Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 28. 16:59 Világ

Vannak jó hírek is az élelmiszerárakkal kapcsolatban

Idehaza hónapok óta kiemelt figyelem övezi az élelmiszerek drágulását, legutóbbi saját, nem reprezentatív mérésünk szerint a vezető üzletláncokban ennek éves mértéke elérte a 25 százalékot. A világ elég nagy részén hasonló a helyzet, de az utóbbi napokban, hetekben egyre több olyan adatsor jelent meg, amely arra utal, hogy belátható időn belül enyhülhet az árnyomás, mert sok alapterménynek kezdett csökkenni az ára a világpiacon.

A HOLDBLOG cikkében lévő grafikonokon például látványos az áresés a búza, a kukorica, a repce és a szójabab esetében, és ezek mindegyike fontos része a világ élelmezésének. Sajnos ebből még nem következik, hogy hamarosan olcsóbb lesz a kenyér, már csak azért sem, mert nehéz lenne megmondani, hogy az eddigi búzadrágulásból mennyi épült már be a bolti árakba. De ha tartós marad az említett trend, akkor legalább már ebből az irányból nem lesz további nyomás – az más kérdés, hogy az energiaárakkal vagy a forint árfolyamával közben mi történik.

Szintén jó hír, hogy a világ egyik legnagyobb élelmiszer-termelőjének számító Brazíliában a szójabab után a kukorica termése is kifejezetten jónak ígérkezik, olyannyira, hogy a Bloomberg cikke szerint a terménytárolók nem képesek lépést tartani az igényekkel. Nem számít ugyan teljesen szokatlannak, hogy a termés egy részét egy ideig a szabad ég alatt kell tárolni, de ennek mértéke most rendkívüli, különösen az ország éléskamrájának számító Mato Grosso államban.

Az itteni termés első körben a chicagói gabonatőzsde árait érinti, de a tendencia hasonló az Európában fontosabbnak számító párizsi árutőzsdén is. Bár az árak még most is magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, de a tavaszi csúcshoz képest a kukorica és a búza egyaránt nagyjából 20 százalékkal lett olcsóbb.

A fenti bizonytalanságokkal együtt ez – a tengeri szállítási díjak és a műtrágyák árának a világ több részén tapasztalható csökkenése és a chiphiány enyhülése után – egy újabb jele lehet az inflációs nyomás mérséklődésének. Ennek kellemetlen része, hogy az árupiaci árak csökkenése jelentős részben a gazdasági visszaeséssel kapcsolatos várakozásokkal függ össze, de jelenleg a szakértői vélemények is megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy tényleg lesz-e recesszió a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTombol az infláció, de három fontos területen már árcsökkenés indult elA chiphiány és a konténeres szállítás drágulása eddig az áremelkedés fontos oka volt, de már megfordult a trend. A műtrágyáknál is hasonló látszik, igaz, a gázár még közbeszólhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMéréseink szerint 25 százalékra gyorsult az élelmiszerek inflációjaKorábbi várakozásainkra rácáfolt az élelmiszerek drágulása, továbbra is előre megy, nem hátra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kellHa a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Valamivel macerásabb és drágább hozzájutni az országból kivonult márkák termékeihez az orosz piacon, de alapvetően elérhetők a korábban megszokott árucikkek.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.