Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 1. 15:06 Világ

Gyanús, hogy nagy tételben játsszák ki az Oroszország elleni szankciókat olasz árukkal

Miután Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, és elkezdődött a szankciók sorának kiszabása, rögtön egyértelmű volt, hogy nem lesz egyszerű a betartatásuk. Legfőképpen azért nem, mert a világ országainak többsége nem csatlakozott ezekhez, így fennáll annak az esélye, hogy hozzájárulnak a büntetőintézkedések megkerüléséhez.

Erre a szerepkörre eleve Törökország volt az egyik legkomolyabb jelölt, hiszen amúgy is élénk gazdasági kapcsolatot tartott fenn nyugat-európai országokkal és Oroszországgal is. Így aztán kevésbé feltűnő, ha az elvileg a török piacra eladott termékek végül Oroszországban kötnek ki, persze nem hivatalosan.

A jelek szerint azonban olasz-török-orosz vonalon sikerült ezt olyan feltűnően csinálni, hogy a valószínűsíthető visszaélés a kereskedelmi statisztikából is kitűnik. Bár a jelenségről beszámoló Corriere della Sera hangsúlyozza, hogy nincs szó bizonyítékról, a gyanú viszont alapos.

A statisztika szerint júniusban a Törökországba irányuló olasz export 87 százalékkal nőtt 2021 júniusához képest, és elérte az 1,4 milliárd eurót. Korábban havonta szinte sosem volt ez az összeg egymilliárd euró fölött, idén februárhoz képest*amikor lényegében még csak a 2014-ben bevezetett, a mostanihoz képest összehasonlíthatatlanul enyhébb szankciók voltak érvényben Oroszország ellen például 500 millió euró a növekmény. Ez a gyarapodás annál is inkább meglepő, mert a szóban forgó egy év alatt a török líra majdnem 50 százalékkal értékelődött le az euróval szemben, ami alaposan megdrágította az importot a török gazdasági szereplők számára.

Közben viszont a török export valósággal kilőtt Oroszország irányába, a háború kitöréséhez viszonyítva 68 százalékkal, tavalyhoz képest pedig 46 százalékkal. Figyelemre méltó, hogy közben olyan országok orosz exportja is visszaesett, amelyek szintén nem vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben, mint például Kína, Malajzia és Vietnám. Ezeken keresztül viszont valószínűleg nem igazán érdemes megkerülni a szankciókat nyugati termékekkel, mert túl sok a bürokratikus akadály és nagyok a fizikai távolságok.

Ha igaz is az összefüggés, azt ebből nem lehet megállapítani, hogy olasz vállalatok tudatosan kerülik meg a szankciókat török közvetítéssel, vagy csak teljesítik a nagyobb török rendeléseket, és nem foglalkoznak azzal, hogy utána mi történik az árucikkeikkel. Ha azonban tartós marad ez a nagyon látványos folyamat, akkor az uniós hatóságok valószínűleg nem fogják túl sokáig ölbe tett kézzel nézni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy Ukrajna jól jár, ha beütnek a szankciók OroszországnakÁltalában véve a gazdasági szankciók hatékonysága, és különösen az ukrajnai inváziója miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók értelme régi, és vélhetően soha véget nem érő vita tárgya. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFájni fognak a szankciók Putyinnak, de ebből még baj is lehetMoszkva évekig készült a szankciók kivédésére, de Amerika és az EU meglepően súlyos pénzügyi korlátozásokat jelentett be Ukrajna lerohanása után. Ez azonban nem feltétlenül hoz békét, sőt akár súlyosbíthatja is az orosz agressziót.

Világ gazdasági szankció külkereskedelem Olaszország Oroszország szankciók Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.

Pálos Máté
2023. március 21. 16:02 Világ

Putyin megerősíti a teljes orosz határvédelmet, egyre több a háborús incidens az orosz oldalon

A háború már az orosz területre is behatol, Moszkva lényegében légvédelmi kupola alá került.

Fontos

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.