Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 12. 14:46 Világ

Itt vannak az orosz oligarchák, akik már érzik a nyugati szankciók erejét – és azok is, akik csak fogják

1991-ben széthullott a Szovjetunió. Az egykor állami tulajdonban lévő eszközök és vállalatok fillérekért vándoroltak át a jókor jó helyen lévő üzletemberek zsebébe, akikből aztán a ma is ismert, luxusjachtokkal és külföldi villákkal gazdagon megpakolt oligarcharéteg nőtt ki. Az amerikai Forbes magazin évről évre összeállítja a bolygó leggazdagabb embereinek listáját, és a saját gyűjtésük szerint az idei 86 orosz milliárdos közül, aki felkerült a listára, a többség oligarcha – ezért indítottak egy külön listát is, ahol röviden bemutatják, ki hogyan szerezte a vagyonát, és milyen szankciók vannak életben ellenük, sőt, azokat is a listára tették, akik ellen még nincs szankció, de úgy vélik, hogy a közeljövőben ki fognak rájuk szabni. 

A lista élén Roman Abramovics szerepel, aki a Forbes szerint kiváló iskolapéldája annak, mekkora hullámhegyeket és hullámvölgyeket járhat meg egy oligarcha. Abramovics árvaházban nőtt fel, fiatalon kiderült, hogy eszes fiú, 1995-ben összeállt az akkor már oligarchának számító autóipari mogullal, Borisz Berezovszkijjal, hogy megszerezzék a Szibnyefty olajvállalatot. Mikor Berezovszkij kiesett Putyin kegyeltjei közül, Abramovics jó ütemérzékkel vásárolta ki egykori mentorát, majd az egész céget szép haszonnal passzolta tovább a Gazpromnak (ez egyébként önmagában is egy érdekes történet, Berezovszkij ugyanis éveken át tagadta, hogy köze lett volna a Szibnyeftyhez, sőt, annak idején még be is perelte a Forbes magazint, amiért ezt leírták róla, ám évekkel később nekiment egykori patronáltjának és több millió dollárt követelt tőle, azzal az indokkal, hogy Abramovics kényszerítette a Szibnyefty-részvényeinek nyomott áron történő eladására). Abramovics nagy lábon élt, és ezt nem titkolta, övé volt a Chelsea focicsapat, dollárszázmilliókat költött jótékonysági célokra. Abramovics megpróbált közvetítőként fellépni Oroszország és Ukrajna között, de őt is elérték a szankciók, vagyonát befagyasztották, két luxusjachtját még sikerrel át tudta kormányozni a török partokhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

A listára nem csak friss szankciókkal lehetett felkerülni, Vlagyimir Bogdanov például már 2018-ban kapott egy adag szankciót a nyakába az Egyesült Államok jóvoltából. Az olajmágnás a Szovjetunió bukása után megszerezte magának az állami olajfúró céget, majd ebből építette fel a Szurgutnyeftyegaz nevű vállalatot. Tevékenységéért Vlagyimir Putyin 2016-ban a Munka hőse érdemrenddel tüntette ki.

Olyan szereplő is került a listára, aki a Forbes szerint nem minősül oligarchának, ám a szankciók miatt mégis foglalkoznak vele. Oleg Tinkov például igazi csencselős fiatalként kezdte a nyolcvanas évek végén, az egyetemen farmernadrágokkal és parfümökkel üzletelt, majd jöttek az elektronikai termékek, belekóstolt a vendéglátásba, 2013-ban pedig már saját digitális bankját vitte a londoni tőzsdére. 2020-ban Londonban kapcsolták le a hatóságok adóelkerülés miatt, tavaly októberben 509 millió dollárt fizetett, hogy rendezze az ügyet. Az Ukrajna elleni inváziót megelőzően vagyonát 5 milliárd dollárra becsülte a Forbes, amely szerint Tinkov azért nem oligarcha, mert úgy építette fel a birodalmát, hogy sem a Jelcin, sem a Putyin-éra alatt nem voltak kapcsolatai a kormánnyal. 

A szankciók erejét jól mutatja, hogy idén 18 potenciáls jelölt esett ki a lap milliárdosat tömörítő listájáról, mert a nyugati szankciók következtében elképesztő tempóban kezdett csökkenni a vagyonuk. A szankciók hatékonyságának okáról korábban itt írtunk. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ oligarcha Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.