Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 28. 14:57 Világ

Nem biztos, hogy nyitva marad a kiskapu, amivel úgy fizetünk rubellel a gázért, hogy az közben euró

Túlságosan kétértelmű az EU állásfoglalása arról, hogyan lehet fizetni az oroszoknak a gázért-  jelezte több európai ország is a Bloomberg szerint. A problémát az a kiskapu okozza, amely lehetőséget ad a szankciók megkerülésére a gáz kifizetésekor. Az oroszok azt szeretnék, ha rubelben fizetnék ki őket, ezt azonban az EU-szankciók alapján nem lehet megtenni. A büntető intézkedések azt viszont nem tiltják, hogy más devizában, euróban vagy dollárban fizessenek az európai vevők az importgázért.

Az oroszok ezért azt találták ki, hogy a vevőknek kell nyitniuk az orosz Gazprombanknál két számlát: egy rubelt és egy devizaszámlát. A devizaszámlára utalják el a vételárat a gázért, amelyet aztán a Gazprombank az oroszok központi bankján keresztül átvált rubelre, majd átutalja a rubel számlára, ami szintén a vevő nevén van, s így fizeti ki az exportcégnek, az oroszok csak ezután tekintik teljesítettnek a fizetést.  

Az EU több tagállama viszont jelezte, hogy problémája van ezzel, és egy szerdai zárt ülésen az Európai Bizottság már megígérte, hogy egyértelműsíteni fogják a szabályokat.

Szerdán a lengyelek és a bolgárok elől már elzárták a gázt az oroszok, mert nem voltak hajlandóak ezt a fizetési rendszert elfogadni.  A lengyeleket nem érte váratlanul, ők már a háború kitörésének másnapján elkezdték feltölteni a tározóikat, és a bolgárokat sem érintette annyira durván az import elapadása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre nem kell megijedni az orosz gázszállítások leállításátólEddig sem szállítottak sok gázt az oroszok a bolgár és a lengyel vezetéken, így európai szinten rövidtávon nem nagy kockázat a szállítások leállítása. Hosszabb távon már más lehet a helyzet.

Az viszont kérdés, hogy az egyik legnagyobb vevőnek számító Németországgal mi lesz, ha szigorúbbá teszik a fizetési feltételeket. Magyarország szintén ezt a kiskaput tervezi kihasználni, korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy ha az oroszok rubelben kérik, akkor Magyarország rubelben fizet a gázért, később Szijjártó Péter külügyminiszter már úgy nyilatkozott, hogy az EU-s előírásoknak megfelelően tudjuk teljesíteni az oroszok kérését, köszönhetően a kettős számlának. A külügyminiszter Facebook-posztja szerint május 22-én kell legközelebb fizetni az orosz gázért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ deviza euró gáz gazprombank Orbán Viktor Oroszország rubel Szijjártó Péter Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.