Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 1. 15:06 Világ

Gyanús, hogy nagy tételben játsszák ki az Oroszország elleni szankciókat olasz árukkal

Miután Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, és elkezdődött a szankciók sorának kiszabása, rögtön egyértelmű volt, hogy nem lesz egyszerű a betartatásuk. Legfőképpen azért nem, mert a világ országainak többsége nem csatlakozott ezekhez, így fennáll annak az esélye, hogy hozzájárulnak a büntetőintézkedések megkerüléséhez.

Erre a szerepkörre eleve Törökország volt az egyik legkomolyabb jelölt, hiszen amúgy is élénk gazdasági kapcsolatot tartott fenn nyugat-európai országokkal és Oroszországgal is. Így aztán kevésbé feltűnő, ha az elvileg a török piacra eladott termékek végül Oroszországban kötnek ki, persze nem hivatalosan.

A jelek szerint azonban olasz-török-orosz vonalon sikerült ezt olyan feltűnően csinálni, hogy a valószínűsíthető visszaélés a kereskedelmi statisztikából is kitűnik. Bár a jelenségről beszámoló Corriere della Sera hangsúlyozza, hogy nincs szó bizonyítékról, a gyanú viszont alapos.

A statisztika szerint júniusban a Törökországba irányuló olasz export 87 százalékkal nőtt 2021 júniusához képest, és elérte az 1,4 milliárd eurót. Korábban havonta szinte sosem volt ez az összeg egymilliárd euró fölött, idén februárhoz képest*amikor lényegében még csak a 2014-ben bevezetett, a mostanihoz képest összehasonlíthatatlanul enyhébb szankciók voltak érvényben Oroszország ellen például 500 millió euró a növekmény. Ez a gyarapodás annál is inkább meglepő, mert a szóban forgó egy év alatt a török líra majdnem 50 százalékkal értékelődött le az euróval szemben, ami alaposan megdrágította az importot a török gazdasági szereplők számára.

Közben viszont a török export valósággal kilőtt Oroszország irányába, a háború kitöréséhez viszonyítva 68 százalékkal, tavalyhoz képest pedig 46 százalékkal. Figyelemre méltó, hogy közben olyan országok orosz exportja is visszaesett, amelyek szintén nem vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben, mint például Kína, Malajzia és Vietnám. Ezeken keresztül viszont valószínűleg nem igazán érdemes megkerülni a szankciókat nyugati termékekkel, mert túl sok a bürokratikus akadály és nagyok a fizikai távolságok.

Ha igaz is az összefüggés, azt ebből nem lehet megállapítani, hogy olasz vállalatok tudatosan kerülik meg a szankciókat török közvetítéssel, vagy csak teljesítik a nagyobb török rendeléseket, és nem foglalkoznak azzal, hogy utána mi történik az árucikkeikkel. Ha azonban tartós marad ez a nagyon látványos folyamat, akkor az uniós hatóságok valószínűleg nem fogják túl sokáig ölbe tett kézzel nézni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy Ukrajna jól jár, ha beütnek a szankciók OroszországnakÁltalában véve a gazdasági szankciók hatékonysága, és különösen az ukrajnai inváziója miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók értelme régi, és vélhetően soha véget nem érő vita tárgya. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFájni fognak a szankciók Putyinnak, de ebből még baj is lehetMoszkva évekig készült a szankciók kivédésére, de Amerika és az EU meglepően súlyos pénzügyi korlátozásokat jelentett be Ukrajna lerohanása után. Ez azonban nem feltétlenül hoz békét, sőt akár súlyosbíthatja is az orosz agressziót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdasági szankció külkereskedelem Olaszország Oroszország szankciók Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 28. 09:27 Világ

Kilométeres sorokban menekülnek a szülőföldjükről: az örmény exodus tragédiája

Karabah némileg hasonló helyet foglal el az örmény tudatban, mint a magyarban Erdély, vagy a szerbek számára Koszovó.

Mészáros R. Tamás
2023. szeptember 26. 04:34 Közélet, Világ

Korrupció, zabigyerek és atomrakéták: rég nem látott tisztogatás indult Kínában, vad elméletekkel

Az elmúlt hetekben a kínai külügyminiszter és a védelmi miniszter is eltűnt a nyilvánosság elől.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 24. 13:45 Világ

Ukrajnának kevés az esélye egy fajsúlyos amerikai támogatásra

Alig hozott eredményt Zelenszkij washingtoni látogatása, annak ellenére sem kapott ígéretet a 24 milliárd dolláros újabb katonai csomagra, hogy zárt körben arról beszélt, anélkül elveszítik a háborút. Európában és a tengerentúlon is gyengül az elköteleződés Ukrajna segítése mellett.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fabók Bálint
2023. szeptember 27. 15:15 Adat

Budai kerületekben a 60 százalékot is meghaladja a diplomások aránya, 300 településen az 5 százalékot sem éri el

A magyar települések 40 százalékában 10 százaléknál kevesebb a diplomások aránya, a II. és a XII. kerületben viszont 66 százalék ez a mutató.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

Az ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.