Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. április 28. 14:57 Világ

Nem biztos, hogy nyitva marad a kiskapu, amivel úgy fizetünk rubellel a gázért, hogy az közben euró

Túlságosan kétértelmű az EU állásfoglalása arról, hogyan lehet fizetni az oroszoknak a gázért-  jelezte több európai ország is a Bloomberg szerint. A problémát az a kiskapu okozza, amely lehetőséget ad a szankciók megkerülésére a gáz kifizetésekor. Az oroszok azt szeretnék, ha rubelben fizetnék ki őket, ezt azonban az EU-szankciók alapján nem lehet megtenni. A büntető intézkedések azt viszont nem tiltják, hogy más devizában, euróban vagy dollárban fizessenek az európai vevők az importgázért.

Az oroszok ezért azt találták ki, hogy a vevőknek kell nyitniuk az orosz Gazprombanknál két számlát: egy rubelt és egy devizaszámlát. A devizaszámlára utalják el a vételárat a gázért, amelyet aztán a Gazprombank az oroszok központi bankján keresztül átvált rubelre, majd átutalja a rubel számlára, ami szintén a vevő nevén van, s így fizeti ki az exportcégnek, az oroszok csak ezután tekintik teljesítettnek a fizetést.  

Az EU több tagállama viszont jelezte, hogy problémája van ezzel, és egy szerdai zárt ülésen az Európai Bizottság már megígérte, hogy egyértelműsíteni fogják a szabályokat.

Szerdán a lengyelek és a bolgárok elől már elzárták a gázt az oroszok, mert nem voltak hajlandóak ezt a fizetési rendszert elfogadni.  A lengyeleket nem érte váratlanul, ők már a háború kitörésének másnapján elkezdték feltölteni a tározóikat, és a bolgárokat sem érintette annyira durván az import elapadása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre nem kell megijedni az orosz gázszállítások leállításátólEddig sem szállítottak sok gázt az oroszok a bolgár és a lengyel vezetéken, így európai szinten rövidtávon nem nagy kockázat a szállítások leállítása. Hosszabb távon már más lehet a helyzet.

Az viszont kérdés, hogy az egyik legnagyobb vevőnek számító Németországgal mi lesz, ha szigorúbbá teszik a fizetési feltételeket. Magyarország szintén ezt a kiskaput tervezi kihasználni, korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy ha az oroszok rubelben kérik, akkor Magyarország rubelben fizet a gázért, később Szijjártó Péter külügyminiszter már úgy nyilatkozott, hogy az EU-s előírásoknak megfelelően tudjuk teljesíteni az oroszok kérését, köszönhetően a kettős számlának. A külügyminiszter Facebook-posztja szerint május 22-én kell legközelebb fizetni az orosz gázért.

Világ deviza euró gáz gazprombank Orbán Viktor Oroszország rubel Szijjártó Péter Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

A már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 23. 08:51 Pénz, Világ

Már most látszik, hogy üzleti értelemben véve fekete lesz a karácsony a német kereskedőknek

Továbbra is akadozik az ellátási lánc, és a problémát tetézi, hogy az infláció miatt a vásárlóerő is csökken.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Bod Péter Ákos
2022. szeptember 23. 18:06 Pénz

Gazdaságunk kilátásai: sima landolás, teljes összeomlás vagy elhúzódó pangás?

A gazdaságpolitika, amely súlyosan megkésett a makrogazdasági kiigazítással, majd az árrögzítés, különadóztatás, szociális tétlenség mixelésével tudott csak reagálni a helyzetre, vajon milyen válságkezelési megoldásokat alkalmaz majd?

Ne hagyd ki