirdet bizonyos mennyiségre szóló tendereket, amelyre az eladók benyújthatják az ajánlataikat. Ez most is működik, nemrég például egyszerre 815 ezer tonnát vásárolt meg ilyen formában az ország, ami a legnagyobb egyszeri mennyiség volt az utóbbi tíz évben.

A biztonság érdekében azonban – a Bloomberg értesülései szerint – most már a kereskedők egyedileg is benyújthatnak ajánlatokat az egyiptomi illetékeseknek, szeptemberi és októberi leszállítású búza értékesítésére.

Az ukrán szállítások kiesése miatt növekszik az uniós országok szerepe az egyiptomi importban, igaz, Franciaország eddig is a jelentősebb szállítói közé tartozott. A párizsi gabonatőzsdén május közepéhez képest egyébként 20 százalékkal volt olcsóbb a búza szeptemberi leszállítással a múlt heti záráskor. Ez egyelőre a gazdasági visszaeséssel kapcsolatos félelmeket jelzi, az ukrán export újraindításával kapcsolatban továbbra sincs érdemi előrelépés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukatHiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok jót jelez, hogy legutóbb az arab tavasz előtt volt ilyen drága az élelmiszerA háború miatt egyre magasabb élelmiszerárak nemcsak a nyugati inflációra, hanem a fejlődő országok társadalmi és politikai viszonyaira is súlyos hatással lehetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVersenyt futnak a kutatók az idővel, hogy a klímaváltozást elviselő búzát nemesítsenekSoha véget nem érő sziszifuszi munka folyik, amelyet az ipar nem támogat.

Világ búza Egyiptom Franciaország orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

A már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 23. 08:51 Pénz, Világ

Már most látszik, hogy üzleti értelemben véve fekete lesz a karácsony a német kereskedőknek

Továbbra is akadozik az ellátási lánc, és a problémát tetézi, hogy az infláció miatt a vásárlóerő is csökken.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Bod Péter Ákos
2022. szeptember 23. 18:06 Pénz

Gazdaságunk kilátásai: sima landolás, teljes összeomlás vagy elhúzódó pangás?

A gazdaságpolitika, amely súlyosan megkésett a makrogazdasági kiigazítással, majd az árrögzítés, különadóztatás, szociális tétlenség mixelésével tudott csak reagálni a helyzetre, vajon milyen válságkezelési megoldásokat alkalmaz majd?

Ne hagyd ki