Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 28. 14:57 Világ

Nem biztos, hogy nyitva marad a kiskapu, amivel úgy fizetünk rubellel a gázért, hogy az közben euró

Túlságosan kétértelmű az EU állásfoglalása arról, hogyan lehet fizetni az oroszoknak a gázért-  jelezte több európai ország is a Bloomberg szerint. A problémát az a kiskapu okozza, amely lehetőséget ad a szankciók megkerülésére a gáz kifizetésekor. Az oroszok azt szeretnék, ha rubelben fizetnék ki őket, ezt azonban az EU-szankciók alapján nem lehet megtenni. A büntető intézkedések azt viszont nem tiltják, hogy más devizában, euróban vagy dollárban fizessenek az európai vevők az importgázért.

Az oroszok ezért azt találták ki, hogy a vevőknek kell nyitniuk az orosz Gazprombanknál két számlát: egy rubelt és egy devizaszámlát. A devizaszámlára utalják el a vételárat a gázért, amelyet aztán a Gazprombank az oroszok központi bankján keresztül átvált rubelre, majd átutalja a rubel számlára, ami szintén a vevő nevén van, s így fizeti ki az exportcégnek, az oroszok csak ezután tekintik teljesítettnek a fizetést.  

Az EU több tagállama viszont jelezte, hogy problémája van ezzel, és egy szerdai zárt ülésen az Európai Bizottság már megígérte, hogy egyértelműsíteni fogják a szabályokat.

Szerdán a lengyelek és a bolgárok elől már elzárták a gázt az oroszok, mert nem voltak hajlandóak ezt a fizetési rendszert elfogadni.  A lengyeleket nem érte váratlanul, ők már a háború kitörésének másnapján elkezdték feltölteni a tározóikat, és a bolgárokat sem érintette annyira durván az import elapadása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre nem kell megijedni az orosz gázszállítások leállításátólEddig sem szállítottak sok gázt az oroszok a bolgár és a lengyel vezetéken, így európai szinten rövidtávon nem nagy kockázat a szállítások leállítása. Hosszabb távon már más lehet a helyzet.

Az viszont kérdés, hogy az egyik legnagyobb vevőnek számító Németországgal mi lesz, ha szigorúbbá teszik a fizetési feltételeket. Magyarország szintén ezt a kiskaput tervezi kihasználni, korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy ha az oroszok rubelben kérik, akkor Magyarország rubelben fizet a gázért, később Szijjártó Péter külügyminiszter már úgy nyilatkozott, hogy az EU-s előírásoknak megfelelően tudjuk teljesíteni az oroszok kérését, köszönhetően a kettős számlának. A külügyminiszter Facebook-posztja szerint május 22-én kell legközelebb fizetni az orosz gázért.

Világ deviza euró gáz gazprombank Orbán Viktor Oroszország rubel Szijjártó Péter Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.

Hajdu Miklós
2023. március 29. 15:06 Világ

Újra nekifut a Magyarországra szökött volt miniszterelnöke kiadatásának Észak-Macedónia

Az új macedón igazságügyi miniszter negyedszer is megpróbálja Magyarországot rábírni Nikola Gruevszki kiadatására.

Pálos Máté
2023. március 29. 10:12 Világ

Drónok, vadászgépek, kiberfegyverek – egyre szorosabb az orosz-iráni katonai együttműködés

Az utóbbi hónapokban elmélyült az Oroszország és Irán közötti katonai együttműködés, Moszkva már támadó kiberfegyverekkel is ellátja az iráni rezsimet. 

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.