Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 28. 14:57 Világ

Nem biztos, hogy nyitva marad a kiskapu, amivel úgy fizetünk rubellel a gázért, hogy az közben euró

Túlságosan kétértelmű az EU állásfoglalása arról, hogyan lehet fizetni az oroszoknak a gázért-  jelezte több európai ország is a Bloomberg szerint. A problémát az a kiskapu okozza, amely lehetőséget ad a szankciók megkerülésére a gáz kifizetésekor. Az oroszok azt szeretnék, ha rubelben fizetnék ki őket, ezt azonban az EU-szankciók alapján nem lehet megtenni. A büntető intézkedések azt viszont nem tiltják, hogy más devizában, euróban vagy dollárban fizessenek az európai vevők az importgázért.

Az oroszok ezért azt találták ki, hogy a vevőknek kell nyitniuk az orosz Gazprombanknál két számlát: egy rubelt és egy devizaszámlát. A devizaszámlára utalják el a vételárat a gázért, amelyet aztán a Gazprombank az oroszok központi bankján keresztül átvált rubelre, majd átutalja a rubel számlára, ami szintén a vevő nevén van, s így fizeti ki az exportcégnek, az oroszok csak ezután tekintik teljesítettnek a fizetést.  

Az EU több tagállama viszont jelezte, hogy problémája van ezzel, és egy szerdai zárt ülésen az Európai Bizottság már megígérte, hogy egyértelműsíteni fogják a szabályokat.

Szerdán a lengyelek és a bolgárok elől már elzárták a gázt az oroszok, mert nem voltak hajlandóak ezt a fizetési rendszert elfogadni.  A lengyeleket nem érte váratlanul, ők már a háború kitörésének másnapján elkezdték feltölteni a tározóikat, és a bolgárokat sem érintette annyira durván az import elapadása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre nem kell megijedni az orosz gázszállítások leállításátólEddig sem szállítottak sok gázt az oroszok a bolgár és a lengyel vezetéken, így európai szinten rövidtávon nem nagy kockázat a szállítások leállítása. Hosszabb távon már más lehet a helyzet.

Az viszont kérdés, hogy az egyik legnagyobb vevőnek számító Németországgal mi lesz, ha szigorúbbá teszik a fizetési feltételeket. Magyarország szintén ezt a kiskaput tervezi kihasználni, korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy ha az oroszok rubelben kérik, akkor Magyarország rubelben fizet a gázért, később Szijjártó Péter külügyminiszter már úgy nyilatkozott, hogy az EU-s előírásoknak megfelelően tudjuk teljesíteni az oroszok kérését, köszönhetően a kettős számlának. A külügyminiszter Facebook-posztja szerint május 22-én kell legközelebb fizetni az orosz gázért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ deviza euró gáz gazprombank Orbán Viktor Oroszország rubel Szijjártó Péter Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.