Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 11. 13:11 Világ

Minden lehetőséget megragad a bespájzolásra a búza egyik legnagyobb felvásárlója

Egyiptom a világ egyik legnagyobb búzaimportőre, és szükségleteinek nagy részét hagyományosan a Fekete-tenger térségéből szerezte be. Ez most jórészt ellehetetlenült, hiszen az orosz blokád miatt Ukrajna nem tudja exportálni a raktáron lévő készletének meghatározó részét, míg Oroszország nyomásgyakorlási céllal nem pörgeti annyira a saját exportját.

Emiatt Egyiptomnak is át kellett alakítania egyébként jól bejáratott beszerzési módszereit. Az állami importőr hagyományosan csak úgy vásárol, hogy meghirdet bizonyos mennyiségre szóló tendereket, amelyre az eladók benyújthatják az ajánlataikat. Ez most is működik, nemrég például egyszerre 815 ezer tonnát vásárolt meg ilyen formában az ország, ami a legnagyobb egyszeri mennyiség volt az utóbbi tíz évben.

A biztonság érdekében azonban – a Bloomberg értesülései szerint – most már a kereskedők egyedileg is benyújthatnak ajánlatokat az egyiptomi illetékeseknek, szeptemberi és októberi leszállítású búza értékesítésére.

Az ukrán szállítások kiesése miatt növekszik az uniós országok szerepe az egyiptomi importban, igaz, Franciaország eddig is a jelentősebb szállítói közé tartozott. A párizsi gabonatőzsdén május közepéhez képest egyébként 20 százalékkal volt olcsóbb a búza szeptemberi leszállítással a múlt heti záráskor. Ez egyelőre a gazdasági visszaeséssel kapcsolatos félelmeket jelzi, az ukrán export újraindításával kapcsolatban továbbra sincs érdemi előrelépés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukatHiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok jót jelez, hogy legutóbb az arab tavasz előtt volt ilyen drága az élelmiszerA háború miatt egyre magasabb élelmiszerárak nemcsak a nyugati inflációra, hanem a fejlődő országok társadalmi és politikai viszonyaira is súlyos hatással lehetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVersenyt futnak a kutatók az idővel, hogy a klímaváltozást elviselő búzát nemesítsenekSoha véget nem érő sziszifuszi munka folyik, amelyet az ipar nem támogat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ búza Egyiptom Franciaország orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Fontos

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.